Sociaal wijkteam en Fairtrade original bedanken vrijwilligers

Op maandag 15 februari ontvingen vrijwilligersorganisaties uit het Netwerk vrijwilligers Zorg en Welzijn tasjes met Fairtrade producten. Janine van der Heiden van het Sociaal wijkteam in Culemborg wilde de vrijwilligers in het zonnetje zetten. Ze zocht de samenwerking met Fairtrade original, ElkWelzijn en Transportbedrijf Van Sterkenburg.

Commercieel Directeur van Fairtrade Original Vidjai Jharap stelde 1.500 tasjes met producten beschikbaar. ElkWelzijn legde de verbinding met de organisaties uit het netwerk. En Transportbedrijf van Sterkenburg stelde ruimte beschikbaar voor de opslag van de pakketjes.

Mooie samenwerking

Burgemeester Gerdo van Grootheest was aanwezig om het eerste tasje te overhandigen. “Een op de drie mensen in Culemborg doet vrijwilligerswerk. Hun inzet is erg belangrijk. Zonder hen zouden vrijwilligersorganisaties niet kunnen doen wat ze doen. Fijn dat het Sociaal wijkteam, ondernemers en welzijn elkaar hebben gevonden om de vrijwilligers in het zonnetje te zetten.”

'Dan weet ze hopelijk hoe goed wij het hebben'

Luna van der Brand mocht symbolisch het eerste tasje voor alle Humanitas vrijwilligers ophalen. Luna begeleidt een gezin bij het leren van de Nederlandse taal. “Voor Corona kwam ik twee keer per week bij hen, ik vind dat erg leuk om te doen.” Haar moeder Lizbet, ook vrijwilliger bij Humanitas is met haar meegekomen. “Ik vind het belangrijk dat mijn dochter vrijwilligerswerk doet, dan weet ze hopelijk hoe goed wij het zelf hebben.”

Samenwerking vrijwilligers met het sociaal wijkteam

Ook Karin Kok mocht een tasje in ontvangst nemen. Zij zet zich in als vrijwilliger voor een dame met dementie. Deze vrouw bezoekt het Odensehuis en daarnaast gaat Karin een keer per week bij haar langs. “Dat brengt structuur in de dag voor deze mevrouw en dat is in deze tijd extra belangrijk.” Soms maakt Karin zich zorgen: de koelkast is leeg of mevrouw ligt ’s middags in bed. Ze sprak hierover met Renée Lankwarden, van het Odensehuis. Die nam contact op met de wijkverpleegkundige die de regie heeft in dit huishouden. Zij gaf haar eigen telefoonnummer aan de vrijwilligster met de mededeling: ‘bel gerust als je je zorgen maakt, dan onderneem ik meteen actie’! Karin: ‘Dat is een geruststellend idee, dat ik mijn zorgen bij iemand van het wijkteam kwijt kan. We hebben zelfs een schriftje waar we allebei in schrijven, zodat we van elkaar kunnen lezen wat er speelt.”

Stichting schuldhulpmaatje zoekt vrijwillgers

Jan van Kats van Stichting schuldhulpmaatje vindt het erg leuk dat vrijwilligers op deze manier worden bedankt. “In coronatijd is gebleken dat er nog meer behoefte is aan inzet van vrijwilligers. Bij schuldhulpmaatje kunnen wij dan ook zeker nog vrijwilligers gebruiken.” Interesse? Kijk eens in onze vrijwilligersvacaturebank.

Netwerk vrijwilligers Zorg en Welzijn

Binnen het Netwerk vrijwilligers Zorg en Welzijn werken bijna 30 vrijwilligersorganisaties samen om het vrijwilligerswerk zo aantrekkelijk en toegankelijk mogelijk te maken en om de aansluiting op zorg en hulpverlening te vergroten. Het netwerk bestaat uit:


Boogh, Culemborgers Helpen Elkaar, Culemborg Herstelt, ElkWelzijn, Hospice Nocturne, Humanitas Rivierenland, Jobhulp Culemborg, KBO-PCOB Culemborg, Leerhuis Culemborg, Levende Verhalen Culemborg, Odensehuis Culemborg, Prezzent, RIBW Rivierenland, Rode Kruis afdeling Rivierenland, St. Present West-Betuwe, Senioren Collectief Culemborg, Santé Partners, St. Samen Verder, Schuldhulpmaatje Culemborg, Syndion, Vluchtelingenwerk Oost Nederland, Zonnebloem afdeling Culemborg, Zorgcentra De Betuwe.

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Nachtvoetbal tijdens de ramadan

Zo’n 80 tot 110 jongeren komen tijdens de ramadan op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag rond middernacht naar sporthal Interweij voor een partijtje zaalvoetbal. Het