Na 10 jaar ken ik nog steeds niet al mijn buren

Greet (80+) heeft haar man voor 3 jaar terug plotseling verloren en woont nu alleen in de Reelaan in Culemborg. Samen met wijkcoach Karin Burgers van ElkWelzijn heeft ze het initiatief genomen om met oudere buurtbewoners elke maandag in Bon Vie samen te komen voor een gezellig kopje koffie. Greet vertelt wat het haar brengt en hoe ze verder zou willen.

Tekst: Frans de Bruijn

Eenzaam of alleen ‘alleen’

“Toen mijn man voor 3 jaar terug heel onverwacht overleed sloeg dat een groot gat in mijn leven en dat gemis voel ik nog elke dag. Gelukkig heb ik 4 kinderen en meer dan 10 kleinkinderen en achterkleinkinderen die ik geregeld zie. Ab Haring, vrijwilliger bij buurtcentrum Bolderburen, heeft mij ook door de eerste moeilijke periode heengetrokken. Maar toch ben je alleen. Dat voel ik vooral ’s avonds en ’s winters. Dan is mijn enige afleiding de tv.”
Greet vertelt: “Ik woon hier nou ruim 10 jaar, maar ken nog steeds een hoop buurtbewoners niet.”
Ze woont in één van de huisjes voor 80+-ers: een leuk, klein gelijkvloers appartement. “Ja, ik woon hier echt mooi en ben ook blij met mijn tuintje. Het is alleen jammer dat die tuintjes aan de achterkant liggen waardoor de bewoners ofwel binnen zitten of in de achtertuin, waardoor je elkaar maar weinig ontmoet. Maar ook in andere, omliggende straten wonen veel ouderen die ik niet zie of ken. Die zijn veelal alleen en misschien wel eenzaam.”
En zo ontstond de behoefte hier iets aan te doen.

Dagbesteding

Greet mag dan wel 80+ zijn, maar ze is nog steeds zeer actief. “In de ochtend rommel ik een beetje in het huis en elke middag ga ik naar de koffiecorner bij PLUS om andere ouderen te ontmoeten. Ook ga ik geregeld naar Bon Vie of Bolderburen voor schilderen of een etentje.”
Eind vorig jaar had ze contact met wijkcoach Karin Burgers van ElkWelzijn. Samen hebben ze het initiatief genomen om koffie-ochtenden in Bon Vie te organiseren. Ze hebben een flyer gemaakt en die in de buurt huis-aan-huis verspreid.

Koffie-ochtend in Bon Vie

In januari zijn ze voor het eerst in Bon Vie bij elkaar gekomen. “Het idee was om, bij voldoende belangstelling, om de paar weken samen koffie te drinken en te kletsen. De eerste keer waren er al direct 10 mensen en die wilden dit wekelijks. En dus werd het wekelijks.

Het koffiedrinken leidt dan soms tot veel meer. Greet vertelt: “Ik hoorde pas dat er binnen de koffiegroep afspraken werden gemaakt om elkaar met kleine klusjes te helpen. Iemand nam haar buurvrouw mee. En ikzelf ontmoette een dame die ook haar man was verloren en die heb ik meegenomen naar de koffie-ochtend.” Maar toch constateren Karin en Greet dat het animo afneemt. “Ja”, zegt Greet, “alles is al gezegd wat er te zeggen valt, als je steeds dezelfde mensen ziet.”
Toch zijn Karin en Greet er beiden van overtuigd dat de koffie-ochtenden in een behoefte voorzien.

Hoe nu verder

Zowel Greet als Karin zouden graag meer deelnemers willen. Greet: “Misschien moet er af en toe een activiteit worden georganiseerd. We hebben een keer bloemschikken gedaan. Dat was erg leuk. Maar je zou ook kunnen schilderen, zingen, stippen, bingo, sjoelen. En ik zou er ook graag mannen bij willen hebben; het zijn nu alleen vrouwen.”
“Misschien moeten we weer opnieuw een flyer maken en verspreiden. En dan meteen vragen wie wil helpen met organiseren.” Het is duidelijk dat Greet actief blijft; aan haar zal het niet liggen.

 

Wie mee wil koffiedrinken is welkom op maandag om 10.15 uur in Bon Vie. Heb je vragen of wil je meehelpen organiseren? Neem dan contact op met wijkcoach Karin Burgers van ElkWelzijn: kburgers@elkwelzijn.nl

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Dag van de Vrijwilliger: bedankt!

Op 7 december 2023 is het de Dag van de Vrijwilliger. Om alle vrijwilligers, goed-doeners en impactmakers in gemeente Culemborg te bedanken voor hun inzet,