Het Leerhuis is dé plek voor gratis onderwijs voor volwassenen in Culemborg. Het is gevestigd in Wijkcentrum de Salaamander aan de Heimanslaan 2. Het aanbod is breed. Veel deelnemers zijn Nederlanders met een migratieachtergrond. Maar ook geboren Nederlanders die moeite hebben met lezen en schrijven van onze taal of met rekenen melden zich aan. Mohamed Akrouni (53) is sinds 1 februari de nieuwe coördinator van het Leerhuis. Hij is enthousiast en heeft veel plannen om het Leerhuis nóg aantrekkelijker te maken voor de deelnemers.
Tekst: Frans Huber

Mohamed: “Het is een breed pakket aan lessen en activiteiten dat we in het Leerhuis aanbieden. Alle activiteiten worden verzorgd door getrainde vrijwilligers, vaak met een achtergrond die verwant is aan dit werk. Inmiddels hebben we meer dan 40 vrijwilligers.”
Ook voor autochtone Nederlanders
De taallessen vormen het grootste pakket binnen het Leerhuis. Ze worden in groepslessen gegeven op verschillende niveaus. Daarnaast werken veel vrijwilligers als taal- of rekenmaatje: zij helpen deelnemers individueel. Vooral nieuwkomers maken gebruik van de taallessen. “Maar daarnaast merken we dat ook steeds meer mensen die in Nederland geboren zijn, zich aanmelden”, zegt Mohamed, “Deze mensen kunnen, door verschillende oorzaken, moeite hebben met lezen en schrijven. Daarover bestond altijd veel schaamte. Maar we merken dat die geleidelijk aan het verdwijnen is. En schaamte is in het Leerhuis niet nodig, we bieden een veilige, warme plek waar iedereen kan leren in eigen tempo, zonder oordeel.”
Vrijwilligers
“Ik voel me bevoorrecht met zo’n club vrijwilligers”, zegt Mohamed. Ze zijn enthousiast, warm en betrokken. En ze bieden deelnemers ook praktische handvatten om vooruit te komen. Dat geeft ze zelfvertrouwen. Maar ik hoor van vrijwilligers dat ze er ook veel voor terugkrijgen.”
Yvonne, één van de vrijwilligers, formuleert dit zo: “Ik help mensen om zich zelfverzekerd en verstaanbaar uit te drukken in het Nederlands. Ik ben nu drie jaar taalcoach en ik zie wat voor enorme impact dit heeft. Hun zelfvertrouwen groeit en ze durven steeds meer te praten. Je leert elkaar echt kennen, werkt vanuit iemands eigen interesses en bouwt samen een vertrouwensband op. Het zijn de kleine overwinningen die het zo mooi maken. Ik leer zelf ook veel, over andere culturen, gewoontes en over taal. En ondertussen fris ik mijn eigen grammatica weer op.”
Bruggen slaan
Een belangrijk doel van Mohamed is om in Culemborg bruggen te slaan naar andere organisaties zoals scholen, werkgevers en hulp- en zorginstellingen. Hij wil zo het Leerhuis meer op de kaart zetten als samenwerkingspartner. “Want laaggeletterdheid is niet alleen een individueel probleem, het is ook een maatschappelijke opgave. Door samen te werken kunnen we meer mensen bereiken en beter ondersteunen. Dat kan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk opleveren in een Nederlandstalige omgeving. Deelnemers kunnen daar dan als vrijwilliger de taal oefenen.”
Een andere wens van Mohamed is deelnemers beter te leren kennen: bij de kennismaking niet alleen praten over de leervragen maar ook informeren naar achtergronden: welke kwaliteiten, interesses, hobby’s heeft iemand. Dat geeft soms verrassende perspectieven, voor de deelnemer en soms ook voor het Leerhuis. Bijvoorbeeld bij het vinden van vrijwilligerswerk. Zo bleek een deelneemster kundig in vormgeving. Ze verzorgt nu voor ons de vormgeving van flyers.
Verlegen
Mohamed Akrouni kwam als jongetje van 7 naar Nederland. In Marokko had hij moeite met het uitspreken van woorden en werd daarmee gepest, het maakte hem verlegen. “Maar in Nederland kreeg ik een nieuwe kans dankzij mijn juf op de basisschool. Ze gaf me veiligheid, genegenheid en aandacht waardoor mijn zelfvertrouwen groeide. Ik werd als kind ‘de tolk’ van ons gezin. Eén ervaring vergeet ik nooit: mijn vader gaf me een telefoonnummer van een fabriek en vroeg me op te bellen, te vragen of ze werk voor hem hadden. Dat raakte me diep en ik besefte wat het met je doet wanneer je de taal niet spreekt. Deze persoonlijke ervaringen geven nu richting aan mijn werk voor het Leerhuis.”
Mohamed: “Ik nodig iedereen van harte uit om met het Leerhuis kennis te maken, voor zichzelf, een familielid, een buur. Of misschien als vrijwilliger! Taal is de sleutel tot meedoen en iedereen verdient die sleutel!”
Over het Leerhuis
Naast lessen in de Nederlandse taal verzorgt het Leerhuis lessen in het gebruik van de computer, rekenen, omgaan met geld, opvoeden en gezond leven. Daarnaast kunnen mensen er leren fietsen en zijn er sport- en beweegochtenden. Wekelijks is er het Doe mee Café. Dat zijn informele bijeenkomsten die gaan over meedoen in de Nederlandse samenleving. Leerhuis Culemborg is een samenwerkingsproject van ElkWelzijn, Bibliotheek Rivierenland, ROC Rivor en gemeente Culemborg.