Stagecoördinator Lucia van Dam: ‘Jongeren hebben de toekomst’

Ben jij op zoek naar een toffe stage en benieuwd wat ElkWelzijn je te bieden heeft? Lucia van Dam is stagecoördinator bij ElkWelzijn. Ze vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het opleiden van jonge professionals in het sociaal werk. “Stagiaires leren bij ons de organisatie kennen, samenwerken, flexibel zijn en er is aandacht voor persoonlijke leerdoelen. Bij ElkWelzijn ben je nooit uitgeleerd.”

Lucia van Dam

Als je stage komt lopen bij ElkWelzijn, kom je al snel in contact met Lucia van Dam. Als stagecoördinator regelt ze de stageplekken en het eerste contact tussen stagiair en medewerkers. Gedurende de gehele stage kun je bij haar terecht met vragen of voor begeleiding. Ook legt ze de verbinding met andere stagiaires. Benieuwd wie Lucia is? Ze stelt zich graag aan je voor.

Wie is Lucia van Dam?

“Ik woon sinds 1985 in Culemborg en ben van Surinaamse afkomst. In het dagelijkse leven heb ik veel thema’s die mijn aandacht krijgen. Ook vind ik het heerlijk om met mijn hond te wandelen, auto te rijden, film te kijken en muziek te luisteren. Bij ElkWelzijn coördineer ik diverse projecten zoals de buurtmaaltijden, het DoeMee Café voor buitenlandse mensen en het project StudieWijs, dit is huiswerkbegeleiding voor scholieren. Daarnaast gaat mijn liefde en aandacht naar het jeugdteam van onze organisatie en ben ik stagecoördinator.”

“Jongeren zijn onze toekomst. Daarom werk ik graag met ze! Wij moeten zorgen voor goede professionals, zodat zij hun gekozen beroep goed kunnen inzetten in de samenleving. Ik vind het vooral belangrijk dat jongeren leren om kundig te zijn in hun vak en mensgericht te werk gaan. Momenteel ben ik ruim 7 jaar actief als stagecoördinator bij ElkWelzijn.”

Wat doet ElkWelzijn?

ElkWelzijn is de welzijnsorganisatie van Culemborg. Zij streeft ernaar om elke (kwetsbare) burger de plek te geven waar hij of zij zich passend voelt. Lucia: “Wij willen dat mensen het leven kunnen leiden dat bij hun past en dat ze sociaal actief zijn en/of worden. Als mensen ondersteuning nodig hebben, staat ElkWelzijn voor ze klaar. Ook ondersteunen we buurtbewoners bij buurtinitiatieven. De wijkcoaches en jeugdwerkers zijn de oren en ogen in de wijk en houden de trends en ontwikkelingen in Culemborg en omgeving in de gaten. Ze werken nauw samen met vrijwilligers en (de professionals van) onze partner-organisaties, handelen waar nodig zowel proactief als reactief en staan altijd klaar voor alle burgers.”

Welke stages?

Binnen ElkWelzijn zijn er verschillende stages mogelijk, zowel op hbo als mbo niveau. “Wij zijn een gecertificeerde stagebedrijf die samenwerkt met diverse opleidingsinstituten om studenten een volwaardige stageplaats te bieden. Voor middelbare scholieren bieden wij de mogelijkheid om een maatschappelijke stage te lopen bij ElkWelzijn.”

Als stagecoördinator is Lucia verantwoordelijk voor een goede match tussen de stagiaire en de organisatie: “We zoeken vooral studenten die stevig in hun schoenen staan, geen 9 tot 5 mentaliteit hebben, mensgericht zijn, verantwoordelijkheidsgevoel hebben, ondernemend en alert zijn.”

Dynamisch leren

Bij ElkWelzijn ben je nooit uitgeleerd. “We zijn een lerende organisatie. Onze medewerkers passen de dienstverlening aan die ElkWelzijn biedt aan de steeds veranderende samenleving. Dit doen we door de medewerker en/of stagiair (interne)scholing te bieden of te laten volgen, te stimuleren, de eigen ontwikkeling steeds te vergroten en kennis te delen met elkaar en met partners uit de sector. Al doende wordt geleerd hoe de organisatie in elkaar zit en hoe de lijnen lopen daarbinnen. Ook wordt ervaren hoe belangrijk samenwerken en flexibiliteit moet zijn.”

Het advies aan studenten die een stage zoeken? “Verkoop jezelf als jonge aanwinst voor de organisatie. Laat zien wat je op school geleerd hebt en breng dat nu in de praktijk. Leer je persoonlijkheid professioneel in te zetten en ontwikkel jezelf!”

Heb je interesse in een stage bij ElkWelzijn? Neem contact op met Lucia van Dam via lvandam@elkwelzijn.nl / 06-83 52 51 09 en/of lees de ervaringen van stagiaires die je voorgingen.

Deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Bekijk onze andere berichten