Inwoners en organisaties blij met Culemborg voor Elkaar

Een jaar na de introductie van Culemborg voor Elkaar, blijkt dat inwoners en organisaties in Culemborg het platform voor vrijwillige inzet zeer waarderen. Zo steeg het aantal hulpvragen de laatste maanden flink en vinden ook steeds meer vrijwilligers hun weg. “ElkWelzijn heeft met de lancering van dit platform een grote (digitale) stap gezet”, aldus directeur-bestuurder Dorine Ottevanger van ElkWelzijn. “Als facilitator moedigen we iedereen aan om er gebruik van te maken, zodat hulp en aanbod elkaar nog beter kunnen vinden.”

Van februari 2023 tot februari 2024 zijn 211 hulpvragen op Culemborg voor Elkaar geplaatst door inwoners en organisaties. Omgerekend zijn dat 7,1 hulpvragen per 1000 inwoners. “Dit is iets waar we heel trots op mogen zijn,” aldus projectleider Milou Oomens. “Het gemiddelde van alle NLvoorelkaar platformen in zo’n 40 gemeenten ligt op 4,3. We staan daarmee in de top 5 platformen met meest-geplaatste hulpvragen.” De meest populaire categorieën bij de hulpvragers zijn ‘maatje gezocht’ en ‘klussen buiten & tuin’.

Top 5 hulpvragen in Culemborg:

  1. Maatjes, buddy en gezelschap
  2. Klussen buiten & tuin
  3.  Activiteitenbegeleiding
  4.  Gastvrijheid & horeca
  5.  Techniek & reparatie

Aanbod vrijwilligers

Ruim 100 inwoners boden zichtbaar op de website hun hulp aan. Dat zijn omgerekend 6,2 deelnemers per 1000 inwoners. Het landelijke gemiddelde ligt op 3,8. Milou Oomens: “Wat opvalt is dat van de vrijwilligers op het Culemborg voor Elkaar platform 30% tussen de 19 en 40 jaar is. Dat sluit goed aan bij onze doelstelling om nieuwe doelgroepen, waaronder meer jongeren, te bereiken.”

Ruim 400 online matches

Dat vraag en aanbod elkaar goed kunnen vinden, laat het aantal online matches zien: ruim 400! Gebruikers beoordelen het platform met een 7,5. Zij zeggen erover: “Het is van belang om in de gemeente zo’n laagdrempelig platform te hebben”, “fijn om een goed overzicht te hebben van welk vrijwilligerswerk er op dit moment is” en “het is makkelijk om met elkaar in contact te komen”. 57% van de organisaties noemt het platform noodzakelijk voor de werving van vrijwilligers. 1 op de 3 vrijwilligers doet door het platform meer vrijwilligerswerk dan voorheen. “En dat is zeer welkom, want het aantal hulpvragen in Culemborg blijft groeien. 47% van de hulpvragers denkt komend jaar ‘meer dan afgelopen jaar’ vrijwillige hulp nodig te hebben”, aldus Milou Oomens.

Verbondenheid en meedoen

ElkWelzijn heeft Culemborg voor Elkaar gelanceerd als onderdeel van haar streven dat mensen in Culemborg zich met elkaar verbonden voelen en iedereen mee kan doen naar vermogen. Iets voor een ander betekenen kan op vele manieren; variërend van boodschappen, een wandeling met iemand maken tot iemand begeleiden naar de tandarts of dokter.

“Het is fijn om elkaar op een laagdrempelige manier een dienst te kunnen bewijzen. Op Culemborg voor Elkaar staan veel verschillende soorten vrijwilligerswerk, uiteenlopend van kort- en langdurend.” Vrijwilliger, 41-50 jaar

“Ik heb via het platform mijn plaats gevonden en kan binnen mijn mogelijkheden een bijdrage leveren.” Vrijwilliger, 61-70 jaar

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Nachtvoetbal tijdens de ramadan

Zo’n 80 tot 110 jongeren komen tijdens de ramadan op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag rond middernacht naar sporthal Interweij voor een partijtje zaalvoetbal. Het