100 vrijwilligers hielpen bij opvang vluchtelingen

“De grote problemen in de wereld komen op deze manier erg dichtbij”

ElkWelzijn werd gevraagd om de coördinatie van de vrijwilligers op zich te nemen, die de laatste 2 weken van juni hielpen bij de tijdelijke opvang van zo’n 120 vluchtelingen aan de Bellweg. We zijn dankbaar voor alle vrijwilligers die zich hebben ingezet en geven middels dit bericht graag een inkijkje in hun belangrijke rol.

team-g6287eb35a_1920

Aan de Bellweg in Culemborg vonden 2 weken lang zo’n 120 vluchtelingen een tijdelijk onderkomen. ElkWelzijn werd gevraagd om de coördinatie van de vrijwilligers op zich te nemen. We zijn blij dat we iets konden betekenen voor deze groep mensen op de vlucht. Evengoed was het erg hectisch, deze noodsituatie vroeg om een crisisaanpak.

Binnen enkele dagen 100 vrijwilligers

Op donderdag kreeg ElkWelzijn de opdracht om vrijwilligers in te zetten. Al snel volgden vele aanmeldingen. De dinsdag erop hielpen zo’n 20 vrijwilligers met de opbouw van de opvanglocatie. Woensdag organiseerden we een vrijwilligersavond, en donderdag startte de opvang. Zo’n 80 vrijwilligers hielpen mee. Zij zorgden voor de catering, vulden de airco’s en droegen bij aan het welzijn van de vluchtelingen: door een praatje te maken of activiteit te organiseren. Ook hielpen sommige bij het tolken van Arabisch. Als het er op aankomt, dan staat Culemborg klaar voor wie het nodig heeft. Dat blijkt ook nu weer.

Samen

Naast ElkWelzijn waren nog meer vrijwilligersorganisaties betrokken. Zo konden de mensen een avond naar Bartje om kleding uit te zoeken, met vervoer door Klaartje. Er werd een tennistafel geregeld door een inwoner in samenwerking met de tafeltennisvereniging TTV Gispen, want even een potje tafeltennissen maakt dat je toch een moment plezier hebt. Verder waren het Rode Kruis, de Ronde Tafel, Vluchtelingenwerk, Voeltbalvereniging Focus en leerlingen van KWC, Lek en Linge en Present Culemborg betrokken.

Terugblikken: Bijeenkomst voor vrijwilligers

ElkWelzijn heeft gewerkt zoals we nooit werken, waaronder vrijwilligers in onduidelijke omstandigheden laten werken. Toen de vluchtelingen na 2 weken weer vertrokken, is een bijeenkomst voor alle vrijwilligers georganiseerd waarin we samen terugblikten. Het was een erg fijne bijeenkomst met een grote opkomst, rond de 75 vrijwilligers waren aanwezig. Er was veel saamhorigheid en men vond het fijn om elkaar te ontmoeten. ElkWelzijn werd officieel bedankt door de burgemeester en er volgde een applaus voor Sandra (coordinator van het Vrijwilligersinformatiepunt), onze collega die enorm betrokken was en van alles regelde.

Tips, tops en ervaringen

Er was veel ruimte om met tips en tops te komen en ervaringen te delen. Veel vrijwilligers maakten daar gebruik van. Ze spraken uit dat het ingewikkeld is en pijnlijk kan zijn om de vluchtelingen zo te zien. De grote problemen in de wereld komen op deze manier erg dichtbij. Een vrijwilliger zei dat een van de vluchtelingen tegen haar had gezegd: “Het is hier al zo veel beter. Jullie luisteren tenminste naar ons.” De vrijwilligers vonden het fijn iets bij te kunnen dragen. Enkele opmerkingen: “Ik voelde me ontzettend nuttig.”, “Ik vond het verrijkend om te doen. Het gaf me een inkijkje in het leven van een vluchteling.” “Het werken achter de bar is gewoon heel erg leuk.” En illustratief voor het enthousiasme en de urgentie die vrijwilligers voelen werd gevraagd: “Kan ik alweer ingeroosterd worden? Is er weer een gaatje in het rooster, Sandra? We houden zaterdagochtend vrij hoor.”

Vervolg?

De vluchtelingen zijn weer vertrokken. Op dit moment weten we niet hoe het verder gaat. Mogelijk komt er een nieuwe groep vluchtelingen. Vanuit ElkWelzijn zijn we heel erg blij met de inzet van al die mensen die samen het verschil hebben willen maken voor deze groep. Dat voelde je ook op de bijeenkomst.
Als er een groep vluchtelingen is die ons opnieuw nodig heeft, dan zijn we er. Onze rol is dan opnieuw het werven en coördineren van vrijwilligers, luisteren naar hun behoeftes en hen helpen hun talenten in te zetten. Daarnaast oog hebben voor het welzijn van de vluchtelingen en de kleine dingen die we hierin kunnen doen voor hen.

Heb je nog vragen over wat ElkWelzijn doet in de opvang voor vluchtelingen of wil je zelf iets betekenen? Neem dan contact op met Sandra Rigter: 06-83 52 51 08 of srigter@elkwelzijn.nl

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Vacature jongerenwerker (24-32 uur)

Per direct is ElkWelzijn op zoek naar een  jongerenwerker (24-32 uur per week). Gezien de samenstelling van het team zoeken we een ervaren collega. Ben

Geen gat na ons pensioen

Heb je een ondernemend en actief leven gehad, dan hoef je na je pensionering niet in een zwart gat te vallen. “Ga niet zitten afwachten,