Voorleescorso: “Hiermila (6) legt nu verbanden en ontdekt nieuwe dingen”

In Culemborg bestaat het Voorleescorso al bijna 10 jaar. Het project richt zich op taalontwikkeling van kinderen tussen 2 en 8 jaar met een taalachterstand. Voorlezen is daarbij belangrijk maar niet in ieder gezin vanzelfsprekend. Daarom komen vrijwilligers gedurende 20 weken bij gezinnen thuis om voor te lezen. Ans Labes is één van deze vrijwilligers. Het Voorleescorso is een samenwerkingsproject van ElkWelzijn en Bibliotheek Rivierenland.

Tekst: Frans Huber; foto’s: Milou Oomens

Vrijwilliger Ans Labes en Hiermila

Dol op boeken

“Daar is ze!” roept Hiermila enthousiast tegen haar moeder, ze zit al eventjes te wachten op Ans. Zoals iedere dinsdag. Hiermila is bijna 6. Ze woont met haar ouders sinds 4 jaar in Culemborg en zit in groep 2. De familie komt uit Eritrea. Ans Labes komt elke week langs bij de familie om Hiermila voor te lezen. Hiermila is enthousiast en heel gemotiveerd. Ze vindt het iedere keer weer jammer als Ans weggaat en laat dat duidelijk merken.

Ze is inmiddels dol op boeken. Zelf heeft ze er al flink wat die ze trots laat zien, een aantal Nijntjes bijvoorbeeld en Rupsje Nooitgenoeg. Ze weet precies wat erin staat. Haar favoriet is het Kinderwoordenboek. Hiermila kan al wat lezen, ze leest me voor: ‘barbecue’, ‘parasol’, ‘grasmaaier’, ‘vlindernet’, en ze legt me uit: “Met dat net kun je vlinders vangen. Maar je kunt het ook gebruiken om te vissen”. Ans vult aan: “Vorige week had ik mijn eigen boekje met het gedicht over spin Sebastiaan meegenomen. Ze heeft het helemaal ‘uitgeluisterd’. Dat vond ik zo knap!”

Moeder Rahel en jongste dochter Dilleth

Boeken en woordspelletjes

Ans zegt: “Hiermila is heel speels en heeft een korte focus. Dus ik wissel het lezen af met woordspelletjes en rijmpjes, daar is ze dol op. Hiermila neemt zelf veel initiatief en geeft aan wat ze wil. Ze voelt zich vertrouwd bij me, klimt vaak op schoot. En we stoeien ook regelmatig! We hebben altijd veel boeken om uit te kiezen, ik zoek ze uit in de bibliotheek. Ik kreeg er een apart bibliotheekpasje voor. De bieb heeft een speciale contactpersoon voor het Voorleescorso die kan adviseren bij het kiezen.”

Soms komt moeder Rahel er ook bij zitten. Ze vindt het fijn om mee te doen en mee te praten. Haar Nederlands is nog zwak. Rahel vertelt dat ze moet inburgeren, over een half jaar moet ze examen doen. Daar ziet ze erg tegen op: “Daarom wil ik soms meedoen, daar leer ik ook van. Ik ben blij met Ans, dit is voor ons heel goed. Ik hoorde van dit project doordat ik een mail kreeg van de gemeente en de juf op school had het er over. Ahmed Bensaddik, wijkcoach bij ElkWelzijn en projectcoördinator, heeft me toen gebeld.”

Betrokken

2 jaar geleden las Ans over het Voorleescorso in de Culemborgse Courant en besloot ze spontaan om mee te doen. Ondanks de volledige baan die ze heeft. Ze zegt: “Dit is echt iets voor mij. Toen ik begon, kregen we eerst een introductie in de bieb met ook andere oud-vrijwilligers, dat was handig want die brachten ervaringen uit de praktijk.”

Ans praat enthousiast en betrokken over het werk. Ze legt uit hoe ze actief onderzoekt welke aanpak en welk soort boeken goed passen bij het betreffende kind. “Zo bedenk ik samen met Hiermila telkens nieuwe woordspelletjes. En je merkt dat haar nieuwsgierigheid wordt opgewekt, dat ze verbanden gaat leggen en nieuwe dingen ontdekt. Zoals laatst toen ze een plaatje zag van een oceaan met een cruiseschip. Waarop ze riep ‘Ah, de Titanic’. En ze bleek het hele verhaal te kennen over de ondergang van dit schip.”

Als vanzelf

“Ja, dit werk geeft me veel voldoening,” zegt Ans, “ik krijg er energie van. En soms voel ik ook trots. Bijvoorbeeld toen Leen, een vorig meisje dat ik hielp met lezen, na een voorleesbeurt op school een groot compliment kreeg.
Ik vind het bovendien heel verrijkend om van binnenuit contact te krijgen met andere culturen. Ik vind het ook niet moeilijk, het contact gaat als vanzelf. Soms duurt het even voordat ik de mensen begrijp maar we komen er altijd uit. Het helpt natuurlijk dat je meestal met gemotiveerde gezinnen te maken krijgt die zelf voor deze activiteit kiezen.”

Ans bezoekt het gezin nu ongeveer 10 weken. Het hele traject is 20 weken. Daarna sluit ze het af: “Ahmed van ElkWelzijn wil de hand houden aan die termijn, want er zijn nog zoveel meer kinderen waarvoor dit project heel verrijkend is. Dat is soms lastig want je raakt gehecht aan de mensen en zij willen vaak graag dat je langer blijft. Maar met mijn volle baan kan ik er geen andere kinderen bij hebben.”

Ben je enthousiast geworden over het Voorleescorso? In juni ’22 start een nieuw traject. Er is nog plek voor vrijwilligers en gezinnen die deel willen nemen. Neem daarvoor contact op Ahmed Bensaddik via abensaddik@elkwelzijn.nl of 06-23 54 33 20

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Nachtvoetbal tijdens de ramadan

Zo’n 80 tot 110 jongeren komen tijdens de ramadan op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag rond middernacht naar sporthal Interweij voor een partijtje zaalvoetbal. Het