Huurders opgelet: vraag huurtoeslag aan voor 1-9

Een op de tien huurders laat de voor hem of haar beschikbare huurtoeslag liggen, blijkt uit onderzoek. Gemiddeld 2500 euro per jaar! Huur je een woning? Ga dan na of je recht hebt op huurtoeslag. De toeslag over heel 2022 kun je nog tot 1 september aanvragen.

Gemiddeld betalen ontvangers van huurtoeslag € 572,- aan huur en ontvangen zij € 217,- huurtoeslag per maand, blijkt uit onderzoek van het Nibud (2022). De moeite waard. 

huis geld

Dit zijn de voorwaarden

Niet iedereen die een woning huurt, heeft recht op huurtoeslag. Zo moet de huurder 18 jaar of ouder zijn. Ook moet de huurder een zelfstandige woonruimte huren. Dit betekent: een eigen toegangsdeur die van twee kanten op slot kan. Het moet een zelfstandige woonruimte zijn met een eigen keuken en wc. Andere voorwaarden voor het krijgen van huurtoeslag over 2022 zijn:

  • De huur mag niet te hoog zijn. Huurkosten en servicekosten mochten in 2022 niet hoger zijn dan € 763,47 per maand. Behalve als de huurder en huisgenoten jonger dan 23 jaar zijn. Want dan is het maximale bedrag € 442,46 per maand.
  • Het inkomen mag niet te hoog zijn. Hoe hoog het inkomen in 2022 precies mocht zijn, hangt af van meerdere dingen. Bijvoorbeeld hoeveel huur de huurder betaalde, hoe oud de huurder en  huisgenoten zijn en met wie de huurder samenwoont.
  • De huurder mag niet te veel vermogen hebben, zoals spaargeld. Wil je  nog huurtoeslag over 2022 aanvragen? Dan kan dit alleen als het eigen vermogen op 1 januari 2022 niet meer dan € 31.747,- was. Is er een toeslagpartner? Dan geldt een gezamenlijk maximaal vermogen van € 63.494,-. Als de huurder medebewoners heeft, dan mogen zij per persoon ook niet meer dan € 31.747,- vermogen hebben.

Laat geen geld liggen

Tot uiterlijk 1 september kan je de huurtoeslag over 2022 nog aanvragen. Op toeslagen.nl/proefberekening kan een proefberekening worden gemaakt. Hier kan ook worden gecheckt of er recht is op zorgtoeslag. Toeslagen over 2022 vraag je aan via Mijn Toeslagen op toeslagen.nl. Je hebt nog tot en met 1 september 2023 om dat te doen.

Wanneer je huurtoeslag of zorgtoeslag over vorig jaar aanvraagt, krijgt je  automatisch ook toeslag in 2023. Controleer daarom ook de gegevens voor 2023. Is er dit jaar iets veranderd in je persoonlijke situatie? Bijvoorbeeld hoger inkomen? Laat pas dit dan direct aan in Mijn Toeslagen. Om te voorkomen dat je later geld terug moet betalen.

Hulp nodig?

De vrijwilligers van de Formulierenbrigade kunnen u helpen. Ook kunnen zij berekenen of u in aanmerking komt voor huurtoeslag. Bel voor een afspraak met de Formulierenbrigade: 06 31 63 26 73 of mail info@formulierenbrigade.nl.

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten