Aantal burenruzies neemt ook in 2019 weer toe

Recent onderzoek laat zien dat het aantal burenruzies ook dit jaar weer is toegenomen. Geluidsoverlast is de belangrijkste oorzaak, zo blijkt, uiteindelijk is verhuizen soms de enige uitweg.

1 op de 5

Geluidsoverlast, rommel of stank. De verenigde woningcorporaties slaan alarm: de woonoverlast neemt toe, concluderen zij in hun rapport van eind september.
Veel Nederlanders hebben weleens overlast van hun buren. Meestal blíjft het bij kleine ergernissen, maar één op de vijf is afgelopen drie jaar toch verzeild geraakt in een fikse burenruzie. Dat blijkt uit een enquête van EenVandaag onder zo’n 28.000 leden van het Opinie Panel. Veel mensen blijken de burenruzie nog niet te hebben bijgelegd en zien dat ook nog niet zo snel gebeuren. Sommigen zien zelfs maar één oplossing: verhuizen.

Bespreekbaar

Coördinator Carla Roorda van Buurtbemiddeling ElkWelzijn herkent het bovenstaande beeld. “Ik zie dat mensen regelmatig de wanhoop nabij zijn als ze bij Buurtbemiddeling aankloppen. Heel jammer dat ze pas op dat moment bij ons terecht komen. In een vroeg stadium van de ruzie zijn de onderlinge irritaties vaak nog bespreekbaar. Dan kunnen buren uiteindelijk begrip hebben voor elkaars probleem en komen ze vaak samen tot goede oplossingen. Dat kan jarenlange juridische procedures, ellende en bijvoorbeeld de hoge kosten van een verhuizing voorkomen.”

Normaal gesprek

Ook bij burenruzies geldt dus; wees er snel bij – voorkomen is beter dan genezen. Meester Frank Visser – bekend als de Rijdende Rechter, maar ook ambassadeur van Buurtbemiddeling – zei onlangs nog dat er geen pasklaar recept is om burenruzies op te lossen, maar “een normaal gesprek voeren zonder elkaar verwijten te maken, kan vaak al helpen”.

Buurtbemiddeling

Carla Roorda: “Niet alle overlast is geschikt voor bemiddeling, ik begrijp best dat er situaties zijn waarin mensen niet (meer) met hun buren willen praten. Maar op het moment dat je denkt: wat is dit vervelend – ik wil dit helemaal niet, ik zou willen zoeken naar een oplossing– bel dan eens naar Buurtbemiddeling. Wij denken met u mee, kunnen doorverwijzen en kunnen samen met u zoeken naar een volgende stap om erger te voorkomen. Buurtbemiddeling is gratis en onpartijdig.”

Meer informatie

Loopt het niet lekker tussen u en uw buren? Buurtbemiddeling kan u helpen. Bel 0345-51 52 27 of stuur een e-mail aan buurtbemiddeling@elkwelzjin.nl

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Nachtvoetbal tijdens de ramadan

Zo’n 80 tot 110 jongeren komen tijdens de ramadan op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag rond middernacht naar sporthal Interweij voor een partijtje zaalvoetbal. Het