Samenwerking PostNL en ElkWelzijn rondom signaleren eenzaamheid

Op 19 juni 2024 is PostNL gestart met het doorgeven van signalen van eenzaamheid door hun medewerkers aan ElkWelzijn.
Culemborg is daarmee, als een van de 180 aangesloten gemeenten, via ElkWelzijn verbonden met het interne netwerk van PostNL. Hierdoor kunnen post- en pakketbezorgers vermoedens van eenzaamheid onder inwoners van Culemborg melden. Deze meldingen worden doorgestuurd naar het team van wijkcoaches dat ouderen en mantelzorgers ondersteunt. Zij nemen deze signalen serieus en ondernemen actie. Eenzaamheid onder inwoners neemt nog steeds toe, en dit willen we samen een halt toeroepen.

 

Post- en pakketbezorgers van PostNL komen aan vrijwel iedere deur in Culemborg en zien en merken best veel. Een brievenbus die niet geleegd wordt, gordijnen die dicht blijven, iemand die verward is of er niet zo verzorgd uitziet…. Op vrijblijvende basis kunnen de bezorgers een interne melding maken bij een ‘Niet Pluis’ gevoel op een bepaald adres. Deze melding wordt doorgegeven aan de wijkcoaches van ElkWelzijn, waarbij alleen de postcode, huisnummer en datum van de melding worden gedeeld. ElkWelzijn gaat vervolgens naar het adres om een praatje te maken, en kijkt of er een vervolgactie nodig is.

Binnen ElkWelzijn en de gemeente Culemborg wordt dit jaar gewerkt aan een bewustwordingscampagne rondom eenzaamheid. Hoe beter de signalen herkend worden, hoe eerder signalen opgepakt kunnen worden door de wijkcoaches van ElkWelzijn.

Ook inwoners van Culemborg kunnen meehelpen om eenzaamheid te verminderen. Heb je een ‘Niet Pluis’  gevoel over iemand bij jou in de straat of buurt? Neem dan hierover contact op met ElkWelzijn! Contactpersoon voor signaalmeldingen rondom eenzaamheid of vragen over deze mooie samenwerking is Pieter van der Keur, pvanderkeur@elkwelzijn.nl of 06-83 52 48 78

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

65 schoolspullenpassen uitgedeeld

SchuldHulpMaatje en ElkWelzijn hebben ook dit jaar weer school spullenpassen aangeboden aan juffen en meesters van groep 8. De passen zijn voor kinderen van ouders