Een aanzienlijk deel van het jongerenwerk gaat via de sociale media. Daarnaast worden er in Culemborg op locatie en in de jongerenruimte aan de Meerlaan regelmatig activiteiten georganiseerd. Vaak sluiten die aan op speciale situaties en zijn voor specifieke doelgroepen. Zo zijn er vakantieprojecten voor kinderen en jongeren en nachtactiviteiten tijdens de ramadan. Een deel van het werk, aangestuurd door jongerenwerker Esther Noteboom, is specifiek gericht op meiden.
Tekst: Frans Huber

Voorlichting via sociale media
Naast voorlichting op scholen geven de jongerenwerkers van ElkWelzijn veel interactieve voorlichting via sociale media. Jongeren kunnen er altijd hun reacties kwijt. Naast een algemeen account voor het jongerenwerk, hebben jongerenwerkers een eigen account waarop ze individueel en eventueel anoniem te bereiken zijn.
Jongerenwerker Geahir: “Sommige jongeren hebben minder schroom om online te reageren dan in de klas op school. Jongeren kunnen zo een vertrouwensband ontwikkelen met één van de jongerenwerkers.
De voorlichtingsthema’s zijn grotendeels dezelfde als op de scholen (zie artikel 2). Ze haken in op de actualiteit. Er is tegenwoordig veel aandacht voor onderwerpen die gaan over contact hebben en maken met leeftijdsgenoten.”
Sport- en spelactiviteiten
In de vakanties worden voor kinderen en jongeren sport- en spelactiviteiten georganiseerd zoals voetbaltoernooien, speurtochten of creatieve activiteiten. Ergens in de stad, bij het wijkcentrum, het buurthuis of in de jongerenruimte. Erg populair is Jachtseizoen, een spel vergelijkbaar met het televisieprogramma Hunted. Ervaringen daarmee delen de jongerenwerkers op sociale media wat interesse bij andere jongeren opwekt.
Door het jaar heen organiseren de kinderwerkers op woensdagmiddag ‘Spelen in de wijk’ voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Dit gebeurt in Oost bij de Jozefschool en in West op het Schoolhof. Geahir: “Ook bij deze activiteit geldt dat we zo deze kinderen leren kennen en een band opbouwen voordat ze op het voortgezet onderwijs komen. Dat is belangrijk voor als het later wat minder goed met ze gaat.”
Tijdens de ramadan zijn er 4 keer per week nachtelijke voetbaltoernooien en worden er iftarmaaltijden bereid. Jongeren organiseren dit steeds meer zelf, gestimuleerd en ondersteund door de jongerenwerkers. Geahir: “Er is veel enthousiasme voor deze activiteiten, het doorbreekt verveling tijdens de ramadanperiode maar bovenal verbindt het jongeren in deze periode.”
Jongerenruimte
Geahir: “Wekelijks zijn er inloopmomenten in de jongerenruimte aan de Meerlaan. Je kunt er dingen doen, samen spelen en voor de oudere jongeren is het een plek om samen van gedachten te wisselen. Jongeren worden gestimuleerd om zelf met ideeën voor een activiteit te komen. Overdag zijn er vooral jongeren tot 15 jaar, ’s avonds komen de ‘ouderen’. Er zijn steeds meer jongeren van het voortgezet onderwijs die het fijn vinden om hier hun pauzes door te brengen. En regelmatig wordt gezamenlijk eten gemaakt, dat verbindt, jongeren vragen er om.
In de wijk Parijsch bestaat inmiddels ook een flinke groep actieve jongeren. Hun wens is daar graag ook zo’n ontmoetingsruimte te hebben. Ze komen nu buiten samen. Het jongerenwerk heeft geregeld contact met ze om mee te denken en te ondersteunen bij ideeën hoe daar te komen of na te denken over een alternatief.”
Meidenwerk
Sinds 1 februari van dit jaar is Esther Noteboom de nieuwe meidenwerker. Ze is aanwezig op het JIP op de vmbo-locaties van KWC en Lek&Linge en ze begeleidt in de jongerenruimte een meidengroep in de leeftijd van tien tot vijftien jaar. Nog in ontwikkeling is een groepsactiviteit voor meiden die ouder zijn dan vijftien. Esther: “Voor mij is het belangrijk dat meiden me leren kennen en gaan vertrouwen, zich veilig bij me voelen. Ik weet uit ervaring dat je als iets oudere vrouw een waardevol voorbeeldfiguur kunt zijn. Daar werk ik hard aan. Sinds kort zit ik ook op Snapchat. Dat is heel populair in mijn doelgroep. Ik maak daar steeds meer verbinding met meiden.
Via docenten of collega’s krijg ik soms signalen dat het minder goed gaat met een meisje. Ik probeer dan contact te maken. In het begin lijkt alles prima. Maar geleidelijk komt er meer openheid. Zoals laatst toen een meisje waar ik contact mee heb me appte ‘kan ik u spreken?’ Dan ligt er een zaadje!”
Online contact
“Sommige meiden worden gemanipuleerd of laten over zich heen lopen door meiden of jongens, dat kan leiden tot sexting. Maar ook ‘meidenvenijn’ is een belangrijk thema”, vertelt Esther. “Het gaat hierbij om langdurend subtiel pestgedrag, op school en via sociale media. Het leidt regelmatig tot uitsluiting en isolement van meisjes. Ik heb hier aandacht voor en ben met de voorbereidingen gestart voor empowerment trainingen en ik ga meer online voorlichtingsactiviteiten ontwikkelen.”
Supermooi vak
Geahir: “Wij jongerenwerkers hebben een supermooi maar ook complex beroep. We krijgen met zoveel verschillende en bijzondere jongeren te maken. Door onze professionele deskundigheid werken we vanuit een visie. We werken zorgvuldig, soms moeten we balanceren tussen onszelf openstellen en grenzen aangeven. Daarnaast zijn we allemaal jong geweest en putten ook zo nu en dan uit onze eigen ervaringen als jongere. Het is mooi om echt het verschil te kunnen maken bij de jeugd. Jongeren zeggen steeds vaker tegen ons dat ze heel blij zijn met de ondersteuning die we ze hebben geboden. Daar doen we het voor!”
Dit is het derde en tevens laatste artikel van een serie over het jongerenwerk van ElkWelzijn. Het eerste stuk gaat in op preventie en de diversiteit van het werk en het tweede over jongerenwerk op school.
Op de hoogte blijven van nieuws? We sturen 1x per maand een nieuwsbrief. Meld je aan.