Zonder vrijwilligers geen Weeshuis museum

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor Culemborg. Zo ook in het Elisabeth Weeshuis Museum. Hier werken 60 vrijwilligers en 2 betaalde medewerkers: de museummedewerker en directeur Leonieke Terlouw. Leonieke: “Veel vrijwilligers werken al vele jaren bij het museum, uit passie voor de geschiedenis maar zeker ook voor de gezelligheid. Wat er gebeurt als er volgende week geen vrijwilligers meer komen? Dan moet het museum per direct sluiten…”

Foto: Vrijwillige wasvrouwen van weleer tonen hoe de was werd gedaan voor de komst van de wasmachine.

Vrijwilligers weeshuis museum

Taken vrijwilligers

Leonieke is trots op alle vrijwilligers die zich inzetten voor het Weeshuis Museum. “Met veel enthousiasme vertellen zij over de geschiedenis van het Weeshuis en haar bewoners. Daarnaast verkopen zij entreetickets en maken de bezoekers wegwijs. Afgelopen zomer toonden wasvrouwen van weleer hoe de was werd gedaan voor de komst van de wasmachine. Zogenaamde ‘living history’ is voor de vrijwilliger een leuke activiteit en het is heel aansprekend voor het publiek. Een feest der herkenning voor de ouderen, en het maakt kinderen enorm nieuwsgierig.”

Compliment

Ons museum wordt niet alleen gewaardeerd om wat er te zien en te beleven is. Een gastvrij onthaal, een verzorgde uitstraling en het niet hoeven zoeken naar de weg zijn minstens zo belangrijk. Het zijn vrijwilligers als Agatha van de schoonmaak, Adri van de bloemen en onze balieman Karel Jan die hiervoor zorgen. Na afloop zoeken de bezoekers heel vaak de vrijwilligers op om te vertellen hoe mooi ze het museum vonden. Dat ze dat willen delen vind ik een compliment naar de gastvrijheid en inzet van onze vrijwilligers.

Gemotiveerd

Veel vrijwilligers werken al jaren bij het museum. Hoe houd je ze gemotiveerd? “We willen nog meer variatie aanbieden en ze meer bij de organisatie betrekken. Zo gaat Paul van de moestuin tarwe en gerst kweken voor ons themajaar voeding in 2021. En Frans en Frits zijn onlangs gestart met een onderzoek naar de namen en levens van wezen uit begin 20e eeuw voor een tentoonstelling in 2022.”

Help mee!

Het Weeshuis is op zoek naar mensen die het leuk vinden een oude ambacht uit te beelden, zoals handwerken en houtbewerking. Ook zoeken ze per direct een enthousiaste folderaar die het programma kan verspreiden in Culemborg en omgeving. Lijkt dit je wat? Bekijk de vacatures in de vrijwilligersvacaturebank

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Nachtvoetbal tijdens de ramadan

Zo’n 80 tot 110 jongeren komen tijdens de ramadan op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag rond middernacht naar sporthal Interweij voor een partijtje zaalvoetbal. Het