“Filmpjes opnemen en editen is nu dagelijks werk”

In tijden van corona zetten de jongerenwerkers van ElkWelzijn nieuwe manieren van contact in. Het maken van digitale content voor social media is vast onderdeel geworden van hun werk. “In korte tijd zijn we flink gegroeid in het digitale werken. We overleggen digitaal, zijn online als jongeren online zijn en bieden zowel entertainment als dat we een vraagbaak zijn. Heel belangrijk, in deze onzekere tijd voor jongeren.”

Jongerenwerk

Verspreiding beperken

“Onze grootste uitdaging is om de verspreiding van het coronavirus zo snel mogelijk te beperken. We merken dat jongeren moeite hebben met de maatregelen. Ze zien de ernst er niet van in, zijn liever buiten omdat ze in een minder prettige thuissituatie zitten of ze snappen de regels niet. Daarom vertellen wij ze elke dag dat de maatregelen belangrijk zijn en ze zich hieraan moeten houden. Wij gaan nog dagelijks de wijken in om jongeren op te zoeken. Uiteraard op 1,5 meter afstand. Zo kunnen wij ook in deze moeilijke tijden luisteren naar de behoeften, vragen, wensen en irritaties van de jeugd. Daarnaast hangen we flyers met de regels op bij speelveldjes en zijn ook digitaal bereikbaar voor vragen. Een luisterend oor of uitleg in eenvoudige taal is soms al voldoende.”

Activiteiten digitaal

“Door de maatregelen hebben jongeren veel vrije tijd, maar er is geen school en minder toezicht. Ook is onze jongerenruimte gesloten en zijn allerlei activiteiten afgelast. Dat maakt het voor jongeren lastiger om hun vrije tijd zinvol in te vullen en bij alledaagse zorgen en vragen steun te zoeken, op school of bij ons. Daarom werken wij nu veel meer digitaal. Dat vraagt flexibiliteit, ook aan ons thuisfront. Wij zijn online als de jongeren online zijn, op social media en whatsapp bijvoorbeeld. Wij krijgen vooral vragen over de maatregelen, activiteiten van ElkWelzijn en school. We delen elke week filmpjes, challenges, Q&A’s (question and answers) en workshops. We zijn ook nog op zoek naar jongeren die ons willen ondersteunen bij het maken van nieuwe content. Kortom, er is genoeg digitaal contact en vermaak voor jongeren.”

Samenwerken

“We merken dat samenwerken nog belangrijker is geworden. ElkWelzijn staat wat dat betreft nog steeds midden in de wijk. We hebben regelmatig contact met scholen en andere organisaties, zij helpen bijvoorbeeld om onze digitale content te verspreiden en we zoeken samen naar oplossingen voor jongeren die het moeilijk hebben. Waar nodig, nemen wij de signalen van jongeren mee naar het wekelijkse jeugdoverleg waar samenwerkingspartners bij zitten.
Ook houden we contact met jongerenwerkers uit het hele land. Via een groepsapp ondersteunen en adviseren we elkaar en wisselen ervaringen uit over de nieuwe manier van werken.”

Zorgen

“We maken ons wel zorgen over het virus en doen er alles aan om jongeren te helpen bij het opvolgen van de maatregelen. We snappen dat het lastig is om dagelijks thuis te zitten. We snappen ook dat online activiteiten anders zijn en niet alle fysieke contacten kunnen vervangen. Dankzij een versoepeling mogen jongeren weer sporten. Zolang je je maar aan de regels houdt is er van alles mogelijk.”

Toekomst

“We zijn ervan overtuigd dat ook na corona vormen van digitaal contact blijven bestaan. Het is duidelijk dat sommige nieuwe werkwijzen effectief zijn, zoals digitaal overleggen. Ook het maken en delen van filmpjes, zoals onze online challenges, bieden een mooie kans om jongeren op afstand een besteding te bieden. Volg vooral onze accounts voor leuke content of als je een vraag hebt!”

Volg de jongerenwerkers van ElkWelzijn op social media:
Instagram: Jongerenwerkelkwelzijn
Facebook: Francis ElkWelzijn, Jordan ElkWelzijn, Jaouad ElkWelzijn, Reiza ElkWelzijn

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Nachtvoetbal tijdens de ramadan

Zo’n 80 tot 110 jongeren komen tijdens de ramadan op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag rond middernacht naar sporthal Interweij voor een partijtje zaalvoetbal. Het