2021 Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet: Mensen Maken Culemborg

In 2021 vragen vrijwilligersorganisaties landelijk meer aandacht voor de verbindende waarde van vrijwilligerswerk onder de naam ‘Mensen maken Nederland.’ 

ElkWelzijn zet dit jaar maandelijks een vrijwilliger in het zonnetje. We zullen laten zien hoe veelzijdig het vrijwilligerswerk in Culemborg is. Samen met het Netwerk Zorg en Welzijn bieden wij iedereen de kans vrijwilligerswerk te doen. 

Iedere vrijwilliger heeft zijn eigen reden om zich in te willen zetten voor een ander en het levert mensen persoonlijk iets op. Ook de aanleiding om vrijwilligerswerk te gaan doen is voor iedereen anders. Sandra Rigter vertelt over vrijwilligerswerk in Culemborg.

Coördinerende rol

Sandra is al vijf jaar coördinator vrijwilligerswerk bij ElkWelzijn. Zij verbindt mensen die vrijwilligerswerk zoeken met organisaties die vrijwilligerswerk bieden. Ze zorgt dat vrijwilligerswerk in ontwikkeling blijft en dat er scholing plaatsvindt. Op het gebied van vrijwilligerswerk is zij de verbindende schakel tussen de 30 organisaties die onderdeel uitmaken van het Netwerk Zorg en Welzijn.

Mensen maken Culemborg

“Vrijwilligers zitten verweven in de hele maatschappij. Culemborg is een zeer actieve vrijwilligersgemeente. Een op de drie inwoners doet vrijwilligerswerk, dat is meer dan het landelijk gemiddelde. Binnen het netwerk van 30 vrijwilligersorganisaties in Culemborg zijn al 1500 vrijwilligers actief. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer mensen die zich vrijwillig inzetten. Denk bijvoorbeeld aan bewoners van de Korte Meent, De Loentjes of Hart van Voorkoop die zich als bewonersinitiatief inzetten om hun buurt leefbaarder te maken. Aan evenementen in de stad zoals Culemborg Blues, wat zonder vrijwilligers niet zou kunnen worden uitgevoerd. Vrijwilligers die met een collectebus langs de deuren gaan voor een goed doel, die de bar draaien in de voetbalkantine of iemand die in het bestuur zit van een organisatie.”

Vrijwilligerswerk verrijkt je leven

“Voor vrijwilligerswerk word je niet betaald. Het is daarom van belang om vrijwilligerswerk te zoeken dat bij je past. Doe wat je leuk vindt en kijk naar wat jij belangrijk vindt.Vrijwilligers hebben allemaal hun eigen beweegredenen om te starten met vrijwilligerswerk.” Het meest worden genoemd:

Gezondheid

  • Je blijft actief betrokken bij de maatschappij en dat is goed voor lichaam en geest. Vrijwilligerswerk maakt gelukkig!

Ontwikkeling

  • Nieuwe talenten ontwikkelen
  • Werken aan je CV
  • Werken aan je re-integratie
  • Nieuwe mensen leren kennen
  • Nieuwe plekken in Culemborg leren kennen  

Maatschappij 

  • Je doet iets goeds voor een ander
  • Waardering
  • Culemborg wordt mooier: “Mensen maken Culemborg”. 

“Iedereen kan vrijwilliger worden!”

“Er is voor iedereen passend vrijwilligerswerk te vinden. Vrijwilligerswerk loopt uiteen van bomen snoeien tot het zijn van voorzitter en van stadsgids tot het zijn van publiciteitsmedewerker. En vind je het spannend om zelf de eerste stap richting vrijwilligerswerk te zetten? Dan kun je bij het Leerhuis terecht. Zij bieden in samenwerking met Stichting Jobhulp en het VrijwilligersInformatiePunt de cursus Stap in Vrijwilligerswerk aan. In tien weken leer je alles wat je moet weten om vol vertrouwen samen met een maatje op zoek te gaan naar vrijwilligerswerk.”

“Probeer het eens!”

“Mensen die nog nooit vrijwilligerswerk gedaan hebben bijvoorbeeld doordat zij dit vanuit hun eigen (culture) achtergrond niet gewend zijn, ze een beperking hebben of om een andere reden de stap nooit hebben zijn van harte welkom in het mooie vrijwilligersland. Er is ondersteuning mogelijk in het zoeken en het uitvoeren van vrijwilligerswerk. Ook jongeren, die met hun frisse blik en media invloeden een mooie toevoeging kunnen zijn voor elke organisatie en inwoners die werken in bijvoorbeeld de publieke of de private sector nodig ik graag uit om in groepjes of individueel kennis te komen maken. Probeer het eens!”

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten