09-01-24 | Workshop: signaleren en aankaarten van geldzorgen

Ook jij kunt mensen helpen die geldproblemen hebben!

Zo’n 5 miljoen mensen in Nederland hebben geldzorgen. Dat geeft stress en ook vaak schaamte. Het is slecht voor je gezondheid en je leven lijdt eronder. Financiële problemen los je niet in je eentje op. Met elkaar kunnen we mensen de weg wijzen naar de juiste hulp. Als hulpverlener of vrijwilliger kom je met diverse mensen in contact, daarmee ben je een belangrijke schakel in het doorverwijzen. Hoe je dat kunt doen, leer je in de workshop.

Hoe herken je of iemand hulp nodig heeft

Armoede of geldproblemen zie je lang niet altijd aan de buitenkant. Het kunnen mensen zonder werk zijn, maar ook mensen met een baan. Signalen zijn bijvoorbeeld: iemand doet niet mee aan sociale activiteiten die geld kosten, dichte gordijnen, verwaarloosde tuin, of veel ongeopende post. De workshop gaat hierover. Ook leer je hoe je hierover met iemand in gesprek kunt gaan en naar welke organisatie je kunt doorverwijzen. Zo zorgen we met elkaar dat geld/regelingen bij de mensen komen die het nodig hebben én er recht op hebben.

Wat kan je al doen

Maak een praatje en moedig aan om naar het Geldpraat café te gaan. Hier zijn vrijwilligers die, met een potjes-check helpen uitzoeken of iemand geld misloopt. Het Geldpraat café (GPC) is een inlooppunt waar het gesprek over geld mag gaan. Steeds meer mensen hebben moeite om rond te komen. Boodschappen worden duurder, maar ook huur en energiekosten stijgen. Dit treft ons allemaal. In het GPC kunnen tips worden uitgewisseld en vragen worden gesteld. Iedereen is er welkom voor een praatje en een gratis kopje koffie of thee. Iedere dinsdag 9.30 – 11.30 uur in de Salaamander, Heimanslaan 2, Culemborg.

 

Het Geldpraat Café wordt ondersteund door: Sociaal Team, Gemeente Culemborg, Formulierenbrigade, Bibliotheek, Schuldhulpmaatje, Leerhuis en ElkWelzijn.

Praktische info workshop

Wanneer: dinsdag 9 januari 2024 om 19.30 uur 

Waar: ElkWelzijn, Meerlaan 22, Culemborg

Inschrijven: Berna van der Heide, 06 83 52 51 09, bvanderheide@elkwelzijn.nl

Contact

Berna van der Heide

Berna van der Heide

E bvanderheide@elkwelzijn.nl
T 06-83 52 51 09

Kosten

Deelnemers