Buurtcentrum voor ontmoeten en verbinding

“We voelen ons weer jong met kriebels in de buik. Het is alsof het leven voor ons opnieuw begint. Binnenkort verbinden we ons officieel met het tekenen van een geregistreerd partnerschap.” In buurtcentrum Bolderburen zitten Nel en Marc aan een tafeltje. Ze vertellen dat ze elkaar hier voor het eerst hebben ontmoet; beide met al een leven achter zich. “Als je van onze leeftijd bent, heb je natuurlijk wel een ‘rugzakje’, maar toch kun je weer blij en gelukkig zijn.”

Tekst: Jan Heijink; foto: Milou Oomens

 

Ontmoeten

Nel komt al bijna 4 jaar in buurtcentrum Bolderburen. Zij helpt mee bij allerlei activiteiten en feestelijke bijeenkomsten. Bovendien heeft zij de website van het buurtcentrum ontwikkeld en voert ze er nog het beheer over. Marc is wat later komen ‘aanwaaien’. Hij zat in een ‘gat’ na zijn pensionering en zocht afleiding en contact. Vrij snel kregen Marc en Nel een oogje op elkaar. Ze maakten contact, veel lachen en grappen: kortom het klikte tussen de twee.
Juni 2023, bijna een jaar geleden, trok Marc de stoute schoenen aan en ging ‘met een hele mooie fles wijn’ op bezoek bij Nel. Sinds die dag zijn ze een stelletje. Vol trots komt Marc aan met een fraaie kaart, ontworpen door Nel, met de aankondiging van de aanstaande registratie van hun partnerschap en een feest voor 70 genodigden. Nu zijn Marc en Nel druk met uitruimen en verhuizen. “Van elk voor ons eigen gaan we naar samen een huis.” Het is voor Nel overigens best wel moeilijk om goede spullen van haar overleden man te moeten opruimen.

Nel

Nel (69) heeft twee dochters en vier kleinkinderen. De ontwikkelingen gingen wat snel voor de dochters, maar inmiddels accepteren zij moeders relatie met Marc. De hele familie komt naar het feest volgende maand. Nel komt uit Utrecht uit een gezin met 10 kinderen. Doorleren was er niet bij. Na twee jaar huishoudschool moest ze meehelpen. Voor haar trouwen werkte ze onder andere als winkelmeisje. Na de geboorte van de dochters heeft ze geen vast betaald werk meer gehad. Met cursussen en bijscholing heeft ze zich behoorlijk kunnen ontwikkelen. Vier jaar geleden is haar man overleden aan een hersentumor, nadat het gezin een jaar daarvoor in Culemborg was komen wonen. Om het verlies na 47 jaar huwelijk te boven te komen ging Nel fietsen en fietsen én werd vrijwilliger in het buurtcentrum.

Marc

Marcs (70) leven heeft een heel andere loop gekend. Hij ging naar de Ambachtsschool om huisschilder te worden. Dat is hij ongeveer 43 jaar lang geweest onderbroken door militaire dienst. Eerst bij de Luchtmacht, “stom vervelend wachtrondjes lopen” zoals hij zelf zegt. Daarna op eigen verzoek bij de Landmacht als KVV’er. In totaal heeft hij 7 jaar gediend, het is een heftige tijd geweest. Daarna heeft hij het beroep van schilder weer opgepakt. 25 jaar geleden is hij met zijn gezin vanuit Haarlem naar Culemborg gekomen, vooral voor een wat rustiger omgeving. In 2015 is hij gescheiden na een relatie van 29 jaar. Marc heeft twee zoons.

Buurtcentrum Bolderburen

Op de website staat: ‘Buurtcentrum Bolderburen is een ontmoetingsplek voor de buurt met activiteiten voor inwoners uit heel Culemborg. De coördinatie van vrijwilligers en de ondersteuning van de enthousiaste werkgroep van bewoners komt vanuit ElkWelzijn. Ook het (facilitaire) beheer is in handen van ElkWelzijn.’ Ook zetten de wijkcoaches van ElkWelzijn zich in om bewonersinitiatieven te ondersteunen bij wijkcentra BonVie en Salaamander, met de bedoeling dat deze plekken net zo gaan bruisen.

Het belang van een buurtcentrum

Een buurtcentrum is er dus om elkaar te ontmoeten, tijdens de wekelijkse inloop of om mee te doen aan activiteiten voor en door de buurt. En dat daar dan soms hechte relaties of zelfs huwelijken uit voort kunnen komen, is natuurlijk wel heel bijzonder.
Nel: “Er zijn hier sinds de start van het buurtcentrum vijf jaar geleden al vier koppeltjes ontstaan. Ik denk omdat je hier de tijd hebt om elkaar ongedwongen te leren kennen. Datingsites zijn trouwens ook niks voor ons: het is oppervlakkiger, je ziet maar enkele kanten van elkaar en dan is het ‘ja of nee’.
Nel en Marc zullen in de toekomst wel wat minder komen, maar het buurtcentrum blijft in hun hart. “Er is hier een soort ‘community’ ontstaan. Als onze hulp bij iets nodig is, zullen we er zijn.”

Heb je behoefte aan meer, of nieuwe sociale contacten? Loop dan gerust eens binnen bij buurtcentrum Bolderburen, BonVie of wijkcentrum de Salaamander: Je vindt de openingstijden, adressen en activiteiten op www.elkwelzijn.nl/ontmoetingsplekken

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

65 schoolspullenpassen uitgedeeld

SchuldHulpMaatje en ElkWelzijn hebben ook dit jaar weer school spullenpassen aangeboden aan juffen en meesters van groep 8. De passen zijn voor kinderen van ouders