Nachtvoetbal tijdens de ramadan

Zo’n 60 tot 70 jongeren kwamen tijdens de ramadan iedere dinsdag, donderdag en vrijdag rond middernacht naar sporthal Interweij voor een partijtje zaalvoetbal. “Het waren gezellige nachten, met veel saamhorigheid tussen jongeren, professionals en buurtbewoners”, vertelt jongerenwerker Jaouad van ElkWelzijn.

Nacht voetbal tijdens ramadan

Het initiatief van het middernachtelijk voetbal komt van 3 Culemborgse jongeren die de behoefte hadden om tijdens de ramadan, maar ook door het jaar heen, meer aan beweging te doen. “We merken dat jongeren tijdens de ramadan overdag vaak vermoeid zijn”, zegt Jaouad. “Als ze dan na 20.30 uur eindelijk wat in hun maag hebben, lopen ze over van energie. Sommigen gaan dan op straat hangen. Niet dat ze daar iets kapot maken of vernielen, maar ze produceren wel veel geluid. Buurtbewoners storen zich vaak aan hun harde stemmen en muziek, en aan rondrijdende auto’s. Door het nachtvoetbal kunnen deze jongeren hun energie kwijt in de sporthal. Door de maand heen hebben we tussen de 700 en 800 jongeren binnen gehad.”

Voor en door jongeren

Het bijzondere aan het project is dat het is opgezet voor en door jongeren. “Ze begeleiden het voetballen zelf, bijvoorbeeld door de voorbereidingen te treffen in de sporthal, maar ook door als scheidsrechter de wedstrijd te leiden. Dat maakt het project een succes.”

Jongerenwerkers Jaouad en Niels

Veel animo, minder overlast

Jaouad ondersteunde de 3 jongeren bij het schrijven van een plan van aanpak dat ze aan de gemeente presenteerden. Uiteindelijk werd, in een samenwerking tussen ElkWelzijn, de gemeente Culemborg en de groep jongeren, tijdens de ramadan in juni 2016 vier weken lang een pilot gedraaid in sporthal Interweij. Later dat jaar, in december, werd de pilot herhaald. Beide pilots waren een groot succes, jongeren deden er in grote getalen aan mee. “Het liet ook zien dat er veel jongeren zijn die graag op dat tijdstip in beweging zijn. Plus dat het goed is voor de sociale contacten.” Tijdens de allereerste activiteit kwamen ook jongeren uit onder andere Nieuwegein, Utrecht en Zaltbommel op bezoek.

Als ‘bijvangst’ daalde de overlast in de verschillende wijken met 28 procent. Een uitwerking waar de politie zeer tevreden over was. Maar ook de gemeente en ElkWelzijn vonden de pilot zeer geslaagd. “Voor de gemeente is dit een effectieve activiteit die hen weinig kost. Zij stellen alleen de sporthal beschikbaar. Verder organiseren de jongeren, met ondersteuning van ElkWelzijn, alles zelf.”

Trots op initiatiefnemers en vrijwilligers

De jongeren zijn volgens Jaouad altijd heel positief naar de initiatiefnemers, de vrijwilliger en het jongerenteam van ElkWelzijn. “Ze zijn heel tevreden hoe de organisatie dit ieder jaar weer tot een succes weet te brengen. Wel zouden ze graag zien dat er meer van dit soort avonden komen. Dat nemen we zeker mee in het evaluatieoverleg met gemeente, initiatiefnemers en ElkWelzijn.”

Jaouad is trots op de initiatiefnemers en de vrijwilliger die zich de hele ramadan hebben ingezet voor andere jongeren uit Culemborg. “Zonder hen was dit niet mogelijk geweest. En dat geldt ook voor de collega’s van het jongerenteam. Het vraagt wel iets van je om je ritme aan te passen en ’s nachts te moeten werken. Maar als je dan ziet dat iedere activiteit weer volle bak is, motiveert dat enorm!”

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten