De ontmoetingsruimte Bolderhuis voor 55+ vrouwen met een migratieachtergrond is een succes. Sinds oktober 2023 zijn er bijeenkomsten waarbij ontmoeten, informeren en leren centraal staan. En het is vooral ook gezellig om met gelijkgestemden onder elkaar te zijn. Rukize Kesmer, wijkcoach van ElkWelzijn, is nauw betrokken en vertelt erover.
Ook in Culemborg neemt het aantal ouderen met een migratieachtergrond sterk toe in de komende jaren. Degenen die al jaren in Culemborg wonen, leven vaak nog steeds in een isolement en eenzaamheid. Veel 55+ vrouwen in Culemborg hebben dit laten weten via de projecten ‘mantelzorg diverse culturen’ en ‘dementie project migranten Culemborg’. ElkWelzijn, stichting Oase, werkgroep dementievriendelijke Culemborg, de werkgroep Wonen Welzijn en Zorg (WWZ) en de gemeente Culemborg hebben toen samen de ontmoetingsbijeenkomsten voor 55+ vrouwen met een migratieachtergrond mogelijk gemaakt.
Thema’s
“We zijn gestart met bijeenkomsten voor Marokkaanse vrouwen op de dinsdag- en de vrijdagochtend in het Bolderhuis”, vertelt Rukize Kesmer, wijkcoach bij ElkWelzijn. “Daar ontmoeten 20 tot 30 vrouwen elkaar wekelijks. Ze bepalen zelf welke thema’s ze met elkaar willen bespreken. Beweegcoach Nelleke Koppelaar geeft tips over goed bewegen. Maar ze heeft het met de groep ook over valpreventie. Vanzelfsprekend vindt de groep gezelligheid ook belangrijk.”
Rukize: ‘Als de vrouwen eenmaal zijn geweest en mee hebben gedaan dan blijven ze komen’
Twee groepen
Door het succes van de eerste groep is er ook een tweede groep, voor Turkse vrouwen van 55 jaar en ouder, gestart. Zij ontmoeten elkaar op de dinsdag- en vrijdagmiddag in het Bolderhuis. Ook deze groep bespreekt thema’s zoals communicatie met de huisarts, leefstijl, dementie en preventie voor dementie. Rukize: “Dementie is een actueel thema. Want de verwachting is dat de groep migrantenouderen met dementie binnen 10 jaar verdubbeld. Vandaar dat we dat thema breed onder de aandacht brengen. Tijdens de bijeenkomsten zijn de mantelzorgers dan ook van harte welkom. Veel van hen zien mantelzorg als plicht. Zij vormen zelf ook een risico om de kwetsbaren van de toekomst te worden. Met ‘preventie voor dementie’ brengen we die bewustwording op gang.”
Contact
Wil je ook graag naar de ontmoeting en de bijeenkomsten komen? Neem dan contact op met Rukize Kesmer via 06-83 49 01 74 of Ineke Smit 06-13 94 93 83.
De bijeenkomsten zijn in het Bolderhuis, Prijsseweg 1b in Culemborg.
Met dank aan de gemeente Culemborg voor het optekenen van dit artikel.