De Seniorenbeurs: onmisbare informatie en gezelligheid

Op zaterdag 7 oktober van 10.00 tot 15.00 uur wordt in de Grote of Barbarakerk alweer de zevende Seniorenbeurs gehouden. Dit jaar nóg gevarieerder en groter dan in eerdere jaren. De beurs is inmiddels niet meer weg te denken uit het leven van veel ouderen in Culemborg. Ze wordt georganiseerd door een comité van enthousiaste vrijwilligers van Stichting Senioren Collectief Culemborg en de Ouderenorganisatie KBO-PCOB. ElkWelzijn zorgt voor ondersteuning en advies. Het thema is dit jaar ‘Wegwijs in Culemborg’, het sluit aan op het bekende boekje ‘Wegwijzer voor senioren in Culemborg’.

Foto: Organisatiecomité Seniorenbeurs v.l.n.r. Hennie Smidt, Karin Burgers en Jan Pieters

Foto bij artikel seniorenbeurs

“Ik had niet verwacht dat ik zo lang zou blijven, er was zoveel te zien, en ik kwam allemaal bekenden tegen, heb een erg leuke dag gehad”, zo hoorde Karin Burgers van ElkWelzijn van een bezoeker aan de beurs van vorig jaar. “Verrassend, informatief en enorm gezellig, dat zijn de meest gehoorde reacties van bezoekers”, zo constateren Hennie Smidt en Jan Pieters van het organisatiecomité.

Diversiteit

Er is een doorlopende informatiemarkt van kramen en statafels. Dit jaar zijn er een kleine vijftig deelnemers: organisaties die met hun aanbod aansluiten op een grote diversiteit aan vragen en interesses van ouderen. Bijvoorbeeld over hobby’s en cultuur, hulp en ondersteuning op divers gebied, tijdbesteding, ontmoeting, vrijwilligerswerk, (gemeenschappelijk) wonen, gezonde leefstijl en bewegen. Het comité: “Veel deelnemende organisaties presenteren zich op een speelse, creatieve manier. Soms worden er spulletjes verkocht of weggegeven. Eén van de kramen gaat over eenzaamheid en sluit aan op de Week van de Eenzaamheid die gehouden wordt van 27 september tot 4 oktober. Mensen die tijdens deze week een prijswinnend lot trekken, kunnen hun prijs aan deze kraam afhalen. Thuiszorgwinkel Vegro doet gratis rollatorchecks, zorgt eventueel voor afstellen en voor een rapportje over wat er gebeuren moet aan een rollator.”

Fit en gezond

Zeven oktober is een drukke dag in de stad. Want tegelijkertijd is er in het centrum het Feel Alife Event met als motto ‘Wat beweegt jou’. Met een aanbod rond sport, leefstijl, voeding en gezondheid. Op de Seniorenbeurs worden deze onderwerpen, toegespitst op vragen van ouderen, aangeboden in een aparte ruimte. Daar is bijvoorbeeld een workshop over alcoholgebruik. Fysiotherapeuten verzorgen een aanbod over bewegen en vallen en opstaan.
Om 10.30 uur verzorgt Apotheek Culemborg een workshop over medicijngebruik met als titel ‘Inkijk op het effect van medicijngebruik op het lichaam en op het risico op vallen’: hoe verkleinen we dat risico en hoe kan de apotheek daarbij helpen.
Belangrijk: mensen die hieraan willen deelnemen moeten zich van tevoren aanmelden, telefoon 0345 – 76 00 37 of info@apotheekculemborg.nl.

Gezelligheid

Gezelligheid en ontmoeting zijn een belangrijk onderdeel van de Seniorenbeurs. Hennie en Jan: “We besteden hieraan veel aandacht. Midden in de kerk komen allemaal zitjes, het seniorencafé. Voor bezoekers is er (gratis) koffie en thee met lekkers. ’s Middags trakteren we op hapjes. Er loopt een sneltekenaar rond die portretten maakt. En van 14.30 tot 15.00 uur wordt het dagprogramma afgesloten met een ‘Live Jukebox’. Dat wordt een hele happening, verzorgd door Frederike de Winter, een muzikante die haar sporen verdiende als slagwerker en accordeonist.’
Het comité: “De Seniorenbeurs wordt dit jaar volledig gefinancierd door de gemeente. Dat onderstreept het belang dat de gemeente hecht aan deze dag: de veelzijdige informatie die gegeven wordt en de verbinding die ontstaat tussen bezoekers die elkaar ontmoeten en organisaties die met elkaar in contact komen.”

De beurs is gratis te bezoeken en goed toegankelijk.

 

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Nachtvoetbal tijdens de ramadan

Zo’n 80 tot 110 jongeren komen tijdens de ramadan op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag rond middernacht naar sporthal Interweij voor een partijtje zaalvoetbal. Het