“Door corona is de behoefte aan contact nog groter”

Denise, 31 jaar en moeder van een zoontje, is vrijwilliger bij de Telefooncirkel van ElkWelzijn. Nu door corona het sociale leven stil is komen te liggen, is haar bijdrage als vrijwilliger onmisbaar. “Er is geen crisis die mij tegenhoudt. Ik zoek nu andere manieren om de deelnemers aan de Telefooncirkel en kwetsbare mensen in Culemborg te helpen.”

Denise

Niet denken, maar doen!

“Toen mijn oma in een verzorgingstehuis kwam en ik haar niet elke dag kon bezoeken, knaagde er iets in mij. Een soort verlangen om eenzaamheid tegen te gaan. ‘Ik ga er iets mee doen!’, zei ik hardop. Zo gezegd, zo gedaan. Sinds mijn 16e doe ik al vrijwilligerswerk. Het leven zou voor mij anders heel saai en eentonig worden. Dankzij de wijkcoaches van ElkWelzijn heb ik 1,5 jaar geleden mijn roeping gevonden bij de Telefooncirkel. Samen met een topteam van vrijwilligers begeleid ik de deelnemers. Ik vind het fijn om op deze manier iets voor anderen te betekenen.”

Telefooncirkel

“Ik sta ’s morgens op en bel gelijk de 1e deelnemer aan de Telefooncirkel. Ik vraag ‘Hoe gaat het met u vandaag?’ We maken een kort praatje en hij of zij belt daarna de volgende op de lijst. De deelnemers zitten elke dag te wachten op dit simpele telefoontje. Ik merk dat ze hierdoor het gevoel krijgen dat ze ertoe doen. Ze zijn gerustgesteld dat er iemand voor ze klaarstaat, mocht er in de avond of nacht iets met ze zijn gebeurd. Het is het hoogtepunt van de dag voor ze, ze hebben vaak weinig andere sociale contacten.”

Corona

“Door corona komen de deelnemers aan de Telefooncirkel hun huis niet meer uit. Hun behoefte aan contact is hierdoor nog groter geworden. Normaal begint het 1e telefoontje om 9 uur en is 10 minuten later iedereen gebeld. Nu duurt het vaak een half uur. Ze willen langer met elkaar in gesprek. De eenzaamheid is nog groter geworden.”

Boodschappen

“Toen de coronamaatregelen in gingen, heb ik gelijk extra hulp aangeboden. Diezelfde dag belde wijkcoach Karin me op dat een mevrouw met COPD hulp nodig had met de boodschappen. Sindsdien ga ik 2x per week naar de supermarkt, groenteboer of slager voor haar. De dankbaarheid die ik ervoor terugkrijg is onbetaalbaar. Ze gaf me laatst een bosje narcissen als dank, daar moest ik zelfs een traan door laten. Voor mij is het misschien 30 minuten werk, voor haar is het een groot gebaar. Als je bedenkt dat zoiets kleins, en voor anderen misschien vanzelfsprekend, zoveel impact heeft op een ander… Dat is iets wat mij diep van binnen raakt.”

Hoop

“Corona heeft een grote impact op ons leven. Ondanks de bizarre omstandigheden, zie ik dat er veel mensen zijn die hun eigen stress en zorgen aan de kant zetten om anderen te helpen. Ik hoop dat
als het virus weg is, deze bereidwilligheid blijft. Vrijwilligerswerk is nobel en mooi, het geeft je een energieboost. Ook hoop ik dat ouderen kunnen laten testen of ze corona hebben gehad. Dit geeft misschien sneller een gevoel van veiligheid terug en helpt om elkaar weer te bezoeken.”

Heb of ken jij mensen die behoefte hebben aan telefonisch contact of hulp bij praktische dingen zoals boodschappen doen? Neem dan contact op met ElkWelzijn. Onze medewerkers en vrijwilligers willen graag iets voor je betekenen. Naar de contactgegevens

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten