Het initiatief om ouders van baby’s, dreumesen en peuters een plekje te bieden slaat aan. Vrijwilliger Frans de Bruijn ging tweemaal op bezoek en doet verslag.
Als ik rond 9u45 kom binnenlopen bij Bolderburen is het al aardig druk. Ik val midden in het geluid van spelen en praten. Kinderen in de speelhoek. Vrouwen rechts aan een tafel, mannen links.
Direct komt één van de vrijwilligsters vragen of ik koffie wil. Het voelt als een soort van thuiskomen. De inrichting van de speelhoek bij Bolderburen en haar gastvrijheid dragen daar zeker toe bij.
Tekst: Frans de Bruijn, foto: Huub van Beurden
Ouders en hun kroost
Ik schuif aan. Een vader vertelt: “Ik was op het consultatiebureau waar ze me vroegen of ik ‘Bakkie Kroost’ kende. Nee, maar het was toen maandag en ik ben er direct heen gegaan. Het is leuk om met onze baby even het huis uit te gaan om te wandelen. Thuis zit je ook maar alleen, en hier is het gezelliger. En ik krijg best wel handige tips van andere ouders.”
Een andere vader beaamt dat: “We hebben nu 3 kinderen en het is gezellig om hiernaartoe te komen.” Hij maakt een gebaar alsof hij iets van zijn schoot afveegt. “Thuis ben ik met de kinderen bezig maar hier kan ik onze jongste loslaten, de speelhoek in en ze vermaakt zichzelf. De kinderen spelen hier los naast elkaar, nog niet met elkaar. Daar zijn ze nog net te jong voor. Maar hoe dan ook, ze vinden het hier ook leuk, net als ik.”
Ervaringen uitwisselen
De ouders raken met elkaar in gesprek en al snel vindt er ook een uitwisseling plaats over hoe zij het ervaren om jonge ouder te zijn, wat ze meemaken, wat het verschil is tussen het eerste kind en de volgende. Eén van de vrijwilligers is zelf oma: “Ik vind het zo leuk hier die jonge vaders te zien. Een tikje onwennig met hun eerste kind op de arm. Doet me denken aan mijn eigen zoon toen die vader was geworden.”
Ondertussen stromen er nog steeds nieuwe ouders en nieuwe kinderen binnen. Ze stellen zichzelf en (trots) hun kind voor en de samenstelling aan de tafels raakt gemixt. Op weg naar een naaste ruimte “verspert” een dreumes mij de doorgang. Met grote ogen en een lach op het gezicht word ik aangestaard. Als ik op de knieën ga zitten vindt zij het toch niet iets te eng en kruipt ze terug naar mamma of pappa.
2e bezoek
Ik ben de eerste die binnenkomt en word (weer) enthousiast door de beide vrijwilligsters begroet.
Kort na mij druppelen er meer ouders binnen. En het druppelt niet alleen ouders. Er druppelen ook (heel veel) regendruppels. Dat weerhoudt de jonge ouders er niet van weer naar het ‘Bakkie Kroost’ te komen.
Maar dan valt plotseling het licht uit. In het hele gebouw. De speelruimte kent geen buitenramen en is te donker geworden, dus gaan we naar de grotere ruimte bij de koffiehoek. In no time zitten de moeders en vaders met hun kinderen op de grond en gaan de gesprekken verder alsof er geen week tussen heeft gezeten. Eén van de ouders blijkt Slowaakse te zijn. Voor de kinderen geen probleem; Engels spreken ze allemaal wel een beetje.
En terwijl zij praten, kruipen en lopen de jonge kinderen rond alsof ze er helemaal thuis zijn.
Ouderinitiatief
Bakkie Kroost is het initiatief van één moeder die contact zocht met vaders en moeders met kinderen in dezelfde leeftijd. Zij ging met haar idee naar wijkcoach Alice Versluis van ElkWelzijn en zo ontstond 1 jaar geleden ‘Bakkie Kroost’. Om bekendheid te geven aan het initiatief is aansluiting gezocht met Humanitas, het consultatiebureau Santé Partners, de Leescoach en Stichting Lies. Van daaruit worden ook wel ouders attent gemaakt op ‘Bakkie Kroost’. Deze 5 partijen zijn ook bij toerbeurt met een professional aanwezig op de “Bakkie Kroost”-ochtenden. Elke maandag van 9.30 tot 11.00 uur bij Bolderburen. Toegang is gratis.
In de zomer, toen Bolderburen even dicht ging, zochten de ouders en hun kinderen elkaar in de naastgelegen natuurspeeltuin of thuis op en ging men op die manier verder. Het buurtinitiatief richt zich op ouders van kinderen van 1 tot 4 jaar. “Volgend jaar is voor mij het laatste jaar”, zegt één van de vaders. “Dan wordt ons kind 4 en ‘moet’ ze weg.” Als er dan gereageerd wordt met “nou, jullie mogen nog wel even blijven komen hoor” reageert hij grappend met “nee, dank je, één kind is voor nu even genoeg.”
Bekend maken
Het burgerinitiatief slaat dus aan, maar mag nog wel gaan groeien. Dus wordt er nagedacht hoe daar meer bekendheid aan te geven. En er moet ook iets met de financiën gebeuren, want het speelgoed en de leesboeken bij Bolderburen moeten natuurlijk wel af en toe worden vervangen of uitgebreid. En dus, terwijl het kroost speelt, vult één van de ouders een aanvraagformulier bij het gemeentelijke Initiatievenloket in. Bakkie Kroost wordt dus zeker vervolgd.
Belangstelling? Kom gerust eens een kijkje nemen! Bakkie Kroost is elke maandag van 9.30 tot 11.00 uur bij buurtcentrum Bolderburen. Er is bij toerbeurt een professional aanwezig van één van de deelnemende organisaties. In de schoolvakanties zijn vaak extra leuke activiteiten zoals boekjes lezen of dansen. Toegang is gratis.
Voor actuele info: https://elkwelzijn.nl/agenda/ma-9-45-11-15-bakkie-kroost/