EROPAF in tijden van corona

ElkWelzijn is een welzijnsorganisatie, oftewel met een moderner woord: een sociaal werk organisatie.
Onze missie is dichtbij mensen zijn, signaleren van vragen, wensen en kansen en deze verbinden, zodat in Culemborg iedereen op zijn eigen manier mee kan doen.

De komende tijd delen we openhartig onze ervaringen over het werken in tijden van corona, vanuit verschillende gezichtspunten. Om te delen wat we zien en welke keuzes we maken.

Dit onder het motto: wat kan er wel? Op welke manier kun je dichtbij blijven, in deze tijd.

De wijk in

Jazeker, onze medewerkers gaan er op uit, ze maken nog rondes door de buurt. Alleen, soms met zijn tweeën.
Ze houden fysieke afstand èn blijven sociaal dichtbij. Om die inwoners te bereiken die ons niet vinden via internet, mail of telefoon. Zij hebben ons het hardste nodig. Juist nu.

Sociaal werk: cruciaal beroep

Het sociaal werk is een cruciaal beroep geworden in maart. De erkenning is mooi en terecht. Sociaal werkers staan niet aan een ziekbed maar luisteren naar de hartslag en ademhaling in een wijk. Als sociaal werk- organisatie hebben wij de verantwoordelijkheid een eigen afweging te maken in deze hectische tijd, een afweging die recht doet aan onze rol en ons specifieke vak. De kernvraag daarbij is: wat kan nog wel?

Uitgangspunten van ons werk

Als sociaal werkers willen we ook in tijden van corona:

  • Actief omkijken naar mensen die kwetsbaar zijn en niet zelf de weg vinden.
  • Signaleren, dus feeling houden met wat er in de wijken gebeurt.
  • Inwoners aanmoedigen zichzelf en elkaar te steunen.
  • Bekend maken dat we er zijn, niet op activiteiten of in het buurthuis, meestal niet lijfelijk in de wijk, wel bereikbaar.
  • Verbindingen leggen tussen individuen, groepen en organisaties.

 

Daarom gaan professionals op de mensen af, per telefoon, per e-mail, via chat en social media en lopen zij door de wijk – altijd op afstand van minimaal 1,5 meter. Een flyer in een brievenbus als de gordijnen weer dicht zijn, een praatje met iemand vanaf het balkon.

Direct contact medewerker

We maakten een flyer als middel om in contact te komen met mensen die ons niet online of anders vinden , met alle vaste gezichten. We willen namelijk net als anders dat inwoners direct contact kunnen leggen met een medewerker. Een mens met een gezicht is laagdrempeliger dan een algemeen nummer van een organisatie.

Flexibel en creatief

Deze tijd is moeilijk en zwaar voor heel veel mensen. We kunnen de ziekte niet genezen, we kunnen wel wendbaar en snel inspelen op de vele veranderingen . Ik ben trots op alle medewerkers die elke dag weer op zoek gaan naar nieuwe manieren om hun vak uit te oefenen, die volhouden dat het kan, op welke manier dan ook.

Als er ooit een tijd is geweest waarin de creativiteit van het sociaal werk nodig was, dan is het wel nu.

Dorine Ottevanger, directeur-bestuurder ElkWelzijn

Wil je meer ervaringen lezen over de impact van corona op sociaal werkers?

 

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Nachtvoetbal tijdens de ramadan

Zo’n 80 tot 110 jongeren komen tijdens de ramadan op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag rond middernacht naar sporthal Interweij voor een partijtje zaalvoetbal. Het