Buurtbemiddeling stimuleert in Nederland al 25 jaar het prettig omgaan tussen buurtgenoten. Dankzij de hulp van vrijwillige buurtbemiddelaars komen buren weer met elkaar in gesprek. ElkWelzijn biedt buurtbemiddeling aan in 10 gemeenten dankzij de inzet van meer dan 60 vrijwillige buurtbemiddelaars die zich belangeloos inzetten. De vrijwilligers zijn per regio ingedeeld in een eigen team.
ElkWelzijn is momenteel op zoek naar mensen die het team komen versterken in de regio Gorinchem, West-Betuwe (regio Geldermalsen) en Maasdriel.
Wat doe je als buurtbemiddelaar?
Je helpt buren te zoeken naar een oplossing die voor alle betrokkenen aanvaardbaar is. Je doet dat in een bemiddelingsgesprek, waarin je samen met een medebemiddelaar met de beide buren om de tafel gaat zitten op een neutrale locatie. Daaraan voorafgaand heb je samen beide buren al individueel bezocht bij hen thuis.
Ben jij iemand die:
- Goed kan luisteren en observeren, zonder oordeel te geven;
- Neutraal kan blijven en geen partij kiest;
- Leergierig is en houdt van een uitdaging;
- Laagdrempelig contact kan maken met mensen en met emoties van anderen kan omgaan;
- Goed kan samenwerken met een medebemiddelaar;
- Betrokken, verantwoordelijk en gemotiveerd is?
Dan zijn wij op zoek naar jou!
ElkWelzijn Buurtbemiddeling biedt jou:
- Een basistraining buurtbemiddeling en jaarlijkse deskundigheidsbevordering;
- Goede begeleiding en ondersteuning;
- Starten met een ervaren bemiddelaar;
- Interessant en uitdagend vrijwilligerswerk waarin je bijdraagt aan een prettige leefomgeving voor buren;
- Boeiende ontmoetingen;
- Kans om je talenten te benutten en ervaring op te doen;
- Leuke samenwerkingen met medebemiddelaars;
- Onkostenvergoeding;
- Blik verruimend kijkje in andermans wereld.
Wat verwachten wij van je
Als buurtbemiddelaar ga je vertrouwelijk om met gesprekken en informatie. Om buren zo snel mogelijk te kunnen helpen is een snelle reactie en duidelijke communicatie noodzakelijk. Je bent bereid om buren en locaties in de regio te bezoeken (max 30 min. rijden).
Tijdsinvestering
Gemiddeld gaat het om 5 bemiddelingen per jaar (minimaal 3). Een bemiddeling bestaat uit 3 gesprekken: 2 keer een individueel gesprek met buren (vaak op dezelfde avond) en 1 gezamenlijk bemiddelingsgesprek. Je beheert je eigen agenda en plant deze bezoeken samen met je mede-bemiddelaar is. Over het algemeen bemiddel je in de avond, omdat veel bemiddelaars en de buren waar je gaat bemiddelen, overdag werken.
Daarnaast word je verwacht bij de bemiddelaarsbijeenkomsten (5 per jaar).
Is buurtbemiddeling iets voor jou?
Stuur buurtbemiddeling een kort mailtje met je gegevens, dan neemt de coördinator contact met op of bel 0345 225 000.
>> stuur een e-mail
Verhalen van buurtbemiddelaars
Carleen en Christa zijn al vanaf de start in Culemborg vrijwillig buurtbemiddelaar. “Het is menselijk en gewoon om soms gedoe te hebben met je buren,” vinden zij. Maar ook belangrijk om er iets aan te doen, “want je bent bezig met problemen waar mensen wakker van liggen.” Lees de ervaringen van Carleen en Christa
Christa Verploeg (45) en Bert Welle (64) zijn vrijwillige buurtbemiddelaars bij ElkWelzijn. Zij doen dit al langer dan 10 jaar. “Het leukste aan bemiddelen? Door de buren weer met elkaar te laten praten lossen we echt ruzies op en helpen hierdoor mensen verder”, vertellen ze. Lees het hele interview.
Contact
Team Buurtbemiddeling
T 0345-22 50 00
E buurtbemiddeling@elkwelzijn.nl