Kom je er met je buren niet uit? Buurtbemiddeling helpt!

Tegenwoordig zijn er steeds meer burenruzies. Christa Verploeg (45) en Bert Welle (64) zijn vrijwillige buurtbemiddelaars bij ElkWelzijn. Zij helpen mee om deze burenruzies op te lossen. Beiden doen dit al langer dan 10 jaar. “Het leukste aan bemiddelen? Door de buren weer met elkaar te laten praten lossen we echt ruzies op en helpen hierdoor mensen verder.”, vertellen Christa en Bert.

Vrijwillig buurtbemiddelaar Bert Welle

“Ik ben begonnen met bemiddelen, omdat ik het leuk vind om mensen te ontmoeten en te helpen. Lukt het om problemen op te lossen, door een gesprek te organiseren, dan geeft dat voldoening.”

Vrijwillig buurtbemiddelaar Christa Verploeg

“Ik had in 2006 net mijn opleiding mediation afgerond. Toevallig startte de gemeente Culemborg toen met buurtbemiddeling. Ik heb me gelijk aangemeld en begon met het bemiddelen tussen buren. Ik ben werkzaam als jurist en heb daar ook te maken met burenruzies. Ik wist dus al hoe het zou zijn om te bemiddelen. Het geeft een goed gevoel als buren erin slagen afspraken met elkaar te maken en weer met elkaar praten.”

Moedig

Vaak ziet ElkWelzijn dat mensen zich schamen dat ze het zover hebben laten komen. Of dat ze het niet zelf uit konden praten, maar hier bemiddelaars bij nodig hadden.“ Het is eerder moedig om buurtbemiddeling in te schakelen als je er zelf niet meer uit komt.” Vertellen Christa en Bert. “Buurtbemiddeling helpt bij het zoeken naar een oplossing. Achteraf beseffen de buren vaak wel dat de ruzie onnodig was en begrijpen ze elkaar. Zelden komt het voor dat na het bemiddelen de ruzie toch weer ontstaat.”

Oplossing

Als je er met je buren niet uitkomt, kun je buurtbemiddeling inschakelen. De buurtbemiddelaars van ElkWelzijn gaan met jou en je buren in gesprek om het probleem op te lossen. “Het belangrijkste aan bemiddelen is dat je onpartijdig bent. Je luistert naar de verhalen van beide buren. Het mooiste is als de buren daarna met elkaar in gesprek komen en gezamenlijk een oplossing bedenken. Alles wat besproken wordt is vertrouwelijk.”, vertellen Christa en Bert.

Tips voor buren

Bert en Christa hebben de volgende tips voor mensen die zich ergeren aan hun buren: ”Loop niet te lang rond met je ergernis, maak het bespreekbaar. Probeer het eerst zelf uit te praten. Niet via WhatsApp of de mail, maar het gesprek aangaan. Vaak zie je namelijk dat mensen boze brieven naar elkaar sturen, waardoor het alleen maar onnodig erger wordt. Als het niet lukt om er samen uit te komen, schakel dan buurtbemiddeling in. We krijgen heel veel positieve reacties van buren die ons hebben ingeschakeld.”

Neem voor meer informatie, advies of bemiddeling contact op met Buurtbemiddeling ElkWelzijn: 0345-51 52 27 of buurtbemiddeling@elkwelzijn.nl

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

65 schoolspullenpassen uitgedeeld

SchuldHulpMaatje en ElkWelzijn hebben ook dit jaar weer school spullenpassen aangeboden aan juffen en meesters van groep 8. De passen zijn voor kinderen van ouders