Week van Lezen en Schrijven: Het verhaal van Bep

Van 6 t/m 12 september is het de landelijke Week van Lezen en schrijven. ElkWelzijn vraagt in deze week extra aandacht voor het voorkomen en bestrijden van laaggeletterdheid in Culemborg. Vanuit het Leerhuis biedt ElkWelzijn samen met ROC Rivor, Bibliotheek Rivierenland en de Gemeente Culemborg activiteiten aan voor mensen die beter willen leren lezen, schrijven en om willen leren gaan met de computer.

Zo’n 25 vrijwilligers zetten zich wekelijks in binnen het Leerhuis. Deelnemer Bep van Gog doet graag mee aan de activiteiten. Ze vertelt over haar ervaringen met laaggeletterdheid en het Leerhuis.

Weinig onderwijs

Bep is geboren en getogen in Culemborg, heeft drie kinderen en is al 39 jaar getrouwd met haar man. Ze doet in haar vrije tijd aan diamant painting en brengt graag tijd door met haar kleinkinderen. Als kind heeft ze weinig onderwijs gehad. “Ik heb lagere school gehad en ging toen naar het speciaal onderwijs. Maar ik moest van mijn moeder boodschappen doen en het huis doen, waardoor ik weinig aan leren toe kwam. Ik durfde daar niet tegen in te gaan.” Ze trouwde, kreeg kinderen en toen kwam het er niet meer van. “In die tijd heb ik niet gewerkt, ik bleef thuis met de kinderen. Mijn man en ik kozen er voor om het zo te doen.”

Leergierig

De kinderen werden groter en toen begon Bep met werken. “Dat was rond 1995. Ik begon met schoonmaken bij de Barbarapoli, later in het UMC en nu al 15 jaar in het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.” Bep krijgt veel energie van het werken in het ziekenhuis. “Ik heb leuk contact met het ziekenhuispersoneel. Ik maak de operatiekamers (OK) schoon. Ik ben heel leergierig en wil graag weten wat er gebeurt op de OK en hoe het gaat met de patiënten. Er gebeurt van alles van een oogoperatie tot een cardioversie. Ik heb interesse in de patiënten, die na de OK naar de intensive care gaan. Natuurlijk mag het personeel niet alles vertellen. Maar ik geef hen vaak complimenten voor het werk wat ze doen en ik voel me door hen gewaardeerd.” 

Trots

Bep zocht contact met het Leerhuis om haar Nederlandse taal op te halen. “Ik vond het eerst eng om naar het Leerhuis te gaan. Ik dacht, ik ben nog veel te jong om daar naartoe te gaan. Ik vind het ook spannend om bij mensen te zitten die ik niet ken. Maar ik wilde graag het lezen en schrijven van mijn Nederlands en het rekenen naar boven halen. Ik wilde dit goed kunnen doen en niet afhankelijk zijn van anderen. Dus heb ik moed verzameld. De gedachte ‘er zijn honderden mensen die problemen hebben’ heeft me over de drempel geholpen. Achteraf ben ik trots dat ik heb gebeld: ‘Wow, ik heb dit echt gedaan’.”

1 op 1 begeleiding

“Het eerste contact met het Leerhuis had ik met Welmoed van het ROC, die ik nog bleek te kennen van de school van mijn kinderen. Zij vond het knap dat ik de stap had gezet. Na het gesprek heb ik een soort toets gedaan en kort daarna begon ik met les. Een-op-een les vind ik het fijnst, dan is er net iets meer aandacht voor mijn eigen doelen.” En de lessen hebben resultaat. “Al snel merkte ik dat het nut had om naar het Leerhuis te gaan. Al na een half jaar oefenen met typen, lezen en schrijven merkte ik echt verschil.”

Doe het gewoon!

Uitgeleerd is Bep nog niet. Ze heeft nog een droom waar ze hard aan werkt. “Ik heb altijd graag meer willen doen dan alleen maar schoonmaken. De laatste 11 jaar zou ik nog heel graag in de zorg willen werken met ouderen. Ik vind het leuk om met mensen te werken. Mijn dochter moedigde mij aan om een opleiding richting zorg en welzijn niveau 2 te gaan doen. De afspraak met het ROC staat al gepland!”

Bep raadt alle inwoners van Culemborg die moeite hebben met lezen, schrijven of digitale vaardigheden aan om zich aan te melden bij het Leerhuis. “Ik twijfelde ook, maar ik heb toch gebeld en ik volg nu les. Het gaat steeds beter en dat voelt wel heel fijn. Ik vond het ook heel eng, maar ik heb nu geleerd betere sms’jes te schrijven, beter te lezen en beter te schrijven. Het is zo fijn om zelf dingen te kunnen doen, zonder hulp van je gezin. Dus doe het gewoon!”

Wil je net als Bep aan de slag met de Nederlandse taal, rekenen of digitale vaardigheden? Dan kun je terecht bij het Leerhuis Culemborg. Je vindt het Leerhuis in Wijkcentrum de Salaamander. Onze wijkcoach Jolanda is coördinator van het Leerhuis en beantwoordt graag jouw vragen. Je kunt haar bellen of een bericht sturen via 06-10087161 of een e-mail sturen naar info@leerhuisculemborg.nl 

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten