Op zoek naar een oplossing met je buren? 10 tips

 1. Wacht nooit te lang met je klachten. Spaar je ergernis niet op, maar benader je buren gewoon wanneer je overlast ondervindt.
 2. Kies het juiste moment. Ga niet praten op het moment dat je boos bent. De boodschap komt dan niet goed over en de kans is groot dat je ruzie krijgt.
 3. Als je bij je buren aanbelt, vraag dan eerst of ze tijd hebben om met je te praten.
  Als dat niet zo is, kijk dan of je een afspraak met hen kunt maken.
 4. Bedenk eerst wat je wil vertellen. Probeer niet alleen te klagen, maar bespreek jouw wensen en geef aan dat je samen op zoek wil naar een oplossing. Op die manier voelen de buren zich niet meteen aangevallen. Leg vooral ook uit wat de gevolgen van deze situatie voor je zijn. Hierdoor kunnen de buren beter begrijpen wat het probleem is. Maak de overlast niet erger dan die in werkelijkheid is.
 5. Luister ook naar hun kant van het verhaal, hoe moeilijk dit ook kan zijn. Neem serieus wat zij je vertellen. Kom niet meteen zelf met ‘de beste’ oplossing.
 6. Voorkom een ‘welles-nietes’ discussie. Er is een kans dat je het niet met elkaar eens bent over de situatie. Blijf niet hangen in wie de schuldige is, maar zoek samen naar mogelijke oplossingen, manieren om de situatie voor beiden te verbeteren.
 7. Als er ruzie dreigt te ontstaan, stop dan het gesprek. Ruzie lost zelden een probleem op.
 8. Blijf redelijk, je kunt iets vragen, maar stel geen eisen.
 9. Probeer (duidelijke) afspraken te maken waar jullie beiden je prettig bij voelen. Lukt het niet meteen, stel dan voor om er allebei over na te denken en binnenkort opnieuw met elkaar te praten. Spreek meteen een tijdstip daarvoor af.
 10. Vergeet niet om te bespreken wat je samen de beste contactwijze vindt (aanbellen, briefje in de bus, sms?), mocht er in de toekomst iets voorvallen.

 

Lukt het je ondanks deze tips niet om op betere voet verder met je buren te gaan? Dan kunt je altijd de hulp inroepen van ElkWelzijn Buurtbemiddeling. Wij verzorgen buurtbemiddeling voor inwoners van Culemborg, West Betuwe, Gorinchem, Maasdriel, Zaltbommel, Buren, Neder-Betuwe, Tiel, Vijfheerenlanden en Molenlanden. 

Contact

Buurtbemiddeling

Team Buurtbemiddeling

T 0345-22 50 00
E buurtbemiddeling@elkwelzijn.nl

Naar het aanvraagformulier