Willem Jan Coenmans is een van de eerste deelnemers aan de maatschappelijke Beursvloer in Culemborg op 10 oktober, georganiseerd door ElkWelzijn en Culemborg voor Elkaar. Hij is directeur en eigenaar van Drukkerij Imprimatur, Handling with Care en Social Return aan de Gutenbergweg. Daarnaast is hij bestuurslid van de Kring Culemborgse bedrijven. Doel van de Beursvloer is matches maken met gesloten beurs. Wat hij te bieden heeft? “Dat is helemaal afhankelijk van de organisaties die we tegenkomen. Vanuit een ondernemerspositie is er soms weinig nodig om iemand te helpen en een goede dag te bezorgen.”
Tekst en foto: Milou Oomens
De eerste match is al gemaakt nog voordat de Beursvloer begint. Culemborg voor Elkaar interviewt Willem Jan over zijn deelname aan de Beursvloer; hij zal de Beursvloer-flyer verspreiden onder de aangesloten ondernemers van de Kring Culemborgse Bedrijven. Dat is precies waar de maatschappelijke Beursvloer op 10 oktober om draait: matches maken met gesloten beurs. Willem Jan: “Ik vind het een heel leuk maatschappelijk initiatief, waarbij je iets voor een ander kan betekenen.”
Deelname aan de Beursvloer
Toen Willem Jan hoorde over de Beursvloer, was hij direct enthousiast. “Ik juich dat soort initiatieven heel erg toe. Als bestuurslid van de Kring Culemborgse Bedrijven (KCB) zag ik meteen een mogelijkheid om ondernemers hiervoor te enthousiasmeren.”
Zowel het bestuur van KCB als de medewerkers van zijn drie bedrijven Drukkerij Imprimatur, Handling with Care en Social Return zijn unaniem enthousiast over de Beursvloer. Ze denken al na over mogelijke matches. Wat hebben ze te bieden en wat willen ze ervoor terug? “We hebben mankracht, een vrachtwagentje, kunnen drukwerk leveren of budget om bij Social Return te besteden. Medewerkers hebben al het idee geopperd om een bustour te maken met ouderen. Er is heel veel mogelijk. Het is maar net welke maatschappelijke organisatie er op ons pad komt en welke hulpvraag zij hebben”, aldus Willem Jan.
Tegenprestatie?
“We hoeven er niet per se iets voor terug. Alhoewel, mond-tot-mond reclame is altijd fijn!” voegt Willem Jan toe. “Het tonen van maatschappelijke betrokkenheid is altijd goed voor het imago van een organisatie. Daarbij doe ik dit samen met de medewerkers. Het is leuk voor ons om zoiets samen te ervaren. Wellicht komen we met een doelgroep in contact op een manier waarop dat anders niet zo snel zou gebeuren. Misschien levert het nieuwe samenwerkingen op of andere inzichten. Of helpt het om efficiënter om te gaan met de middelen en verspilling tegen te gaan. Dan kunnen we hiermee ook nog duurzaamheid bevorderen en bijdragen aan een circulaire economie.”
Ondernemersgezin
Willem Jan komt uit een ondernemersgezin. Zijn ouders begonnen in 1984 met een grafisch bedrijf. “Ik kwam erbij en heb het in 2001 overgenomen. Oorspronkelijk was het bedrijf een boekbinderij. Daar komt veel handwerk bij kijken, zoals het plakken van pagina’s die je kunt openklappen en het verpakken van de boeken. Het was daarom logisch om naast de boekbinderij een verpakkingsbedrijf te starten. In 2007/2008 volgde de bankencrisis en de markt voor drukwerk stortte in. We moesten noodgedwongen stoppen met de boeken, maar gingen wel door met de verpakkingswerkzaamheden.“
Samenwerken met sociaal domein
“We hadden veel eenmalige, korte klussen en werkten daarvoor met thuiswerkers. We dachten, dan kunnen we ook net zo goed samenwerken met stichtingen. Een van de medewerkers kwam bij ons terecht via reintegratiebureau PlusPunt. Met die organisatie werken we nu al jaren samen. In de loop der tijd hebben we steeds meer affiniteit met het sociaal domein gekregen. Bij Handling with Care en ook bij Social Return werken inmiddels veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook nieuwkomers kunnen er terecht. We werken veel samen met Werkzaak Rivierenland.”
Daarnaast is Willem Jan met gemeente Buren gestart met het aanbieden van de eerste beschutte werkplek. “Mensen die beschut werk moeten verrichten, vaak mensen met autisme die prikkelgevoelig zijn, bieden wij een werkplek aan. Er is hier altijd wel een klusje te doen, denk aan verpakken, prijzen, sorteerwerk, dat op een rustige plek gedaan kan worden. Ze kunnen door dit werk weer meedoen en krijgen ritme in hun leven. Als dat goed gaat, geeft dat veel voldoening.”
Oproep aan bedrijven
Willem Jan roept alle bedrijven in Culemborg op om mee te doen aan de Beursvloer. “Samen kunnen we Culemborg op de kaart zetten en de sociale betrokkenheid vergroten. Misschien is het niet voor ieder bedrijf zo vanzelfsprekend om sociaal te ondernemen. Ik zou zeggen, stap uit je comfortzone. De Beursvloer is het evenement om jouw maatschappelijke betrokkenheid en die van je medewerkers te laten zien.”
Meer weten over de eerste maatschappelijke Beursvloer in Culemborg of benieuwd naar de eerste deelnemers? Ga naar de website Culemborg voor Elkaar