“Waar eindigt normale liefdeszorg en begint mantelzorg”

Piet Kuiper (76) is mantelzorger voor zijn vrouw Riet Kuiper (75). Ze zijn al sinds 1972 samen en hebben elkaar ontmoet tijdens een vakantie in Rhodos. Samen hebben ze twee zonen. In 2016 begon Riet dingen te vergeten,” vertelt Piet. “We gingen naar een arts en hij stelde dementie vast. Helaas woont Riet nu niet meer thuis, dat ging niet meer.”

Vanzelfsprekend

“Ik ging steeds meer taken doen die Riet niet meer kon. Wat deed ik eigenlijk niet? Ik was constant dingen aan het regelen zoals het huishouden en de administratie. Toch vind ik het geen probleem om voor mijn vrouw te zorgen. Het is vanzelfsprekend om te zorgen voor iemand waarvan je houdt.”

Dagbesteding

“Soms was het wel zwaar. Vooral mijn twee zonen hielpen veel, maar zij wonen allebei ver weg. Na een tijdje ging Riet 2x per week naar de dagbesteding. Ze had het hier erg naar haar zin en ik had dan even wat tijd voor mezelf. Zo kon ik iedere week even ontspannen bij de jeu-de-boules. Maar wat ik ook deed, mijn gedachten waren altijd bij Riet.”

Zorgcentrum de Betuwe

“Sinds 1,5 jaar woont Riet in zorgcentrum De Betuwe. Hier wordt zij goed geholpen. Ik kom haar iedere dag bezoeken, soms zelfs twee keer per dag. We leven een zo normaal mogelijk leven. We doen alles samen; uitstapjes, op vakantie en lekker uit eten.

ElkWelzijn

“Caroline, mantelzorgconsulente van ElkWelzijn, heeft veel betekend voor mij. Zij keek echt naar mijn situatie. Ze dacht mee over wat er mogelijk was aan hulp en ondersteuning. ,Zo doen we mee aan boekbezoek: elke week komt een vrijwilliger samen lezen. Ook gaan we naar het Alzheimer Café en neem ik deel aan een gespreksgroep met mantelzorgers in het Odensehuis. Daar wisselen we ervaringen uit, dat helpt mij enorm. De thuiszorg van STMR is ook heel fijn.”

Tip voor mantelzorgers

“Zorg jij ook voor een ander? Dan is mijn tip: probeer in contact te komen met andere mantelzorgers en ga op zoek naar hulp. ElkWelzijn kan je op weg helpen.’’

Weet dat je er als mantelzorger niet alleen voor staat. ElkWelzijn kijkt graag met je mee welke hulp je nodig hebt om de zorg te kunnen blijven dragen. Neem contact op: 0345-51 52 27 of info@elkwelzijn.nl

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten