“Onze grootste uitdaging? Ondersteuning bieden én zelf gezond blijven’

Karin Burgers is wijkcoach bij welzijnsorganisatie ElkWelzijn in Culemborg. Het coronavirus en de maatregelen hebben veel impact op haar werk. Wijkcoaches moeten nu andere manieren vinden om mensen met een hulpvraag te bereiken en ondersteuning te bieden. Tegelijkertijd ontstaan er prachtige initiatieven en zien we nu nog meer dan voorheen naar elkaar om.

Impact

“Corona heeft impact op iedereen. Maar vooral op mensen die het altijd al zwaar hebben, zoals ouderen, mantelzorgers, kwetsbare gezinnen en kinderen en mensen met psychiatrische problemen.”, vertelt wijkcoach Karin Burgers. “Contacten vallen weg, dagbesteding gaat niet door en thuis les geven vraagt veel van ouders. We moeten met elkaar omzien naar deze mensen en niet bang zijn om onze hulp aan te bieden.”

Uitdaging

“De grootste uitdaging voor mij en mijn collega’s is om signalen uit de wijken op te halen, kwetsbare mensen te blijven ondersteunen en contact te houden met collega’s en andere organisaties. En dat allemaal volgens de richtlijnen van het RIVM, zonder zelf ziek te worden. Dat vraagt om creativiteit en out-of-the-box denken.”


“Vanaf dag 1 kregen we vragen van kwetsbare mensen uit de wijk en meldden zich ook veel mensen die iets wilden doen voor mede Culemborgers. We hebben gelijk ingespeeld op deze situatie door vraag en aanbod met elkaar te verbinden.”

Contact

“Om zoveel mogelijk mensen met een hulpvraag te bereiken, zijn we op zoek gegaan naar manieren van contact die niet fysiek zijn. Zo hebben we telefonisch contact met kwetsbare mensen die bij ons bekend zijn. Daarnaast bellen we regelmatig met belangrijke contactpersonen in de wijken en collega-organisaties. Zij informeren ons over hoe het ervoor staat in de wijken: kennen ze mensen die hulp nodig hebben, blijven de gordijnen dicht, vallen mensen buiten de boot? We informeren hen over de mogelijkheden van hulp en verwijzen mensen aan elkaar door als dat nodig is. Dagelijks gaan we lopend of op de fiets door de wijk, waarbij we uiteraard op 1,5 meter afstand blijven. We kijken rond, spreken mensen aan en laten zien dat we er zijn. Je kunt ons herkennen aan het logo van ElkWelzijn op de achterkant van onze jas.”

Reacties

“Als we mensen spreken, zijn ze vooral dankbaar en blij dat iemand interesse in ze toont. Ook komt er tijdens het gesprek soms een hulpvraag naar boven, zoals mensen die angst hebben om naar de winkel te gaan. Als ik uitleg dat veel Culemborgers iets willen doen, trekt ze dat vaak over de streep om hulp aan te nemen. De eenzaamheid, die uit sommige gesprekken naar voren komt, blijft me het meeste bij. Bellen is toch anders dan dat je zus, broer of kinderen op bezoek komen. Daarbij zijn mensen erg onzeker over hoe lang het nog duurt en of ze zelf ziek worden.”


“Er is het meest behoefte aan: boodschappen doen, telefonisch contact/praatje maken, antwoord op administratieve en financiële vragen. Van collega’s hoor ik dat er langzaamaan ook vragen m.b.t. jongeren binnen komen, zoals huiswerkbegeleiding en hoe kom ik aan een laptop.”

Initiatieven

“Het is indrukwekkend om te zien en horen dat er zoveel Culemborgers naar elkaar omkijken. Buren die boodschappen voor elkaar doen, een pannetje soep op de stoep zetten, vrijwilligers die informeren hoe het met de deelnemers aan hun project gaat. Landelijk en lokaal ontstaan er nieuwe initiatieven, zoals Culemborgers Helpen Elkaar. Als we vragen krijgen om bijvoorbeeld boodschappen te doen, sturen we die aan hen door. Andersom geven zij ook hulpvragen aan ons door. Allemaal met als doel om elkaar te versterken. We brengen alle initiatieven in beeld en informeren mensen hierover. Dus ook op dit niveau verbinden en faciliteren we.”

Blik in de toekomst

“Dat er een tijd voor corona en een tijd na corona is, dat staat vast. Dit heeft ook invloed op ons werk als wijkcoach in de toekomst. Corona doet iets met het gevoel van veiligheid. Daar moeten we rekening mee houden. Misschien is het straks niet meer vanzelfsprekend om groepsbijeenkomsten te organiseren waarbij veel mensen dicht op elkaar zitten? Ook denk ik dat de buurten, wijken en straten nog belangrijker worden. Want juist nu realiseren mensen zich hoe belangrijk dichtbij huis is en wat de werkelijke betekenis is van omzien naar elkaar. Dus minder ver weg, en meer dichtbij.”


“Wij bereiden ons alvast voor op dat er na corona meer kwetsbare mensen zijn, door de emotionele gevolgen of een slechtere financiële positie. En tot die tijd doen wij ons best om iedereen door deze moeilijke tijd te helpen.”

Ben je geinspireerd geraakt door dit interview, heb je een vraag of wil je om een andere reden contact met de wijkcoaches van ElkWelzijn? Naar de contactgegevens

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

ElkWelzijn verwelkomt stagiaires

ElkWelzijn Culemborg gaat nog meer werk maken van het begeleiden en opleiden van stagiaires. Er is nu een stagecoördinator met het accent op welzijnswerk voor