Sport en spel voor mensen in de 3e helft van hun leven

Fit en vitaal ouder worden? Daar draagt De Derde Helft aan bij! Aan het woord is Roger van Asselt, voorzitter van de Culemborgse Mixed Hockey Club (CMHC): ”Voor 10 jaar terug hebben we al eens geprobeerd iets op poten te zetten om ouderen een ontmoetingsplek en sport en spel te bieden. Dat is toen niet gelukt. Vorig jaar hebben we dat weer geprobeerd en is met hulp van onder andere ElkWelzijn en het Ouderenfonds ‘De Derde Helft’ geboren.” Zo’n ‘derde helft’ bestaat al wel op meer plekken in Nederland, maar dit is de eerste in Culemborg.

tekst: Frans de Bruijn, foto: Karin van de Kar

De Derde Helft, Roger van Asselt

Start in de kerk

“Vorig jaar hebben we een plan gemaakt om iets te organiseren voor ouderen rond sport, spel en ontmoeten. Dat plan is toen met hulp van onder andere het Nationaal Ouderenfonds en ElkWelzijn uitgewerkt.”

Roger besloot het goed aan te pakken: “Ik wilde vanaf de start een grotere groep deelnemers. Als je begint met een paar mensen en er komen er één of twee niet dan gaat het niet bloeien. We hebben toen in de Grote of Barbarakerk een kunstgrasmat gelegd en ouderen uitgenodigd om te komen sporten en spelen. Dat was direct een succes en er hebben zich gelijk een aantal mensen aangemeld.” In Terweijde staan enkele flats die uitkijken op de sportvelden rond de CMCH en ook van daaruit meldden zich mensen voor de Derde Helft-middagen. Nu horen mensen het van elkaar en is de groep inmiddels gegroeid tot een 20-tal deelnemers.

Sport, spel en ontmoeten

Op de woensdagmiddagen ontmoeten de ouderen elkaar en bepalen ze zelf wat ze gaan doen. De middagen staan onder begeleiding van een vrijwilliger. Roger: “We zijn wel een hockeyclub maar er zijn ook andere activiteiten. Voetballen of bal gooien, maar ook binnenspelen als buitenspel niet mogelijk is. Maar de meesten willen, als het maar even kan, wel graag iets buiten doen. De deelnemers”, vertelt Roger, “hadden gevraagd of ze ook konden tafeltennissen. Ze hebben toen zelf ergens zo’n tafel vandaan gehaald. Die staat nu in de kantine en wordt ook dankbaar door de jeugd gebruikt. Een andere wens was een piano, ook die is gratis “geritseld” en brengt de nodige stemming.”

Maar ook het elkaar ontmoeten is een doel. Sommige deelnemers zijn weduwe en vooral komen om anderen te ontmoeten. Daarom organiseren de vrijwilligers ook activiteiten zoals bloemschikken en een Paaslunch. “Wat ik merk”, gaat Roger verder, “is dat dat aanslaat. Mensen vinden het leuk, kijken uit naar de woensdagen en er is een trouwe vaste groep deelnemers.”

Een sociale functie

In de laatste Algemene ledenvergadering van de CMHC is het ‘Derde Helft-lidmaatschap’ inmiddels officieel opgenomen. “Naast een aanbod voor jongeren en voor volwassenen is er nu ook iets ouderen.” Met een glimlach voegt Roger toe: “vroeger bedoelde we met ‘derde helft’ de periode aan de bar, nadat we twee helften gespeeld hadden.”

“Iedereen kan lid worden en betaalt daarvoor een gering bedrag dat”, zo zegt Roger, “eigenlijk nog niet eens voldoende is om de kosten voor de koffie en thee te betalen. Maar dat hoeft ook niet. Onze vaste lasten zijn al betaald en we willen als hockeyclub graag iets doen voor de ouderen in Culemborg; we hebben een sociale functie.”

De Derde Helft in de toekomst

Roger vertelt dat het ontzettend leuk is om te zien dat de groep initiatiefrijk is. “Inmiddels is één van de deelnemers zelf vrijwilliger geworden en begeleid de middagen. En misschien zijn er ook wel mensen die een bardienst willen draaien of willen klussen aan het clubgebouw. Zoiets moet groeien.”

Onder de vrijwilligers (in totaal 4) zitten ook 2 mensen die min of meer gespecialiseerd zijn in seniorentraining en er is een fysiotherapeut betrokken. Plan is ook ‘valcursussen’ voor ouderen te gaan aanbieden.
“Doel is niet zo groot mogelijk te worden of de enige club te zijn die derde-helft-activiteiten aanbiedt. Dat heb ik ook tegen bijvoorbeeld de Korfbalclub gezegd”, sluit Roger af. Duidelijk is wel dat dit initiatief in een half jaar tijd heeft bewezen in een behoefte te voorzien en veel mensen plezier brengt.

Meedoen met De Derde Helft? Je bent van harte welkom! Geef je naam en telefoonnummer door via derdehelft@cmhc.nl of bij het clubhuis van CMHC (Middelcoopstraat 69, Culemborg)

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Nachtvoetbal tijdens de ramadan

Zo’n 80 tot 110 jongeren komen tijdens de ramadan op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag rond middernacht naar sporthal Interweij voor een partijtje zaalvoetbal. Het