E-learnings voor vrijwilligers en mantelzorgers

Als mantelzorger en vrijwilliger wil je goed voorbereid te zijn op je inzet. Naast bijvoorbeeld een face- to-face basistraining, bestaan er online cursussen ter verbreding en verdieping van jouw kennis. E-learning heeft als voordeel dat je de training kan volgen wanneer je wil, je kan jouw eigen tempo bepalen en je kunt dit vanuit huis doen.

 

Hieronder vind je een overzicht van verschillende gratis online cursussen van diverse organisaties. Bij sommige van deze cursussen krijg je na afronding een certificaat.

Zorg en Welzijn

Thuiscursus EHBO van Rode Kruis Nederland

Het Rode Kruis stelt speciaal voor alle thuisblijvers in Nederland een gratis online thuiscursus EHBO beschikbaar. Hiermee leer je vanuit huis via je laptop of tablet hoe je eerste hulp verleent bij veelvoorkomende situaties.

Naar de Thuiscursus EHBO

Aanpak van laaggeletterdheid van St. Lezen en Schrijven
Wil je met een investering van 45 minuten het verschil maken? Met de e-learning Aanpak van laaggeletterdheid leer je hoe je laaggeletterde patiënten/cliënten kunt herkennen en motiveren tot taalscholing. Na het afronden van de toets met voldoende resultaat krijg je een certificaat.

Naar de e-learning Aanpak van laaggeletterdheid

Empowerment van Humanitas

Mensen verliezen soms het geloof in hun eigen kunnen. Hoe geef je iemand weer het zelfvertrouwen en de kracht om iets aan de situatie te veranderen, daar gaat deze training over.

Naar de Empowermenttraining van Humanitas

Versterkend gesprek van Humanitas

In lastige situaties kunnen een luisterend oor en het stellen van de juiste vragen heel belangrijk zijn. In deze training leer je hoe je mensen door een goed gesprek sterker kunt maken.

Naar de training ‘versterkend gesprek’ van Humanitas

Grenzen stellen van Humanitas

Iedere vrijwilliger maakt het mee: er wordt meer van je gevraagd dan je wilt. Hoe ga je daar mee om? Deze training helpt je om jouw grenzen te herkennen, bespreken en bewaken.

Naar de training ‘Grenzen stellen’ van Humanitas

Eenzaamheid van Humanitas

In deze online training leer je meer over eenzaamheid, de gevolgen hiervan en wat je voor iemand kunt betekenen.

Naar de training ‘Eenzaamheid’ van Humanitas

Omgaan met emoties van Humanitas

Bij vrijwilligerswerk komen ook emoties kijken. Het is niet altijd even makkelijk om daar goed mee om te gaan. Hoe je emoties herkent en bespreekbaar maakt, staat centraal in deze training.

Naar de training ‘Omgaan met emoties’ van Humanitas

Vrijwilligers begeleiden van Humanitas

Het begeleiden van vrijwilligers is een vak op zich. Deze training laat zien hoe je vanuit een coachende rol vrijwilligers op een prettige en effectieve manier kunt begeleiden.

Naar de training ‘Vrijwilligers begeleiden’ van Humanitasl

Oefenen met taal, rekenen en internet

Oefenen.nl is de plek waar je zelf kunt oefenen met taal, rekenen, computer en internet. En ook omgaan met geld, gezondheid, verkeersregels en nog veel meer.

Naar de training ‘Oefenen.nl’

Reis van de potentiele vrijwilliger door The Happy Volunteer

Laten we het eerst eens hebben over de reis die een potentiële vrijwilliger maakt als hij kennismaakt met jouw organisatie.

Naar de ‘Reis van de potentiële vrijwilliger’.

Module ‘Niet zichtbare beperkingen’ van Free-learning

Door het doen van deze Free Learning Module kun je jezelf basiskennis bijbrengen over wat ‘Niet zichtbare beperkingen’ zijn en hoe je daar in je communicatie rekening mee kunt houden.

Naar de training ‘NIet zichtbare beperkingen’.

Module ‘Goed in luister- en gespreksvaardigheden in de zorg’ van Free-learning

Aan de hand van 22 vragen leer je meer over hoe je goed in gesprek gaat en misverstanden kunt voorkomen.

Naar de training ‘Goed in luister- en gespreksvaardigheden’.

Module ‘Basiskennis over het stellen van grenzen eigen kunt maken’ van Free-learning

Aan de hand van 23 vragen leer je meer hoe je je grenzen stellen eigen kunt maken.

Naar de training ‘Basiskennis over het stellen van grenzen’.

Zorgen voor een kind, en nu? van Augeo

In Nederland zijn ieder jaar tussen de 90.000 en 127.000 kinderen thuis niet veilig. Zij krijgen weinig aandacht en liefde, worden geslagen, misbruikt of zijn getuige van geweld.  Je doet vrijwilligerswerk met kinderen. Als vrijwilliger kun je het vermoeden hebben dat er iets aan de hand is. Wat doe je dan?

Naar de training ‘Zorgen voor een kind,en nu?

Opgroeien in armoede met kinderen van Augeo

Hoe kun je signalen van armoede opvangen en hoe kun je deze kinderen en ouders steunen? Aan de hand van deze vragen heeft Augeo in samenwerking met Stichting Leergeld en Stimulansz een online leerbericht ontwikkeld over dit belangrijke thema. Je krijgt praktische tips voor het bespreekbaar maken van armoede met de leerling, de klas en met ouders. En je leest welke organisaties hulp kunnen bieden.

Naar het leerbericht

Mantelzorgers

Online cursus voor mantelzorgers van DementieOnline

Iemand in uw naaste omgeving heeft dementie. Misschien uw partner, uw ouder, een vriend. U zorgt voor deze persoon, alleen of samen met anderen. Mantelzorger zijn is meestal geen bewuste keuze. De persoon met dementie heeft zorg nodig en u bent die zorg gaan geven. Dat is waardevol, maar tegelijk erg intensief.
Naar de training ‘Dementie’.

Divers

Online cursus fondsenwerving door VSBfonds

Hoe vind ik financiering voor mijn project? Hoe moet ik een aanvraag indienen bij een fonds? Welke tips zijn er om succes te hebben bij een aanvraag? De online cursus fondsenwerving helpt u op weg bij het vinden van financiering van uw project. Of u vrijwilliger bent of penningmeester, werkzaam bent in een professionele organisatie of enthousiast meedoet in uw buurt, iedereen wil weten hoe fondsenwerving een succes wordt.

Naar de training fondsenwerving van het VSB-fonds.

Voorkomen grensoverschrijdend gedrag en regeling gratis VOG door NOV

Platform vrijwillige inzet organiseert regelmatig gratis online sessies over sociale veiligheid en het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Aan bod komen onder andere het aannamebeleid, gedragscodes, de gratis VOG, het voeren van lastige gesprekken en nog veel meer! Deze sessies worden verzorgd door de adviseurs sociale veiligheid van NOV. Zij zijn ook de mensen die individuele organisaties verder kunnen helpen en ook dat is kosteloos.

Naar de agenda

Verantwoord Alcohol schenken voor barvrijwilligers van NOC-NSF

Om als barvrijwilliger aan de slag te kunnen, moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. U moet minimaal 16 jaar zijn en de Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA) gevolgd hebben. Deze instructie kan ook digitaal gevolgd worden. De IVA bestaat uit twee delen: een informatief gedeelte en een kennistest. Wanneer u de test van 30 vragen met succes hebt afgelegd, ontvangt u een certificaat per mail. Dit certificaat geeft u aan de organisatie waar u aan de slag gaat als barvrijwilliger. Organisaties moeten bij een controle kunnen aantonen dat hun barvrijwilligers de IVA hebben gevolgd.

Naar de training ‘IVA’

Verkeersregelaar bij evenementen van St. Verkeersregelaars Nederland en de Politieacademie

De e-learning Instructie Evenementenverkeersregelaar is een initiatief van Stichting Verkeersregelaars Nederland en de Politieacademie.

Naar de training ‘Verkeersregelaar’.

Training GOED omgaan met dementie van Samen dementievriendelijk

In de gratis basistraining GOED omgaan met dementie leer je stapsgewijs vaardigheden die belangrijk zijn wanneer je in contact komt met mensen met dementie. Leer dementie herkennen, contact maken en iemand op de juiste manier helpen, bijvoorbeeld op straat of in de bibliotheek.

Naar de training ‘GOED’.

Tips

Ken je trainingen die interessant zijn en die hier niet bij staan? Stuur dan een mail naar srigter@elkwelzijn.nl