Deze winter start de tweede kookcursus ‘Mannen met Pannen’ in Buurtcentrum Bolderburen. Een kijkje in de keuken bij de initiatiefnemers.
Tekst: Hans van Beuzekom
Ze begonnen als collega’s en werden vrienden: Wim Hijnen en Theo Noij. Beiden 69 en al heel woonachtig in Culemborg. Nu staan ze ook schouder aan schouder achter het fornuis in Bolderburen en delen ze hun liefde en talent voor koken graag met anderen.
Inspiratie
Het begon met een ontmoeting in de speeltuin bij Bolderburen. Wim was daar met een kleinkind en raakte aan de praat met Bolderburen coördinator Ab Haring. Het gesprek ging over mogelijke initiatieven waar behoefte aan was. Wim ervaarde Ab als enorm inspirerend en besloot één onderwerp samen met Theo op te gaan pakken. Een kookcursus voor mannen. Theo is net als Wim maatschappelijk betrokken bij zijn omgeving; samen waren ze al eerder actief in het opstarten van een speeltuinvereniging.
Wat ze ook delen is hun passie voor koken. Beide staan thuis bijna iedere avond te kokkerellen.
Wim: “De kookkunst van mijn moeder was mijn inspiratie om het leuk te vinden.” Theo: “Ik leerde de basis in het studentenhuis. Ze wilden daar bij uitzondering goed eten en zodoende leerde ik aardig koken”. Wim heeft een achtergrond als microbioloog en Theo als chemicus. “Dus er stond bij ons op het werk ook altijd wel iets te koken of te pruttelen”, grapt Theo.
Cursus
Vorig winter deden ze een oproep gericht aan mannen om hen vaardiger te maken in de keuken. Negen deelnemers kwamen naar Bolderburen, van jong tot oud, vanuit Culemborg en daarbuiten. Op zes vrijdagavonden werd er samen gekookt, samen gegeten en samen opgeruimd. Zelf bekennen zowel Wim als Theo dat ze thuis wat rommelig koken. Theo met een glimlach: “Mijn vrouw begint zelfs al tijdens het koken op te ruimen, dat is gewoon killing!”
Tijdens de cursus is ook het onderdeel opruimen functioneel. Het verbindt, net als het koken zelf en het eten. Er ontstaan goede gesprekken tussen mensen met verschillende achtergronden. Mooie dingen hebben ze zien gebeuren, zoals die ene deelnemer die nu tuiniert in de moestuin van de ander. Maar het grootste bewijs van de ontstane verbinding ligt in het feit dat inmiddels zeven van de negen deelnemers samen een kookclub hebben opgericht. Een blijvend resultaat beseffen Wim en Theo.
Focus
Ook dit jaar hopen ze weer dat nieuwe mannen zich aanmelden, om te leren koken. Voor de gezelligheid, maar vooral voor het koken. Dat de focus soms even weg is, hebben ze gemerkt. ” “Dat had niet persé hoeven aan te branden”, zeiden ze wel eens gekscherend”, aldus Theo. Wim: “De keuken is bescheiden van omvang, vandaar dat we nu van zes deelnemers uit willen gaan”. De voorkeur ligt wederom bij de vrijdagavond. Theo: “Wie het eerst komt, het eerst maalt”.
Er zijn geen kosten aan de cursus verbonden, door eerder gedane giften voor Smakelijk Ontmoeten bij ElkWelzijn. De samenwerking met ElkWelzijn verloopt overigens soepel, volgens Wim. “De ondersteuning is goed en Bolderburen is een enorm dynamisch buurthuis waar van alles ontstaat en gebeurt”.
Verschillende smaken
De cursusavond start met vooraf de boodschappen doen door de cursusleiding en het bespreken van de door hen uitgedeelde recepten. Ze denken komende cursus dezelfde recepten te gebruiken. Maar ook de koks in spe beïnvloeden hen wel eens.
Gevraagd naar hun eigen favoriete recept moeten Wim en Theo even nadenken. Wim: “Ik ben sowieso dol op groenten maar zuurkool staat bij mij veruit op plaats 1. Met worst”.
Theo kwam door zijn Indische schoonfamilie in contact met die keuken. Zijn nasi is onovertroffen zo vindt hij zelf. “Mijn schoonmoeder verzuchtte zelfs ooit dat het de beste nasi was die ze ooit gegeten had”, glundert hij.
Opgeven voor, of informatie over, de nieuwe cursus kan bij Gerda via aanmeldenbb@gmail.com of via 06-30 42 48 93


