Week tegen eenzaamheid 2022

29 september t/m 6 oktober 2022

Kom erbij in Culemborg!
Iedereen is weleens eenzaam. Wanneer je na een drukke werkdag in een leeg huis komt. Als je alleen op je kamer bent, of in je eentje op het schoolplein staat. Dat is geen fijn gevoel. Sommige mensen vinden het niet erg om alleen te zijn. Anderen worden er verdrietig van, zeker als je je vaak eenzaam voelt. Eenzaamheid is van alle tijd. Maar we leven nu in een periode waarin het lijkt of we van de ene in de andere crisis rollen. Het laat extra zien hoe belangrijk persoonlijk contact voor mensen is. 
Eenzaamheid oplossen begint met het contact maken met anderen. Voor sommige mensen is de drempel om dat contact te zoeken hoog. Eenzame gevoelens maken onzeker of bang. En ergens nieuw binnenkomen, dat is best lastig. Daarom organiseren we in Culemborg de Week tegen Eenzaamheid van 29 september tot en met 6 oktober. Op verschillende plekken in de stad kun je die week terecht voor allerlei activiteiten. Daar kun je mensen ontmoeten en nieuwe contacten leggen. Dus durf de stap te nemen om aan één of meerdere activiteiten mee te doen, of om er met iemand over te praten. Wie weet wat het je oplevert!
Mischa Peters, Wethouder volksgezondheid

Meer dan 1 miljoen Nederlanders voelen zich erg eenzaam. Eenzaamheid is van alle leeftijden. Wel komt eenzaamheid meer voor onder de alleroudsten. Eenzaamheid komt net iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. 
Bron: http://www.eenzaam.nl

9% van de 65+-ers in Culemborg voelt zich (zeer) ernstig eenzaam. 
15% van de ouderen in Culemborg voelt zich meer eenzaam door de coronapandemie.
3% van de ouderen voelt zich juist minder eenzaam. 
Bron: Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen van GGD’s en CBS en RIVM

Donderdag 29 september: Koffie Bolderburen
Van 10.00 – 12.00 uur, Prijsseweg 1B
‘iedereen is wel eens eenzaam’of  ‘hoe ervaar je zelf eenzaamheid
Tijdens de gebruikelijke inloop, ‘een tafel’ met gespreksmogelijkheid voor dit onderwerp. 

Vrijdag 30 september: Lunch Kulenburg, Zorgcentra de Betuwe
11.30 – 14.00 uur, Achter de Raaf 2
Hoe gezellig is het om samen te lunchen
De gastvrouwen zorgen voor de lunch en mogelijkheid voor gesprek.

Zaterdag 1 oktober: Soepje van Desiré bij De Ontmoeting
11.00 – 13.00 uur, Admiraalvlinderlaan 2
Neem een soepje van Desiré, en iedereen is tevree.

Zondag 2 oktober: Koffie Markt
10.00 – 12.00 uur, Markt
Zondagochtend koffie, ook iets voor jou in de buurt? Kom langs om te beleven en het idee te bespreken.

Maandag 3 oktober: Koffie Wooncentrum De Driestad
10.30 – 12.00 uur, Heimanslaan 16
In gesprek en kennismaken met Team van de Buurt, helpende hand voor praktische zaken.

Dinsdag 4 oktober: Koffie op de weekmarkt
9.00 – 12.00 uur, Markt
Met elkaar in gesprek: ‘iedereen is wel eens eenzaam’ of ‘hoe ervaar je zelf eenzaamheid’
Wethouder Mischa Peters 9.00 – 9.50 uur aanwezig.

Woensdag 5 oktober: Winkelcentrum Chopinplein
15.00 – 16.30 uur, Chopinplein
Samen snacken en lekker kletsen.

Donderdag 6 oktober: Winkelcentrum Parijsch
14.30 – 16.00 uur, Koopmansgildeplein
Samen snacken en lekker kletsen.

Seniorencollectief, KBP PCOB en ElkWelzijn organiseren voor de 6e keer een seniorenbeurs van 10.00 – 15.00 uur. Het thema is dit keer: Vitaal ouder worden!
Er is een uitgebreide markt waar Culemborgse organisaties zich presenteren en presentaties verzorgen. Daarnaast is er een groot Seniorenplein, waar u onder het genot van een hapje en drankje kan bijpraten met leeftijdsgenoten en bekenden.

In de week tegen Eenzaamheid krijgt u bij iedere ontmoetingsactiviteit een lotje voor de Loterij van de Week tegen Eenzaamheid. Hiermee kunt u leuke, lokale prijzen winnen, laat u verrassen!

Tijdens de Seniorenbeurs op zaterdag 8 oktober in de Grote Barbarakerk vindt de Trekking van de Loterij van de Week tegen Eenzaamheid plaats. De winnaars worden ook bekend op de website van ElkWelzijn (http://www.elkwelzijn.nl)

Dan zijn er ook nog steeds veel activiteiten in Culemborg waarbij je mensen kunt ontmoeten en contacten kunt leggen. Ook blijven de in de kalender genoemde organisaties activiteiten verzorgen. 

Hoe herken je eenzaamheid?

Ieder mens heeft behoefte aan een sociale basis. Mensen die dichtbij je staan. Op wie je een beroep doet als er iets aan de hand is. En op wie je terugvalt als je het even niet redt. Familie, vrienden, collega’s of buren. Niet iedereen heeft zulke mensen om zich heen. als dat lange tijd zo is, dan kan het zijn dat iemand eenzaam wordt. Eenzaamheid is meer dan je even alleen voelen. Eenzame mensen hebben gevoelens van leegte, verdriet en zinloosheid. Met lichamelijke en psychische klachten als gevolg. Veel eenzaamheid is onzichtbaar. Omdat mensen er niet over durven praten. Zich ervoor schamen. Of om andere redenen. 

Momenten

Als je erop let, kun je duidelijk aanwijsbare momenten zien waarop een mens zich eenzaam kan gaan voelen. bijvoorbeeld als iemand verhuist en ergens opnieuw begint. En misschien van school wisselt. Of als iemand in de omgeving overlijdt. Maar ook als je werkkring wegvalt door verlies van je baan of door pensionering. Of als iemand minder mobiel wordt. Vergeet ook niet de momenten door het jaar heen waarop mensen zich alleen voelen. Denk aan de zomervakantieperiode. Of aan de feestdagen.

Signalen

De signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid kun je onderverdelen in verschillende categorieën. Hieronder geven we per categorie een aantal voorbeelden. Dit soort signalen betekent niet automatisch dat iemand zich eenzaam voelt. Het kan ook zijn dat er iets anders aan de hand is. Hoe dan ook, vormen dit soort signalen altijd aanleiding voor een gesprek.

Lichamelijke signalen

  • verslechterde zelfzorg
  • vermoeidheid
  • hoofdpijn

Psychische signalen

  • negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen
  • gevoelens van zinloosheid en uitzichtloosheid
  • gevoelens van verlatenheid

Sociale signalen

  • gebrek aan sociale vaardigheden
  • mensen op afstand houden
  • claimgedrag

Levensgebeurtenissen

  • scheiding
  • ziekte of beperking (van iemand zelf of een naaste)
  • financiële problemen

Wat kun je zelf doen?

Als je denkt dat iemand zich eenzaam voelt, dan kun jij iets voor hem of haar betekenen. Aandacht is het mooiste geschenk dat je kunt geven. Een klein gebaar maakt al een groot verschil!

Samen iets doen

Videobellen met je alleenstaande opa, een rondje skaten met een teruggetrokken klasgenoot, de hond uitlaten met je buurvrouw, je gepensioneerde oud-collega op de koffie vragen, een bloemetje of samen even eruit: de natuur in of naar een museum. En terwijl je dat doet, ontstaat er vanzelf een gesprek. Praten over eenzame gevoelens is niet gemakkelijk. Je hoeft er ook niet letterlijk over te beginnen of naar te vragen. Dat kan natuurlijk later altijd nog. Luister vooral goed naar wat iemand je vertelt. Met een open blik. En help zo iemand verder op weg. Je komt zo vast op goede ideeën.

Vragen?

Kom je er niet helemaal uit? Wil je even sparren? Of inspiratie krijgen? Ben je zelf op zoek naar meer contact en ontmoeting? Ken je iemand die eenzaam is? Wil je iets betekenen voor iemand anders maar weet je niet hoe? Of wil je je misschien als vrijwilliger inzetten voor mensen die zich wel eens eenzaam voelen?
Bel of mail naar Sandra Rigter van ElkWelzijn. Zij helpt je verder: 06 83 52 51 08 of  srigter@elkwelzijn.nl

Liever anoniem contact? Dan biedt de Luisterlijn uitkomst. Via de Luisterlijn bel, chat of mail je anoniem met iemand die aandacht heeft voor jou.
website: http://www.deluisterlijn.nl

De Week tegen Eenzaamheid is één van de activiteiten binnen het Preventie Akkoord Culemborg. http://www.culemborg.nl/preventieakkoord-culemborg

Meer weten? Neem contact op met Sandra Rigter van ElkWelzijn: 06-83 52 51 08 of srigter@elkwelzijn.nl