Mantelzorgers kunnen zich vanaf 18 mei laten testen op corona

Mensen die zorgen voor een zieke naaste kunnen zich vanaf 18 mei laten testen op het coronavirus als ze klachten hebben. Dit meldt het ministerie van VWS. Het RIVM werkt de voorwaarden hiervoor op dit moment verder uit.

image-from-rawpixel-id-2282525-jpeg

De uitbreiding van de testmogelijkheden geldt voor zorgverleners die aan kwetsbare mensen thuis zorg verlenen. Dat zijn:

  • mantelzorgers
  • vrijwilligers in de palliatieve zorg
  • pgb gefinancierde (in)formele zorgverleners niet in dienst van of in opdracht werkend voor een zorginstelling of –aanbieder.

Testcapaciteit

Het RIVM verwacht dat in mei dagelijks zo’n 8000 mensen getest moeten worden. In april waren dat er 6000 a 7000. Er zijn voldoende testcapaciteit en middelen beschikbaar om aan deze vraag te voldoen.

Hoe werkt het

Je huisarts, bedrijfsarts of zorginstelling bepaalt of testen nodig is en verwijst je door naar de GGD voor afname van de test. Je kunt je alleen laten testen als je corona-gerelateerde klachten hebt. De GGD en ziekenhuizen nemen de test af. Zij hebben testlocaties ingericht zoals ‘drive-through teststraten’. Met een wattenstaafje nemen zij keel- en/of neusslijm af. Dit slijm wordt in een microbiologisch laboratorium onderzocht.

Zelf- of sneltesten niet betrouwbaar

Er worden ook allerlei zelftesten voor thuisgebruik aangeboden. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doet hier onderzoek naar. Tot nog toe is de kwaliteit van deze zelf- of sneltesten nog onvoldoende om bij individuele patiënten te testen of om deze thuis te gebruiken. De uitslagen zijn niet betrouwbaar. Ze kunnen je onnodig ongerust maken of je wordt juist ten onrechte gerustgesteld. Ook de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd heeft hier een bericht over naar buiten gebracht. Testen die thuis gebruikt kunnen worden om na te gaan of je een ziekte hebt zijn verboden als ze niet eerst beoordeeld zijn door een bevoegde instantie. Meer info. 

Vragen of advies?

Ben je mantelzorger in Culemborg en heb je vragen over het coronavirus, advies nodig of kun je wel wat hulp gebruiken? Dan kun je altijd contact opnemen met Caroline van der Meulen, mantelzorgsteunpunt, via 06-83 52 51 12 of cvandermeulen@elkwelzijn.nl

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Nachtvoetbal tijdens de ramadan

Zo’n 80 tot 110 jongeren komen tijdens de ramadan op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag rond middernacht naar sporthal Interweij voor een partijtje zaalvoetbal. Het