Culemborgs zomerprogramma afgesloten met vaartocht op de Lek

Afgelopen zaterdag vond de laatste activiteit van het Culemborgse zomerprogramma plaats. 36 mensen mochten met Watersportvereniging De Helling varen op de Lek. De deelnemers verzamelden zich bij het clubschip. Na een korte uitleg, kreeg iedereen een zwemvest en werden de deelnemers verdeeld over 8 zeilboten.

Het varen werd georganiseerd door Adrieke, vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk en door Marion, docent voor mensen met Nederlands als tweede taal bij een Internationale Schakel Klas. Adrieke: “We wilden zeilen graag toegankelijk maken voor mensen die niet de kans hebben om dit te doen. We zochten contact met het Leerhuis en Vluchtelingenwerk om twee werelden samen te brengen.” En dat is gelukt, de groep bestond uit een mooie mix van mensen van verschillende achtergronden leeftijden.

Persoonlijke benadering

De activiteit viel op door de persoonlijke benadering. Vooraf was er al meerdere keren telefonisch contact tussen de organisatie en de mensen die zich hadden aangemeld om mee te varen. Ook tijdens het varen was er ruimte voor de persoonlijke verhalen van de deelnemers en voor de reisverhalen van de schippers. Maar er was ook tijd voor een kleine zeilles of om gewoon lekker te genieten. Een deelnemer wordt tijdens het varen even stil, ze zegt: “Ik zit gewoon echt te genieten. De tranen schieten in mijn ogen.” Een ander is uitgenodigd door wijkcoach Jolanda van ElkWelzijn om mee te gaan. Zij zegt na afloop: “Bedankt dat je aan me gedacht hebt. Dit was mijn eerste uitje in twee jaar tijd.” Terug aan wal werd de boottocht afgesloten met een hapje en een drankje en werden de mensen verwend met een ijsje van Sjamaan.

Voor herhaling vatbaar

In totaal organiseerden 50 inwoners en partijen tijdens de zomervakantie 120 activiteiten. Gemeente Culemborg, ElkWelzijn en de Brede School Culemborg sloegen ook dit jaar weer de handen ineen om een zomerprogramma boordevol activiteiten neer te zetten. Half juni riepen zij inwoners en partijen op om activiteiten te organiseren. Daar werd enthousiast op gereageerd. Het initiatievenloket stelde extra budget beschikbaar en zo ontstond een leuk, divers zomerprogramma voor jong en oud. Adrieke: “Wij en alle schippers vonden het erg leuk om mee te doen aan het zomerprogramma. Misschien kunnen we er wel een jaarlijkse traditie van maken!”

 

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten