5 redenen waarom je vrijwilligerswerk wil doen

Vrijwilligerswerk is werk wat onbetaald en niet verplicht is. Meestal binnen een organisatie of via een project, met als doel dat je iets kunt betekenen voor andere burgers of voor de samenleving. Dit werk wordt steeds belangrijker in Nederland. Waarom kiezen mensen hiervoor? Bijvoorbeeld om het eigen netwerk te vergroten of om actief te blijven. Want het is niet alleen nuttig werk, maar je levert ook iets bij aan de maatschappij. Je stopt er energie in en je krijgt er heel veel voor terug. Hier volgen 5 redenen waarom je vrijwilligerswerk zou willen doen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Quan Nguyen van CVmaker

118087896_3567965756571440_6670835949777602655_o

Reden 1. Goed voor je cv

Er zijn veel voordelen aan vrijwilligerswerk, volgens CVmaker. Hiermee kun jij eruit springen wanneer er meerdere sollicitanten zijn voor een vacature. Je laat werkgevers zien dat je een baan had zonder salaris. Dit geeft aan dat je niet alleen ergens gaat werken in verband met financiële omstandigheden, maar ook om andere redenen. Je vindt het werk belangrijk, interessant en het geeft je voldoening dat je iets kunt betekenen voor anderen.

Daarnaast is vrijwillig werken ideaal om lege gaten in jouw cv te vermijden of te verkleinen. Zo laat je merken dat je doorgaat en bezigblijft, als je in moeilijke tijden zit zonder een betaalde baan. Bovendien doe je ondertussen ervaring op, je ontwikkelt je talenten en verbreed je kennis. Vermeld in je cv wat jouw taken en verantwoordelijkheden waren. Misschien zitten er wel competenties bij waar de werkgever naar op zoek is.

Reden 2. Het is gezond

Vrijwilligerswerk is niet alleen leuk. Het is ook goed voor je gezondheid op psychisch en fysiek gebied.

  • Ten eerste doe je sociale contacten op, wat een positief effect heeft. Angst en stress worden hierdoor tegengegaan.
  • Ten tweede verminder je of voorkom je depressie, omdat je iets nuttigs doet. Je hebt iets waar je je bed voor uit komt. Dit maakt je gelukkiger als mens en misschien dat je anders naar het leven gaat kijken.
  • Ten derde ben je in beweging, waardoor je lichamelijk gezond blijft. Tot slot bouw je meer zelfvertrouwen op. Het stimuleert en activeert je om lekker bezig te blijven.

Alles bij elkaar geeft uiteindelijk meer bescherming tegen dementie en lichamelijke achteruitgang op latere leeftijd.

Reden 3. Actief blijven en nuttig voelen

Zijn de kinderen uit huis, heb je veel vrije tijd of ga je met pensioen? Je kunt heel veel dingen doen om je tijd te vullen. Uiteindelijk gaan die hobby’s wennen en geeft het minder voldoening dan in het begin. Misschien heb je helemaal geen hobby’s, waardoor je je nutteloos gaat voelen.

Om actief te blijven kun je daarom enkele uren per week vrijwilligerswerk doen. Je bouwt een dag- of weekroutine op, wat structuur in je dagelijkse leven brengt. Iedereen kan het doen. Jongeren, volwassenen, maar ook ouderen kunnen vrijwilliger worden. Kies een project of organisatie wat jou aanspreekt of waar je al ervaring in hebt. In de vrijwilligersvacaturebank vind je meer dan 100 mogelijkheden. Je blijft lekker actief en doet mee met de maatschappij. Tegenwoordig zijn er steeds meer organisaties die volwassenen of ouderen met een ziekte of beperking als vrijwilliger aannemen, zodat hun zelfstandigheid wordt behouden en ze weer zelfvertrouwen krijgen. Want niemand wil altijd thuis zitten.

Reden 4. Het is onmisbaar

Denk je dat het niet zoveel uitmaakt of er wel of geen vrijwilligerswerk bestaat? Je zult versteld staan, want Culemborg kan echt niet zonder. Veel organisaties zijn afhankelijk van vrijwilligers, zoals de sportvereniging of het buurthuis. Vrijwilligers dragen bij aan een sociale buurt, wijk, dorp of stad. Zonder hen kan de samenleving niet optimaal draaien. Waar zou de wereld zijn zonder vrijwilligers? De contributie gaat dan zeker omhoog, maar dat is een nadeel voor mensen en gezinnen die niet makkelijk kunnen rondkomen. Ook activiteiten en projecten zijn niet meer haalbaar. Of denk aan de mensen die iets doen voor de eenzame ouderen. Zonder hun wordt het leven een stuk saaier.

We moeten dankbaar zijn dat vrijwilligerswerk bestaat, want zoals je ziet kunnen we niet zonder. Gelukkig zet ElkWelzijn deze inzetters regelmatig in het zonnetje, zoals op 7 december, de dag van de vrijwilliger.

Reden 5. Sociale contacten

Ben je net naar Culemborg verhuisd en voel je je alleen? Of woon je hier al langer en heb je weinig vrienden of nauwelijks contact met anderen? Dat is lastig. Je stapt ook niet zomaar op een persoon af die je helemaal niet kent. Maar hoe kun je dit veranderen? Vrijwilligerswerk is een goede optie. Op een laagdrempelige manier leer je nieuwe mensen kennen en bouw je contacten op. Ineens word je netwerk veel groter. Regelmatig komen dezelfden uit de buurt langs en ontmoet je nieuwe mensen. Afhankelijk van de organisatie of project maak je een praatje met iemand of doe je samen een activiteit. Sommigen hebben misschien dezelfde interesses als jij, waardoor er een vriendschap kan ontstaan. Op deze manier leer je je eigen buurt het beste kennen. Zelfs als je al jaren ergens woont, kom je vast en zeker nieuwe buurtgenoten tegen die je anders niet zou ontmoeten.

Wanneer je al lange tijd op zoek bent naar een nieuwe baan, zijn contacten belangrijk. Netwerken is een mogelijkheid om je kans te vergroten op een vaste baan. Je krijgt contact met collega’s, organisaties, bedrijven of projecten die jou op weg kunnen helpen. Deze contacten had je waarschijnlijk niet gehad als je niet ergens vrijwillig ging werken.

Zoals je ziet: vrijwilligerswerk heeft vele voordelen. Het is goed voor je gezondheid, je bouwt sociale contacten op, je bent actief bezig en voelt je nuttig. Als bonus staat het ook nog goed op je cv. Bovendien is het onmisbaar in de samenleving van nu.

Ben je benieuwd naar vrijwilligerswerk dat bij jou past? Neem dan eens een kijkje in de vrijwilligersvacaturebank.

Deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Bekijk onze andere berichten

Webinar ‘Omgaan met eenzaamheid’

Contact op afstand met je geliefden, vrienden of collega’s. Niet meer naar je vaste kroeg of sportles kunnen. Je kunt je in deze tijd behoorlijk