Vrijwilligers buurtcentrum zetten zich in met hart en ziel

Buurtcentrum Bolderburen bestaat deze maand drie jaar. Het wordt gerund door een vijftiental vrijwilligers met aansturing vanuit ElkWelzijn. Bolderburen ontwikkelde zich in de afgelopen jaren tot een bruisend buurtcentrum waar iedereen welkom is. Er zijn veel verschillende activiteiten. Zo is er zes keer in de week een koffie-inloop. Nieuwe bezoekers worden wegwijs gemaakt door de gastvrouwen en -heren en voelen zich al snel thuis. Inge (68) en Henk (69) Smits zijn twee van deze vrijwilligers.

Tekst: Frans Huber; foto: Milou Oomens

Positieve sfeer

Henk en Inge kennen elkaar vanaf de lagere school. Ze trouwden 47 jaar geleden en wonen tien minuten lopen vanaf Bolderburen. In de tweede helft van 2019 werden ze er vrijwilliger. Ze zijn er bijna dagelijks en hebben het er enorm naar hun zin. Inge zegt: “de onderlinge sfeer tussen de vrijwilligers is prima. Er is veel humor en, samen met de gasten, proberen we altijd van het positieve uit te gaan. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen oog is voor gasten die het even wat minder gemakkelijk hebben. Als daar behoefte aan is, is er een luisterend oor. Soms willen gasten ook op zichzelf zijn, wat lezen of breien. Dat moet natuurlijk ook kunnen. Wij moeten daar alert op zijn.”

Henk

Henk is gastheer en vooral klusjesman bij het buurtcentrum. Hij is technisch en werkte vroeger als Werkmeester in een sociale werkplaats, later bij de onderhoudsdienst van de NS.

“Toen ik me na mijn pensionering hier aanmeldde, hield ik eerst een slag om de arm, ik wilde zeker weten dat ik het naar mijn zin zou krijgen. Nu wil ik niet meer weg. Ik kan op veel plaatsen vrijwilligerswerk doen maar ik heb hier mijn plekje gevonden. En ik heb andere hobby’s zoals fotografie en vissen op een lager pitje gezet.” Henk zorgt voor onderhoud en voor kleine aanpassingen in het gebouw zodat de ruimtes optimaal zijn afgestemd op de verschillende activiteiten en wensen van gebruikers. “En ik beleef ook veel plezier aan mijn taken als gastheer. Als dat zo uitkomt, doe ik ook mee aan activiteiten. Zoals tijdens de inloop wanneer er gekaart wordt. Dan is er soms behoefte aan een vierde man. Of aan een extra deelnemer tijdens het biljarten.”

Inge

Inge is gastvrouw bij Bolderburen. Maar is ook druk met nadenken over nieuwe activiteiten en het stimuleren ervan, vooral op het gebied van creativiteit. Ze werkte voorheen met mensen met een beperking en later in de horeca. Lange tijd beheerde ze de kantine van Garage Visser en organiseerde daaromheen festiviteiten en evenementen.

Inge: “Ik vind het belangrijk dat mensen zich bij ons op hun gemak voelen, het naar de zin hebben. Gasten die voor het eerst komen moeten vaak over een drempel heen. Daar moet ik oog voor hebben. En ook voor mensen die het wat moeilijker hebben, zich misschien afzonderen. Soms ga ik naast ze zitten en vraag of ze behoefte hebben om te praten. Ik ben alert op vaste gasten die langere tijd wegblijven. Ik zoek dan contact met ze om te kijken of alles goed gaat of dat er hulp nodig is. Daarvoor schakel ik Karin Burgers in, wijkcoach van ElkWelzijn, zij ondersteunt ons. Karin is voor ons heel belangrijk, we kunnen altijd op haar terugvallen.”

Inge voelt zich als een vis in het water. Ze houdt oog voor alles wat er gebeurt en springt regelmatig in om iets bij te sturen. Daarbij gaat ze ook de moeilijke delen van het werk niet uit de weg: “Het kan gebeuren dat een bezoeker wat veel negativiteit inbrengt, dat is dan niet goed voor de sfeer. Ik vind dat we dan een zorgvuldig, eerlijk gesprek moeten hebben. En het is fijn als dat lukt, dat mensen begrijpen waar het om gaat en dat het effect heeft.”

Gasten groeien

Wat voor Inge ook heel belangrijk is: “Nieuwe mensen komen binnen als bezoeker. Als ze vaker komen, merk ik soms dat ze eigenlijk meer willen, vrijwilliger worden of een activiteit organiseren. Maar onzekerheid weerhoudt ze. Ik probeer ze dan te stimuleren, stappen te zetten, te begeleiden. Mensen groeien dan. Als ze vrijwilliger willen worden, verwijs ik ze naar Ab Haring. Hij regelt alles rondom de vrijwilligers, samen met Karin. Soms komen ze tot initiatieven voor nieuwe activiteiten. Zo ontstond er hier een interessant aanbod op het gebied van ‘creatief bezig zijn’. Ik ben daar trots op en doe er zelf graag aan mee.”

Grenzen

Henk en Inge zijn vaak tegelijkertijd in buurtcentrum Bolderburen. Maar ze zitten elkaar absoluut niet in de weg. Integendeel. Henk: “We vullen elkaar uitstekend aan. Soms bijvoorbeeld moet Inge, terwijl ze gastvrouw is, inspringen bij een activiteit. Als ik dat zie, neem ik haar horeca-taak over.” En hij voegt er aan toe: “Hoe fijn het hier ook is, we moeten wel grenzen aanhouden. Daarom komen we niet in de weekenden. Die zijn voor andere activiteiten, voor kinderen en kleinkinderen.”

Voor informatie over de activiteiten (meestal gratis): Volg buurtcentrum Bolderburen op facebook of ga naar www.buurtcentrumbolderburen.nl

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Omkijken naar je buren

Herken jij dit ook? Je buur die je kort gedag zegt en daar blijft het bij. Je ziet dat de buur steeds minder mobiel wordt