13-10-23 | Opening ontmoeting migrantenvrouwen 55+

Op vrijdag 13 oktober vindt de opening plaats van een ontmoetingsruimte voor vrouwen van 55 jaar en ouder met een migratieachtergrond. Heb je behoefte aan contact met gelijkgestemden? Wees welkom!

Aanleiding

Ook in Culemborg neemt het aantal ouderen met een migratieachtergrond sterk toe in de komende jaren. Alle ouderen met diverse culturele achtergronden willen graag oud worden in een omgeving die vertrouwd is en bij hen past. Migranten ouderen hebben dezelfde behoeften als autochtone ouderen zoals goede zorg op maat, zolang mogelijk thuis wonen, familie en kinderen om hen heen hebben, iemand om mee te praten, goede informatie over voorzieningen en activiteiten die bij ze passen.

De meeste van hen hebben weinig opleiding genoten. Degenen die al jaren in Culemborg wonen, leven vaak nog steeds in een isolement en eenzaamheid. Zij hebben grote behoefte aan contact met andere vrouwen uit de buurt. Dit om zich beter thuis te gaan voelen en delen van allerlei ervaringen van verleden, ze hebben een gedeelde geschiedenis. Veel 55+ vrouwen in Culemborg hebben deze behoefte geuit via het project “mantelzorg diverse culturen” en “dementie project migranten Culemborg”.

Hoe langer deze groepen oudere vrouwen thuis zitten, hoe lastiger het voor hen wordt om de aansluiting te vinden voor de deelname aan activiteiten. Van de mantelzorgers komen vragen met betrekking tot dagbesteding en ontmoeting voor hun ouders, omdat zij die nu de belasting op zich nemen. De meeste Turkse en de Marokkaanse families doen bij het verzorgen van een ziek familielid een beroep op de mensen uit eigen kring.

Om de bovenstaande behoefte te voorzien gaat ElkWelzijn in samenwerking met stichting Oase op dinsdag- en vrijdagochtenden de ontmoeting de starten.

Ontmoeting is in eerste instantie voor de doelgroep Marokkaanse 55+ vrouwen en later is er ook ruimte voor de doelgroep Turkse vrouwen.

 

Er is incidentele subsidie voor een jaar vanuit de gemeente Culemborg en vanuit de werkgroep Wonen-Welzijn-Zorg.

Praktische info

Waar: Bolderhuis, Prijsseweg 1b Culemborg

Wanneer: vrijdag 13 oktober 2023

Tijd: 11.00 uur – 13.00 uur

Kosten: geen

Contact

Ineke Smit-1_hr

Ineke Smit

T 06-13 94 93 83
E ismit@elkwelzijn.nl

Kosten

Deelnemers