Statushouders maken kennis met Culemborg

13 statushouders ondertekenden deze week de participatieverklaring. Deze verklaring is onderdeel van het inburgeringstraject. Burgemeester Gerdo van Grootheest ontving hen op het stadskantoor. Daar vertelde hij over vrijheid. “Samen zijn we de stad. Hier is iedereen welkom. Ik hoop dat jullie niet alleen een huis, maar ook een thuis vinden in Culemborg.”

5 Bijeenkomsten

In 5 bijeenkomsten maakten de statushouders de afgelopen maanden kennis met de vier kernwaarden van de Nederlandse samenleving: vrijheid, gelijkheid, participatie en solidariteit. Als vijfde thema kwam het gezondheidssysteem in Nederland aan bod.

Praktijkgericht

Voor het eerst werden de waarden op een praktische manier overgebracht. Deelnemer: “Ik heb veel verschillende plekken en organisaties leren kennen. Ik weet nu waar ik de informatie kan krijgen.”

Op bezoek

De statushouders brachten werkbezoeken aan Bibliotheek Rivierenland, Gemeente Culemborg, het Leefbaar wijkteam en Buurtcentrum Bolderburen. Zo konden zij direct kennismaken met de gezichten achter deze organisaties en hun vragen stellen. In wijkcentrum de Salaamander kregen zij een rondleiding langs het Sociaal Wijkteam, het Leerhuis, het Vrijwilligers Informatie Punt, de Formulierenbrigade en Vluchtelingenwerk. Ook verzorgden gastdocenten van de GGD Gelderland Zuid en het team Buurtbemiddeling van ElkWelzijn een deel van het programma. Tijdens de laatste bijeenkomst wandelden de deelnemers door de stad Culemborg, onder leiding van een stadsgids.

Organisatie

ElkWelzijn organiseerde deze keer het traject.

Deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Bekijk onze andere berichten