Stichtingen en verenigingen opgelet!

Per 1 juli 2021 geldt de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen. ElkWelzijn wil via deze weg verenigingen en stichtingen in Culemborg informeren wat dit betekent en waar meer informatie te vinden is.

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) is bedoeld om wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, misbruik van positie en andere ongewenste activiteiten binnen besturen te voorkomen. Per 1 juli 2021 geldt de WBTR. Alle verenigingen en stichtingen moeten dan aan de wet voldoen.

Gevolgen

Veel organisaties vragen zich af welke gevolgen de WBTR heeft voor het bestuur en wat in de statuten aangepast moet worden. Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt af van hoe het bestuur en het toezicht op het bestuur binnen een organisatie is vormgegeven en wat in de statuten staat. Voor het meervoudig stemrecht (punt 5) geldt bijvoorbeeld dat, wanneer dat over 5 jaar niet in de statuten is geregeld, de wet boven de eigen statuten gaat. Voor iedere organisatie geldt dan dat geen enkel bestuurslid meer stemmen mag hebben dan de andere bestuursleden samen. Het kan nodig zijn om bij een eerstvolgende statutenwijziging de statuten hierop aan te passen.

Website en webinars

Op de website www.wbtr.nl is alle informatie te vinden over het hoe en waarom van deze wet. Er is een online stappenplan ontwikkeld dat je langs alle eisen van de WBTR leidt en aangeeft hoe je het beste aan de wet kunt voldoen. Ook zijn er kosteloos webinars te volgen. Daarnaast heeft de landelijke koepel voor vrijwilligersorganisaties NOV een checklist gemaakt.

Korting stappenplan

Veel koepelorganisaties hebben al actie ondernomen. Is jouw organisatie geen lid van een koepel en wil je wel gebruikmaken van het stappenplan? ElkWelzijn is lid van het NOV en kan daarom voor vrijwilligersorganisaties in Culemborg 50% korting krijgen op het gebruik van het stappenplan.

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

65 schoolspullenpassen uitgedeeld

SchuldHulpMaatje en ElkWelzijn hebben ook dit jaar weer school spullenpassen aangeboden aan juffen en meesters van groep 8. De passen zijn voor kinderen van ouders