‘De buurtmoestuin is een win-winsituatie voor iedereen’

Een buurtbewoner had de wens om samen met anderen te tuinieren in een buurtmoestuin en nam contact op met wijkcoach Alice. Haar collega Carlo, ook wijkcoach bij ElkWelzijn, ging samen met de bewoner op zoek naar een geschikte plek.

Carlo: “Vorig jaar werd die plek gevonden, vlakbij Buurtcentrum Bolderburen. Een aantal buurtbewoners onderhoudt de tuin. Het is gezellig, een fijne bezigheid en er wordt veel van elkaar geleerd. Er is volop ruimte, genoeg te doen, het is dankbaar werk en het geeft energie. Iedereen die meehelpt leert veel, van elkaar en van de buur-tuinierders. Gratis tuinadviezen, tips over beplanting, welke gewassen gaan goed samen et cetera. Via een logboek en Whattsappgroep houden de vrijwilligers elkaar op de hoogte van de vorderingen.”

Vrijwilliger bij de buurtmoestuin

Lucie Kooij is vrijwilliger bij de Buurtmoestuin: “Ik heb mij zelf aangemeld voor het onderhoud in de tuin omdat ik gek ben op tuinieren en ik graag in de buitenlucht ben. Ik zag de advertentie en was meteen enthousiast. Ik heb nog geen vaste dag wanneer ik dit doe, wel had iedereen een vaste avond om de plantjes water te geven. Vorig jaar ging ik eigenlijk als het mooi weer was of als ik zin had. Vaak was dat ongeveer twee keer in de week. Dit project is vorig jaar ontstaan. Ik kwam er later bij, waardoor veel al was gebeurd. Voor aankomend jaar moeten we nog een plan maken hoe we het gaan indelen. Z elf heb ik graag twee dagdelen. Ook zijn we bezig met het bedenken van bezorgmaaltijden.”

'Dit project helpt de inwoners van Culemborg'

“Ik vind het een heel leuk project. Zelf heb ik een heel klein tuintje en ben ik al snel klaar met het in orde brengen. In gedachten leek het me heel leuk om een moestuintje te hebben, maar zag erg op tegen het alleen moeten onderhouden. En wat dit project heel erg leuk maakt, is dat je het niet alleen hoeft te doen. Je deelt de verantwoording en werkt als een groep. Iedereen heeft inspraak over wat er in de tuin komt, je leert nieuwe mensen kennen. Wat ons vrolijk maakt is dat er veel gebruik gemaakt word van de oogst. Zo gebruikt de kookgroep het en als er wat over is wordt het afgeleverd bij de voedselgroep en je mag zelf natuurlijk ook wat meenemen. Het is nu wat beperkt vanwege corona, het gaat nu vooral naar de voedselgroep en naar bijvoorbeeld Soepje Désiré. De oogst word dus gebruikt voor minderbedeelde mensen. Dit project helpt de inwoners van Culemborg!”

“De buurtmoestuin wordt normaal onderhouden door vijf personen. Carlo heeft een groot netwerk waardoor er altijd wel verschillende mensen opgetrommeld worden. We kunnen zeker nog wat handen gebruiken. Natuurlijk moet je het wel leuk vinden om in de tuin te werken, het kan soms best pittig zijn. Dit project is belangrijk omdat vrijwilligers het fijn en leuk hebben ondanks zij zelf geen tuintje hebben. Je helpt er anderen mee, het is een win-winsituatie voor iedereen.”

Ook vrijwilliger worden?

“Dus heb je nog een uurtje per week over? Wij kunnen jouw hulp goed gebruiken” zegt Lucie. “Het is lekker om buiten bezig te zijn en je mag ook zelf groente meenemen, super leuk. Het is een aanrader voor iedereen!” Is het iets voor jou om mee te helpen in de buurtmoestuin? Of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met wijkcoach Carlo: Cdewaal@elkwelzijn.nl / 06-22 15 17 90

Liever ander vrijwilligerswerk doen? Er zijn genoeg andere vrijwilligersvacatures. Kijk eens in de vrijwilligersvacaturebank

.

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

ElkWelzijn verwelkomt stagiaires

ElkWelzijn Culemborg gaat nog meer werk maken van het begeleiden en opleiden van stagiaires. Er is nu een stagecoördinator met het accent op welzijnswerk voor