Met de start van de bouw van ‘Borg en Buiten’ wordt de laatste hand gelegd aan de wijk Parijsch in Culemborg. Daarbij is er een unieke samenwerking tot stand gekomen tussen ontwikkelings-maatschappij CV Parijsch, Heijmans en welzijnsorganisatie ElkWelzijn. Gezamenlijk werken zij aan het creëren van prettige woningen in een mooie woonomgeving, met ruimte voor groene gebieden en, bovenal, verbinding tussen bewoners en met de stad Culemborg.
Tekst: Jan Heijink

Drie partners, één doel
De drie partijen – Henkjan Kievit van CV Parijsch, Ruben Dral van Heijmans en Berna van der Heide van ElkWelzijn – vertellen over de bijzondere samenwerking die hen bindt. Berna van der Heide benadrukt het belang ervan. “Iedereen brengt zijn eigen expertise in. Al die kennis en ervaring samen maakt dat we mooie dingen kunnen realiseren in Parijsch. Ons doel is om ontmoeting en verbinding tussen bewoners te bevorderen en de wijk echt onderdeel van Culemborg te maken.”
Verbinding creëren
ElkWelzijn speelt een belangrijke rol in het stimuleren van ontmoetingen tussen bewoners. Berna legt uit: “We zorgen dat bewoners zelf in actie komen. Soms is daarvoor een eerste zetje nodig. Zo organiseer ik onder andere een pannenkoekenfeest in Borg en Buiten. Dan leren bewoners elkaar kennen, ontstaan er gesprekken, en vaak leidt dat tot vervolgafspraken. Voor mij is het ook een goed moment om op te halen wat er onder bewoners speelt en welke behoeften er leven.
Ik kan bewoners ondersteunen bij het realiseren van hun ideeën en initiatieven. Of ze met elkaar in contact brengen, zoals twee oudere bewoners die een voorzorgscirkel willen opzetten, zodat ze naar elkaar kunnen omzien. Als ik bijvoorbeeld hoor dat iemand nog weinig contacten heeft, dan breng ik diegene in contact met leeftijdsgenoten in de wijk of neem ik die bewoner een keer mee naar een koffieochtend in BonVie of andere activiteit. Daarmee verlagen we de drempel om mee te doen, na een aantal keer durft iemand zelf.”

Parijsch in ontwikkeling
CV Parijsch, een samenwerking tussen de gemeente Culemborg en de firma Mourik, is verantwoordelijk voor het leveren van de bouwgrond, het stedenbouwkundige ontwerp en de architectuur van de wijk. Directeur Henkjan Kievit, die al van begin af aan betrokken is, vertelt over de visie achter Parijsch: “Het is onze ambitie om een wijk te creëren waar een goede groene leefomgeving en klimaat alsook sociale samenhang centraal staan. De CV heeft zelfs 4 hectare landbouwgrond gekocht aanpalend aan de nieuwe wijk, die wordt omgevormd tot natuurgebied met recreatieve paden. Het onderhoud kan worden gedaan door deelnemers van zorgboerderij De Witte Schuur.
Parijsch is écht bijzonder: het is niet alleen een plek om te wonen maar ook een plek om te leven en te verbinden. Dat wordt landelijk steeds meer opgemerkt. We krijgen dan ook regelmatig verzoeken voor excursies voor woningbouwverenigingen van elders, of andere gemeenten. Onlangs hadden we bezoek van ambtenaren van twee ministeries. Culemborg timmert echt aan de weg.”
Een wijk voor iedereen
Heijmans richt zich als maker van de gezonde leefomgeving al jaren op gebiedsontwikkelingen en werkt vanaf 2015 samen met de CV Parijsch aan de ontwikkeling van Parijsch en inmiddels aan de laatste fase de wijk ‘Borg en Buiten’. De wijk wordt naar verwachting eind 2027 of begin 2028 volledig opgeleverd. Ruben Dral, manager ontwikkeling bij Heijmans Vastgoed, is nauw betrokken bij de ontwikkeling en bouw: “Bij Heijmans bouwen we voor verschillende doelgroepen. Parijsch is een wijk die divers is in woningtype en bewoners. We willen dat mensen gelukkig zijn, een plek creëren waar bewoners zich echt thuis kunnen voelen. Dat gaat verder dan de woning en betekent ook dat je in de hele wijk goed nadenkt hoe je deze zodanig kunt inrichten zodat je ontmoeting faciliteert. Bijvoorbeeld door wandelen en fietsen te stimuleren en ontmoetingsplekken te creëren. Henkjan vult aan: “Ook binnen een huizenblok kunnen de woningen variëren in grootte en prijs en in de wijk zijn sociale huurwoningen van de corporatie Kleurrijk Wonen aanwezig.”
Samen in de buurt
Heijmans zorgt al voor de oplevering voor verbinding tussen de toekomstige bewoners. Ruben: “Tijdens bijvoorbeeld ‘start bouw feestjes’ kunnen toekomstige bewoners elkaar leren kennen, maar we delen ook informatie en cadeaubonnen van lokale organisaties uit zoals de Fransche School, De Gelderlandfabriek, het Weeshuis Museum en ElkWelzijn. Deze bijeenkomsten zorgen ervoor dat buren elkaar al voor de oplevering kennen. Er zijn daardoor al appgroepjes gevormd.”
Henkjan vertelt vol enthousiasme over een samenwerking met een paar fotografen, lid van fotoclub Lek en Licht: “Zij gaan Parijsch, de woonomgeving en haar bewoners, in beeld brengen. Met als doel de wijk een ‘gezicht’ te geven. Met de foto’s en verhalen van bewoners komt de wijk tot leven.”
Een gezamenlijke visie
De samenwerking tussen de drie partijen is een voorbeeld van hoe verschillende expertises samenkomen om een wijk te creëren die niet alleen fysiek aantrekkelijk is, maar ook sociaal en cultureel verbonden. Het uiteindelijke doel is dat bewoners zelf in actie komen, elkaar vinden in gezamenlijke plannen en de vele mogelijkheden die Culemborg biedt op sportief, cultureel en sociaal gebied.