“Altijd blijven kijken naar wat wél mogelijk is”

Hennie Smidt is 74 jaar en peinst er niet over om gas terug te nemen. Ze beschikt over een grote dosis energie en een sterke dadendrang. Iedere minuut in haar leven wordt benut. Deze vitaliteit investeert ze voor het overgrote deel in anderen en in de samenleving. Ze nam 5 jaar geleden het initiatief tot oprichting van Stichting Senioren Collectief Culemborg en is daarvan de voorzitter. “De Kijker” is het gratis maandblad dat door SSCC wordt uitgegeven.

tekst: Frans Huber; foto: Karin van de Kar

Henny Smidt

Gericht op anderen

“Ik ben gewend om geleefd te worden. De focus in mijn bestaan is altijd gericht op anderen. Daar ben ik heel tevreden mee”, zegt Hennie. “Als ik nodig ben, help ik. Zo wil ik het ook: bezig blijven, niet gaan zitten tobben. Het geeft mij vooral héél veel voldoening. Ik heb dat van jongs af aan in me.”

Als je Hennie nu kent, zou je het bijna niet geloven. Maar als meisje was ze erg verlegen: “Ik zag erg op tegen andere mensen, vooral mensen met gezag. Nu, zeker als het gaat om het belang van anderen, ben ik voor niemand bang!”

Hennie wilde eigenlijk de verpleging in. Door omstandigheden kwam het er niet van. Ze koos wel voor een beroep gericht op het welzijn van anderen. “Ik heb jaren gewerkt bij de bedrijfsgezondheidsdienst van Werkspoor, Utrecht. Het was de tijd van de eerste Marokkaanse gastarbeiders. Ik heb daar toen een scherp oog ontwikkeld voor ongelijkheid en de positie van minderbedeelden.”

Inzet Culemborg

De dadendrang van Hennie is zichtbaar in het grote aantal organisaties dat ze in en rondom Culemborg heeft opgericht. “Als iets er niet was en ik vond dat het er moest komen, dan zorgde ik daarvoor. Ik begon op mijn 18e met vrijwilligerswerk, meestal bestuursfuncties. Eerst in een volleybalvereniging, later onder meer in regionale patiëntenorganisaties, opvang van dakloze asielzoekers en bij het Rode Kruis.”

Naast haar taken binnen SSCC is Hennie ook actief bij Stichting Leergeld. Deze stichting biedt kinderen uit gezinnen met een minimum inkomen extra ondersteuning, zodat ze aan alle schoolactiviteiten kunnen meedoen. Ze heeft inmiddels al zo’n 200 gezinnen bezocht.

Veel Culemborgse organisaties kennen Hennie van gezamenlijke activiteiten. Zo ook ElkWelzijn. Ze heeft veel waardering voor het enthousiasme van de medewerkers: “Ze werken keihard en luisteren echt naar je. Het is fijn om met ze samen te werken.”

Mantelzorg

Hennie is alleengaand. Dat geeft haar ruimte om zorg en aandacht te geven aan andere mensen. “Ik heb een groot aantal jaren samen gewoond met mijn moeder en haar tot aan het einde toe verzorgd. Ook was ik mantelzorger voor vier andere mensen in hun laatste levensfase.”
De wijkcoaches ouderen van ElkWelzijn benaderen Hennie regelmatig voor kleine hulpvragen. En ook anderen weten haar daarvoor te vinden.

Niet zitten sippen

“Ik ben eigenlijk altijd energiek. En als dat even niet vanzelf gaat, pak ik mezelf aan en zorg dat ik goed verder kan. In het begin van de pandemie leek dat even anders. De activiteiten voor SSCC en Stichting Leergeld vielen grotendeels stil. Net als de organisatie van andere activiteiten. Ik was veel thuis. Dat voelde vreemd. Zeker toen mensen gingen vragen of ze me konden helpen met boodschappen. Ik dacht: ‘jeetje, ik zit nu aan de andere kant, ik ben nu aan de beurt’. Maar daar ben ik snel overheen gestapt. Ik ga niet zitten sippen. Als ik me even niet zo prettig voel, ga ik kijken naar wat er wél aan leuks is.”

Levensvisie

“Het komt zoals het komt”, vindt Hennie. “Je moet vooral kijken naar wat wél mogelijk is, zelf met initiatieven komen. Dat is mijn levensfilosofie. Mijn helden zijn niet mensen die hoog van de toren blazen. Maar wel mensen die ik tegenkom en die respect verdienen. Bijvoorbeeld omdat ze bij tegenslagen niet bij de pakken neer gaan zitten. Of mensen die op de achtergrond de grootste dingen doen.”

Ouder worden

“Zo gaat het ook met ouder worden. Daar denk ik over na. Ik zal vermoedelijk met steeds meer beperkingen te maken krijgen. Maar ik zal toch altijd op zoek gaan naar wat nog wel mogelijk is. En ik zorg dat mijn brein flexibel blijft. Ik doe veel aan brainjoggen, puzzelen. Als ik een afspraak heb, neem ik de tijd altijd te ruim. Ik kan dan nog even puzzelen, ik noem dat ‘wachtactiviteiten’. En nieuw is toneelspelen, dus ook teksten leren, bij ‘Ouderen on Tour’. Nog nooit eerder gedaan. Een aanrader voor alle 65 plussers!”

Heeft dit verhaal je geïnspireerd en wil jij net als Hennie actief en zelfstandig blijven, maar weet je niet precies hoe? Kijk eens op de pagina ‘Steun aan ouderen’ of neem contact op met de wijkcoaches van ElkWelzijn.

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

ElkWelzijn verwelkomt stagiaires

ElkWelzijn Culemborg gaat nog meer werk maken van het begeleiden en opleiden van stagiaires. Er is nu een stagecoördinator met het accent op welzijnswerk voor