“Vrijwilligerswerk geeft me energie en veerkracht”

Als vrijwilliger actief bij Jobhulp, de Gelderlandfabriek, Hart van Voorkoop en De Tuinpiraat. En ook nog druk met toneel. Dat is Frans de Bruijn, 69 jaar en inmiddels 4 jaar met pensioen. Hij heeft er bijna een dagtaak aan, maar vindt dat absoluut geen punt. Het houdt hem vitaal.

tekst: Frans Huber; foto: Karin van de Kar

2021 is het ‘jaar van de vrijwillige inzet’. Het thema is ‘Mensen maken Nederland.’ Eén op de drie Culemborgers zet zich vrijwillig in bij een van de ruim 30 vrijwilligersorganisaties. Vrijwilligerswerk maakt het verschil; Culemborg wordt daar mooier van. Vrijwilligerswerk doen is een verrijking voor je leven. Elke maand vertelt een vrijwilliger over zijn/haar ervaringen met vrijwilligerswerk. 

Vrijwilligerswerk geeft me energie en veerkracht

Van alle markten thuis

“Ik ben altijd al een bezig baasje geweest. Ik heb absoluut geen zitvlees en doe al vanaf mijn 40e vrijwilligerswerk. Eerst op de scholen van mijn kinderen. En in die tijd ook bij Surpluus, toneelvereniging in Culemborg, waar ik voorzitter was”, zo vertelt Frans de Bruijn. Hij heeft een gevarieerde arbeidsloopbaan achter de rug, ooit begonnen als opleider/trainer. Vaak van baan gewisseld en uiteindelijk gewerkt als projectmanager bij KPN. Hij is handig, van veel markten thuis, combineert praktische handvaardigheden met veel ervaring in management functies.

Boeiende mensen

Frans vindt veel dingen de moeite waard om mee bezig te zijn. “Vooral contacten met mensen zijn boeiend. Niet alleen met ouderen, ook met jongeren en kinderen, met mensen die midden in de dynamiek van het leven staan. Dat houdt me scherp.” Daarnaast blijft toneelspelen een passie. “Momenteel doe ik dat in gelegenheidsclubjes, vooral ouderentoneel voor 60+. Ik werk aan monologen onder regie van Marijn van den Bogaard.”

Vrijwilligerswerk

Frans is sinds 2014 actief bij de Tuinpiraat, “een mooi initiatief, ook voor mijn kleinkinderen”. De vrijwilligers organiseren jaarlijks  6 á 7 speeldagen voor kinderen bij de Zandput op het terrein van Staatsbosbeheer. Er is dan meestal een vuurtje, de kinderen kunnen klimmen, slingeren aan touwen of spelen met zand en water. En vooral lekker vies worden. “Ik geniet dan enorm van de spontaniteit van de kinderen die vaak ook eigen grenzen verkennen en verleggen. Het is altijd gezellig, ook het contact met ouders en grootouders.

Sinds 3 jaar werkt Frans bij JobHulp. Hij ondersteunt hier als jobmaatje mensen die moeite hebben met het vinden van een baan. Of, wanneer betaald werk nog geen optie is, met het voorbereiden op passend vrijwilligerswerk. Vaak betreft het mensen in de laatste helft van hun arbeidsloopbaan.
Hij zegt: “Dit werk past goed bij mijn ervaring en kwaliteiten. Het geeft me veel voldoening, mensen te helpen in hun zoektocht naar prettig werk. Zeker wanneer ze er in slagen om helder te krijgen wat ze graag zouden willen en vervolgens werk vinden dat daar minstens gedeeltelijk bij past.”

Frans geeft via JobHulp ook ondersteuning aan Bwira Ndoole uit Congo, sinds 1,5 jaar in Nederland. Via het Leerhuis en ElkWelzijn ontwikkelde Bwira zijn concept voor de 60 dagen Challenge. Het project trekt in Culemborg veel aandacht . “Maar het geeft veel werk dat voor Bwira nog te lastig is. Ik steek er daarom extra energie in, bijvoorbeeld bij het schrijven van een plan, persberichten of subsidieaanvragen. Daarnaast doe ik regelmatig suggesties aan Bwira en het is geweldig hoe hij dat oppakt.”

De Gelderlandfabriek

“Ja, en dan de Gelderlandfabriek. Ik kwam er jaren langs met de trein, het gebouw fascineerde me. Het was gekraakt door kunstenaars, ‘creatieve zelfstandigen’. Rond 2015 hoorde ik over nieuwe plannen voor de fabriek en  bedacht: daar wil ik bij zijn, aan meedoen!”

Via Mark van Dooren, die kende hij toen al, kwam Frans er terecht. “Aanvankelijk was ik klusvrijwilliger, veel hakken en breken. Momenteel zit ik in het bestuur maar ik ben ook manusje van alles: meehelpen met de zaalinrichting en opbouw van evenementen. Of ik zit op het dak om een lek te dichten, dat dak is in slechte staat.” Daarnaast werkt hij momenteel aan een meerjarenonderhoudsplan.

Frans: “De Gelderlandfabriek is volop in ontwikkeling, de financiële situatie is moeilijk door de pandemie. Ik ben er dan ook druk mee, soms wel 2 dagen per week. Ik vind het belangrijk om nog een aantal jaren door te gaan. Maar als de situatie gestabiliseerd is ga ik wat anders doen.”

Hart van Voorkoop

Midden in Voorkoop bevonden zich 3 braakliggende terreinen vlak bij elkaar. Sinds 2016 mogen ze door wijkbewoners worden gebruikt totdat er ooit gebouwd gaat worden.  Er kwam subsidie en, in het begin gesteund door een wijkcoach van ElkWelzijn hebben, bewoners er gezamenlijk plannen voor ontwikkeld. Frans woont er midden tussenin en werd een belangrijk aanspreekpunt.

“De 3 terreinen kregen elk een eigen bestemming: Op het tuintjesveld kunnen wijkbewoners, ook kinderen, een perceeltje afgrenzen voor eigen gebruik. Het  bloemenveld, straks vol met bloemen, moet een thuis worden voor bijvoorbeeld vlinders, bijen en egeltjes. Het 3e terrein is een speel- en beweegtuin voor iedereen, ingericht met natuurlijke materialen.”

Frans is superenthousiast over dit project: “Het heeft onze buurt enorm gemobiliseerd. Mensen kwamen uit hun huizen, helpen mee, drinken samen koffie, alles heel verbindend en met veel nieuwe dynamiek.”

Energie en veerkracht

“Ja, ik blijf vrijwilligerswerk doen, stoppen is geen optie”, concludeert Frans. “Via vrijwilligerswerk worden nieuwe en waardevolle dingen gerealiseerd, het voegt veel toe aan de samenleving. Ik persoonlijk heb er energie en veerkracht aan te danken. Het doet me goed als mensen wat hebben aan mijn inzet, ik ben iemand die graag anderen helpt. Het houdt me levend en gezond, het maakt me blij. Ik merk wél dat ik ouder word, de pijp is ’s middags rond 3 uur wel leeg. En fysiek zijn er wat meer beperkingen. Maar ik sta midden in het leven en zorg ervoor zoveel mogelijk contact te houden met nieuwe ontwikkelingen.”

Heb je ook interesse in vrijwilligerswerk? Bekijk dan alle vrijwilligersvaatures in Culemborg

Of heb je een idee voor de buurt?

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Met wie ga jij een tompouce eten?

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid organiseert ElkWelzijn in samenwerking met Hema Culemborg een bijzondere bewustwordingsactie rondom het thema eenzaamheid. Eenzaamheid is een groeiend probleem in

Leerhuis Culemborg weer van start

Het Leerhuis Culemborg is op 2 september weer van start gegaan. Op woensdagen in september kunnen alle volwassen inwoners van Culemborg tussen 09.00 en 16.00