Je kiest je buren niet zelf

In 2023 zijn er weer bijna 400 meldingen over burenruzies binnengekomen bij ElkWelzijn. De 68 vrijwillige bemiddelaars van Buurtbemiddeling hebben veel buren kunnen ondersteunen in het verminderen van overlast en het oplossen van conflicten. In tien gemeenten in de regio is Buurtbemiddeling van ElkWelzijn bereikbaar voor alle buren.

Grote impact

Vanuit ElkWelzijn merken wij hoe groot de impact is van een conflict op het leven van buren. Een burenruzie kost veel stress. Het gevoel van veiligheid en het woonplezier kunnen helemaal verdwijnen.
Politie en woningbouwcorporaties verwijzen bij klachten over de buren vaak door naar Buurtbemiddeling. Tijdens een bemiddeling verleggen onze bemiddelaars de focus van een klacht naar een wens en helpen mensen zoeken naar een gezamenlijke oplossing. Soms is hier maar een klein zetje voor nodig.

Ger Veurink, lid van de Eenheidsleiding van politie Oost-Nederland en Ambassadeur voor Buurtbemiddeling zegt het zo:
“Velen vinden het de taak van de politie, gemeente of woningcorporatie om hun problemen op te lossen. Maar als politie zijn wij altijd maar kort aanwezig. Als buren zit je aan elkaar vast, je kiest ze niet zelf uit. Daarom zullen bewoners moeten praten met hun buren over hun ergernissen en standpunten om elkaar beter te begrijpen. Buurtbemiddelaars kunnen dat gesprek als onafhankelijke partij uitstekend in goede banen leiden.”

Ruzie voorkomen

Coördinator Buurtbemiddeling Carla Roorda van ElkWelzijn: “Als je contact legt met buurtbemiddeling, is het niet zo dat je meteen met je buren aan tafel zit. De meeste mensen zien daar erg tegenop en dat is begrijpelijk. Daarom overleggen we altijd wat de beste optie is. Wat is het probleem? Hoe is de communicatie met de buren? Heb je hen al eens aangesproken? Wat houd je tegen? Hoe langer je wacht om het aan te kaarten bij je buren, hoe meer kans je loopt dat er een echte ruzie van gaat komen. Buurtbemiddeling helpt je om het gesprek met je buren makkelijker aan te gaan, zonder in een ruzie te belanden. We luisteren en geven tips hoe je zelf stappen kunt zetten richting een oplossing. Als dat niet lukt, dan komen onze bemiddelaars in beeld om je te helpen. Bellen naar buurtbemiddeling voor overleg en advies kan altijd en kost niets.”

Positieve bijdrage

Van de bemiddelingsverzoeken die geschikt voor bemiddeling waren, heeft Buurtbemiddeling in 2023 in 72% van de gevallen een positieve bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de situatie. Geluidsoverlast is de klacht die het meest door ons wordt gehoord, daarna komen de geschillen rond de tuin en de erfafscheiding, maar ook pesterijen en bedreigingen komen vaak voor.
Het bemiddelingsgesprek kan soms verrassend verlopen vertelt één van onze bemiddelaars: “Vaak zitten buren vooral op begrip te wachten en draait het helemaal niet meer om het probleem. Een excuus kan dan al genoeg zijn. Wij zijn blij als aan het einde van het gesprek de buren elkaar weer gewoon gedag zeggen en op een prettige manier naast elkaar kunnen leven. Je hoeft geen dikke vrienden te worden. Dat is niet nodig.”

Buurtbemiddeling is gratis, vertrouwelijk, onafhankelijk en neutraal. Bel met ElkWelzijn Buurtbemiddeling: 0345-22 50 00 of mail naar buurtbemiddeling@elkwelzijn.nl. Meer informatie is te vinden op www.elkwelzijn.nl/buurtbemiddeling

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

65 schoolspullenpassen uitgedeeld

SchuldHulpMaatje en ElkWelzijn hebben ook dit jaar weer school spullenpassen aangeboden aan juffen en meesters van groep 8. De passen zijn voor kinderen van ouders