“Geen mens, vraag en probleem is hetzelfde”

Karin Burgers werkt sinds mei 2018 als wijkcoach bij ElkWelzijn. “Alweer 4 jaar dus, de tijd vliegt!” zegt ze. “Mijn belangrijkste doel is om een steentje bij te dragen aan het welzijn van inwoners. Dat dit op heel veel verschillende manieren kan, vind ik zo leuk aan mijn werk.” Karin zet zich met name in voor oudere inwoners. Steeds vaker gaat het over het wegvallen van sociale contacten.

Foto: Pim Geerts

Karin Burgers-002-lr-hori

Als wijkcoach met aandachtsgebied ouderen zet Karin zich, samen met collega’s Loes, Caroline en Rukize, vooral in voor ouderen in Culemborg. Zo ondersteunt ze de vrijwilligers bij het reilen en zeilen van buurtcentrum Bolderburen, waar onder andere oudere inwoners elkaar ontmoeten en meedoen aan allerlei activiteiten. Ook is ze coördinator van de formulierenbrigade. De vrijwilligers van de formulierenbrigade helpen inwoners van Culemborg bij het invullen van formulieren, aanvragen of wijzigen van huur – of zorgtoeslag, aanvragen van DigiD etc. Daarnaast ondersteunt ze initiatieven in de wijk.

Geen dag hetzelfde

“Het leukst aan mijn werk vind ik de afwisseling en veelzijdigheid,” vertelt Karin. “Elke dag is anders. Ik hou ervan om contact te hebben met veel verschillende mensen en om van betekenis te zijn. Dit kan op allerlei manieren. Zo heb ik 1 op 1 contact met inwoners, maar ondersteun bijvoorbeeld ook vrijwilligers waardoor zij weer inwoners kunnen helpen. Ook regel ik een aantal keer per jaar een netwerkoverleg met alle organisaties die iets te maken hebben met rondkomen in de gemeente Culemborg. Dus op alle niveaus ben ik bezig om bij te dragen aan het welzijn van inwoners.”

Ouder worden

Ouderen kunnen bij Karin terecht met vragen of problemen die samenhangen met ouder worden. “Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld over de woonsituatie, mobiliteit, financiën, praktische dingen en eenzaamheid. Ik ga graag met iemand in gesprek. Want geen mens, vraag en probleem is hetzelfde. Ik kijk altijd hoe en waarmee ik het beste kan ondersteunen. Wat me sinds corona opvalt, is dat het steeds vaker gaat over het wegvallen van contacten. De meeste ouderen zijn er heel open over dat ze zich eenzaam voelen. Het lijkt minder taboe om erover te praten, misschien omdat in coronatijd iedereen wel eenzame gevoelens heeft ervaren.”

Wegvallen van contacten

Het wegvallen van contacten is echt moeilijk voor ouderen. “Vooral in combinatie met fysieke beperkingen. Ik was laatst in de middag bij iemand, die een beetje schor klonk toen ze me gedag zei…..ik was dan ook de eerste persoon die zij sprak sinds de vorige dag. ‘Dat hoort bij het ouder worden,’ was haar opmerking. Voor mij echt een signaal om hierover in gesprek te gaan, te luisteren naar hoe zij dit ervaart.”

Kennis van de sociale kaart

Voor ouderen die sociale contacten missen, zijn er meerdere mogelijkheden in Culemborg. “Meestal begint het met de vraag naar een vrijwilliger voor een wandeling of praatje. Ik vind het belangrijk om goed te luisteren en te kijken wat bij iemand past. Het helpt om dan kennis te hebben van de sociale kaart. Dat is geen plattegrond maar kennis van mensen, organisaties, sferen van ontmoetingslocaties, contacten waar ik mee samenwerk, in de wereld van wonen, welzijn, zorg, sport, ontspanning, cultuur en noem maar op. Als je weet hebt bij wie je voor wat moet zijn in de stad, kun je inwoners beter helpen en adviseren.”

Wat te doen tegen eenzaamheid?

Er zijn in Culemborg veel mogelijkheden, de kunst volgens Karin is om iets te vinden wat echt bij iemand past. “Dat vind ik nou mijn taak als wijkcoach, maatwerk voor elke bewoner/vraag. Voor de een is dit een gesprek voeren over zingeving, voor de ander is dit de drempel over om naar een buurtcentrum te gaan, een steuntje in de rug om aan te sluiten bij een wandelclubje in de buurt of als vrijwilliger aan de slag te gaan. Misschien is iemand wel geholpen met digitale hulp, zodat hij of zij via sociale netwerken in contact kan komen met anderen.”

Zichtbaar en bespreekbaar maken

ElkWelzijn zet zich op verschillende manieren in om eenzaamheid zichtbaar en bespreekbaar te maken. “In 2021 zijn we samen met andere organisaties gestart met de Week tegen Eenzaamheid. Samen met winkels en cafés organiseren we koffie en soepmomenten. Daarnaast hebben we zelf 4 gespreksgroepen geïnitieerd over zingeving en andere betekenisvolle onderwerpen. Want iedereen ervaart eenzaamheid op zijn eigen manier. Het is altijd ingrijpend in iemands leven. Maar op het moment dat je het erover kan hebben, kun je er ook iets aan doen. Dus: maak het bespreekbaar! Je bent niet de enige met deze ervaring.”

Ben je benieuwd wat een wijkcoach ouderen voor jou, een familielid of andere bekende kan betekenen? Neem contact op met Karin Burgers: 06-20 71 80 53 of kburgers@elkwelzijn.nl

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Nachtvoetbal tijdens de ramadan

Zo’n 80 tot 110 jongeren komen tijdens de ramadan op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag rond middernacht naar sporthal Interweij voor een partijtje zaalvoetbal. Het