Vuur, kaarsen en lichtjes bij Bolderburen

De honderden lichtjes hangen al in de molen, maar vrijdag 16 december wordt het pas écht gezellig bij Bolderburen. Want dan komen er nog vele lampjes en kaarsjes bij. Het hele terrein staat die avond in het teken van het Lichtjesfeest. Een feest voor jong en oud dat je niet wil missen.

Tekst: Yolande Deuss

lichtjesfeest

Eén van de initiatiefnemers van het Lichtjesfeest bij Bolderburen, het complex rond de molen Johanna aan de Prijsseweg, is molenaar Martin Bluijs. Hij vertelt dat hij twee jaar geleden al zo’n feest wilde organiseren, maar dat corona helaas roet in het eten gooide. “Maar nu gaan we ervoor”, zegt hij lachend. Hij kijkt er erg naar uit en is druk met alle voorbereidingen. “Maar zo’n feest organiseren kun je niet alleen”, geeft hij aan. “We hebben een grote groep van zo’n 40 vrijwilligers van de natuurspeeltuin, het buurtcentrum en Odensehuis en met elkaar hebben we de organisatie opgepakt. Het is echt een feest van ons samen!”
Martin vertelt dat er bewust is gekozen voor een Lichtjesfeest en niet voor een Kerstfeest. “We willen iedereen bereiken. Dus ook de mensen die niet zoveel met kerst hebben. Het is echt de bedoeling dat het een gezellige avond wordt waar iedereen welkom is: jong en oud met verschillende achtergronden. Omdat er zoveel te beleven valt, hoeft niemand zich alleen te voelen.”

Optredens

Naast de gezellige sfeer die de honderden lampjes en kaarsjes creëren, vinden er ook optredens plaats. Zo treden de koren Prove-it en de Happy Angels op en is Borias de verhalenverteller er. En er wordt ook aan de inwendige mens gedacht. Wat dacht je van een lekker kopje soep, een broodje knakworst of glaasje glühwein? “En door de bijdrage van het Buurtpanel Culemborg kunnen wij ook iets lekkers uitdelen.”
De molenaar is druk aan het flyeren en vertelt iedereen die het horen wil dat hij of zij 16 december in de agenda moet zetten. “En ik krijg al veel reacties!” Als het weer een beetje meezit, hoopt Martin op zo’n 200 mensen. “Maar misschien wordt het nog wel drukker; in de zomer kwamen er meer dan 500 bezoekers naar het Wereldfeest dat we toen organiseerden!” Mocht het onverhoopt met bakken uit de lucht vallen dan is er een binnenprogramma. 

Grote klus

Al tien jaar lang hangen er lichtjes in molen Johanna. Het is al een echte traditie geworden. “Toch is het niet zo vanzelfsprekend dat er lampjes in een molen hangen,” vertelt Martin. “Veel molenaars houden er niet van.” Maar voor hem is en blijft het een prachtige traditie waar hij vol van geniet. “Mooi toch dat je de verlichte molen al ziet als je via de Wethouder Schoutenweg Culemborg inrijdt!” Dus ieder jaar rond Sinterklaas klimt hij samen met een collega de molen in om de lichtjes op te hangen. “Een behoorlijke klus”, zegt hij lachend. En dat veel mensen uit de omgeving er ook van genieten blijkt wel uit het feit dat hij zoveel leuke reacties krijgt. “Eén keer was ik wat later met het ophangen van de lichtjes en kreeg ik meteen veel vragen waar de lichtjes bleven!”
Op de 16e zal hij samen met de vrijwilligers nog vele lichtjes en kaarsjes ophangen en aansteken rondom Bolderburen. Hij heeft er veel zin in. “Het is zo tof dat we dit met z’n allen organiseren. Het geeft echt een saamhorigheidsgevoel en dat is ook precies wat wij met dit Lichtjesfeest willen bereiken!” besluit hij.

Het Lichtjesfeest bij Bolderburen aan de Prijsseweg 1 in Culemborg is vrijdag 16 december van 18.30  tot 21.00 uur. Iedereen is welkom, entree is gratis.

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

65 schoolspullenpassen uitgedeeld

SchuldHulpMaatje en ElkWelzijn hebben ook dit jaar weer school spullenpassen aangeboden aan juffen en meesters van groep 8. De passen zijn voor kinderen van ouders