Op 7 september om 12.00 uur is het weer zover: de Werelddag op Bolderburen, inmiddels de vierde editie. “Deze dag is echt bestemd voor iedereen”, zegt Ab Haring, initiatiefnemer en organisator. “Het is een dag voor en door mensen met een diversiteit aan herkomstlanden. En wie of wat je ook bent, altijd welkom! Jong en oud. En zeker ook als je beurs geen ruimte biedt voor veel extra’s: het hele programma is gratis toegankelijk!
Tekst: Frans Huber, foto’s Huub van Beurden (Werelddag 2022)
Verbinding
Het doel van de Werelddag is verbinding: mensen met verschillende achtergronden met elkaar in contact brengen. Ab: “We gaan daarbij uit van drie verbindende factoren: eten, muziek en dans. Dat wordt gecombineerd met ons streven om het dagprogramma zo divers mogelijk te maken. Elke Werelddag begint met een vaste openingssong: het nummer ‘Imagine’ van John Lennon, een symbool voor wat deze dag beoogt: hoop, dromen en verbinding. Dit jaar wordt het gezongen door het kinderkoor van KEC.”
Het podiumprogramma omvat verder optredens door Studio Urban Dance, de Belgische groep Hermitage (duo) die met een luchtige toets geëngageerde Vlaamse liederen brengt en zanger-accordeonist Osorio met Latijns-Amerikaanse dansmuziek. Daarnaast is er een markt met kraampjes met hapjes en snacks uit onder meer Zambia, Suriname, Kazachstan, de Molukken, Turkije en Marokko. De snacks zijn vriendelijk geprijsd. Verder is er een Turkse ‘crea-kraam’. Andere kraampjes geven informatie, bijvoorbeeld over Amnesty en ElkWelzijn. Voor de jongste bezoekers zijn er aparte activiteiten.
Snelle groei
De bekendheid van deze dag is snel gegroeid. Zo nam het aantal bezoekers sinds de eerste Werelddag in 2019 toe van 250 tot 1000 personen in de vorige editie. “Er is veel mond tot mondreclame voor deze dag”, zegt Ab, “en inmiddels komen bezoekers uit de hele regio. Want we heten wel een ‘buurtcentrum’ maar we doen niet aan buurtgrenzen. Iedereen die komt, uit de stad en daarbuiten, hoort erbij. We moeten zelfs oppassen dat we niet uit ons jasje groeien. We hebben een schitterend terrein, alle ruimte rondom de molen Johanna aan de Prijsseweg 1, dus inclusief de speeltuin, het terrein bij het buurtcentrum en bij het Bolderhuis. Maar helaas, de capaciteit van dit terrein laat niet toe dat we nog veel verder groeien.”
Professionalisering
“We worden ook steeds professioneler. Inmiddels met een eigen geluidsman die zorgt dat de geluidskwaliteit tijdens optredens uitstekend is. En we hebben, dit jaar voor het eerst, een groot eigen podium dat we tegen de molen aan bouwen. We zijn er trots op. En een nieuwtje: dat podium gaan we vanaf volgend jaar één keer per maand belangeloos ter beschikking stellen aan culturele organisaties uit de stad die hier een optreden willen verzorgen. Zo maken we daar ook verbinding mee, dat geeft een extra stimulans, extra dynamiek.”
De Werelddag is een gezamenlijk project van buurtcentrum Bolderburen, de natuurspeeltuin en de molenaar van molen Johanna, met ondersteuning van ElkWelzijn. De kosten van de dag worden gedekt door subsidies en sponsoring, afkomstig van de Vrienden van buurtcentrum Bolderburen, kringloopwinkel Social Return, het Buurtpanel, het Cultuurfonds en het Ondernemersfonds. De Werelddag besteedt zelf ook aandacht aan een goed doel: er staat een donatiebox waarin bezoekers en kraamdeelnemers een gift kunnen doen. De opbrengst gaat naar het Nationaal Fonds Kinderhulp.
Sociaal rendement
“We merken steeds duidelijker”, zegt Ab, “dat deze dag aan zijn doel beantwoordt: mensen en organisaties met elkaar verbinden, stimuleren dat nieuwe contacten worden gelegd. Zo wordt er bij de kraampjes met hapjes veel over recepten gepraat, ze worden uitgewisseld en ook gezamenlijk opgepakt. De diversiteitsmaaltijden die we in het buurtcentrum organiseren zijn hieruit voortgekomen. En onze vrijwilligers horen regelmatig dat Werelddag-bezoekers later nog contact blijven houden.
Na de dag zien we ook telkens nieuwe bezoekers in het buurtcentrum, geïntroduceerd door mensen die hier al langer komen. Een deel van deze mensen heeft weinig te besteden. Het is mooi om iedereen een fijne plek te kunnen bieden. Sociaal rendement is belangrijker dan een royale financiële balans. Het past bij hoe het er ook in het buurtcentrum aan toegaat: we kijken hier naar elkaar om, zo gebeurt het vaak dat bezoekers wat doneren. Dat gaat dan in een pot waarmee we kunnen zorgen dat mensen die het niet breed hebben, toch kunnen deelnemen aan bijvoorbeeld onze gezamenlijke maaltijden.
Ja, het geeft ook mij persoonlijk veel voldoening dat we deze Werelddag aan zoveel mensen kunnen geven op deze locatie, mensen die dan met een glimlach terug naar huis gaan.”