Op uitnodiging van ElkWelzijn gaf futuroloog Richard van Hooijdonk op 10 december een theatercollege ‘Met ELKaar naar de toekomst’. Een klein bedankje aan de vele inwoners die zich in Culemborg inzetten voor een ander. De Gelderlandfabriek zat vol met een kleine 200 vrijwilligers van uiteenlopende organisaties en bewonersinitiatieven, om zo samen de Nationale Dag van de Vrijwilliger te vieren.
Foto’s: Milou Oomens
Wethouder Mischa Peters heette iedereen van harte welkom. “Ik ben blij dat jullie hier met zovelen zijn. Zelfs met deze zaal vol, is dit nog maar een klein deel van alle vrijwilligers in Culemborg. Dit theatercollege is een mooi moment in de enorme drukte, want in deze weken voor Kerst lijkt nog alles te moeten gebeuren. Dat je bijna denkt dat er na de Kerst geen toekomst meer is,” grapte ze. Ze bedankte Dorine Ottevanger, directeur-bestuurder en het team van ElkWelzijn, omdat zij altijd klaarstaan voor de vrijwilligers en bewoners van Culemborg. Dorine nam kort het woord en deelde de reactie van ChatGPT op haar vraag ‘verras me met wat uitspraken over onze toekomst.’ Vervolgens nam futuroloog Richard van Hooijdonk het podium, een bekend spreker die overal ter wereld komt.
Van interessant tot confronterend
Richard van Hooijdonk gaf alle aanwezigen een kijkje in de toekomst en liet verschillende ontwikkelingen in relatie met technologie zien. Slimme pillen die je gezondheid van binnenuit monitoren, een wandelstok die de omgeving detecteert en je behoedt voor vallen, een hersenchip tegen epilepsie. Van fascinerend tot confronterend en ‘dit moet ik even laten bezinken’. Richard: “We leven momenteel in een snel veranderende wereld. De technologie is prachtig én machtig. We willen allemaal gezond ouder worden. Dat kan mede dankzij deze nieuwe ontwikkelingen. Dit roept echter ook ethische vraagstukken op.”
Van robot tot mens
“Kent u hem nog, de tamagotchi” vroeg van Hooijdonk aan de zaal. “Daar is uitgebreid onderzoek naar gedaan. Het was een eerste bewijs dat we een relatie kunnen hebben met dingen die geen mensen zijn. Onze kinderen groeien op met games en virtuele realiteit, in de toekomst hebben we zelfs geen schermen meer nodig, staan wij naast hologrammen. Hoe verhouden wij als mens ons daartoe? Als robots alles overnemen, wat gaan wij dan doen? Wat betekent dat voor ons werk, ons onderwijs, onze gezondheidszorg? Hoe ga je hier als mens maar ook als organisatie goed mee om?”
De toekomst tegemoet
Al deze ontwikkelingen vragen om persoonlijk leiderschap. Richard gaf als advies: “Zie het als de tangodans; de omgang met kunstmatige intelligentie en jezelf. Wat hebben we nodig om naar de toekomst te gaan? Passie! Nieuwsgierigheid! Energie!” En dat zat er genoeg in de zaal. Na het theatercollege werd hierover met een drankje in de hand met elkaar nog druk nagepraat. Zo zei een bezoeker: “Ik voelde weerstand om hiernaar te komen luisteren, maar ben toch blij dat ik ben gekomen. Het is goed om je te realiseren dat deze ontwikkelingen er allemaal zijn en dat we daar ook mee te maken krijgen.” En iemand anders: “Soms moet iets schuren, maar daarvan krijgt het glans.”
Dorine Ottevanger: “Samen willen we nu en later Culemborg nog mooier en meer verbonden maken. Na dit kijkje in de toekomst ben ik er nog meer van overtuigd: er is meer behoefte aan verbinding dan ooit.”