“Bezoekers vinden mijn carrousels prachtig mooi!”


Buurtcentrum Bolderburen is genomineerd voor Dorpshuis van het jaar! Terecht, want veel inwoners van Culemborg hebben hier echt hun plekje gevonden. Zoals vaste bezoeker Wim van Rij die 3x per week in Bolderburen knutselt aan zijn carrousels. “De ambiance in Buurtcentrum Bolderburen is super! Daarom kom ik hier zo graag.”

Bezoeker Buurtcentrum Bolderburen

Vanaf juli 2019 is Wim van Rij vaste bezoeker van Buurtcentrum Bolderburen. ‘Zijn’ tafel ligt vol met kwasten, lijm, verf en andere knutselmaterialen. Wim zelf zit verscholen achter een kleurrijk carrousel. Wim: “Hobbyen door volwassenen zoals vroeger, dat is mijn passie. Tegenwoordig zie je dat niet meer vaak. Mensen zijn veel meer bezig met de computer, mobiel en televisiekijken.”

Vaste stek

“In juli 2019 hoorde ik dat er een buurtcentrum in Culemborg was gekomen. Ik heb gelijk een kijkje genomen. Toen ik vertelde dat ik thuis veel hobbyde, wilden ze hier weleens zien wat ik maakte. Sinds die tijd neem ik mijn carrousels en knutselspullen mee. Ik kom hier 3 dagen per week.”

Liefde voor carrousels

“Ik maakte al eerder miniaturen; boten en bommenwerpers bijvoorbeeld. Mijn liefde voor het maken van carrousels is ontstaan in Zaltbommel. Daar zag ik een carrousel uit Ootmarsum, gebouwd in 1920. Wat een prachtig ding was dat! Deze had nog een brandweerauto en motorfietsjes. Ik ben gelijk naar de fotowinkel gegaan en heb 2 rolletjes van 36 kleuropnamen gekocht. Precies genoeg om alle panelen en onderdelen te fotograferen. Daarna heb ik hem tot in detail nagemaakt.”

1000 uur

“Ik ben nu bezig met mijn 12e exemplaar. Het maken van 1 carrousel kost ongeveer 1000 uur. Ik maak ze na of ontwerp ze zelf. Sommigen kunnen ook draaien, of de zitjes bewegen op en neer. Wat ik ermee doe als ze af zijn? Ze staan in mijn huis en bij familieleden. Daar genieten we allemaal erg van. Mijn wens is om internationaal door te breken. Ik ben een fenomeen: niemand doet dit!”

Super ambiance

“De ambiance in Buurtcentrum Bolderburen is super! Daarom kom ik hier zo graag. Er wordt steeds meer georganiseerd en er komen meer en meer bezoekers. Zij vinden het prachtig mooi wat ik doe. Sommige komen regelmatig terug om te kijken hoe ver ik ben met de carrousel.”

Ben je blij met Buurtcentrum Bolderburen, een plek van en voor Culemborgers? Breng dan van 30 november t/m 10 december 2020 je stem uit op de website van ‘Dorpshuis van het jaar’ 2020.

Deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Bekijk onze andere berichten

‘Vrijwilligerswerk is dankbaar werk’

Digitaal vragenuur over vrijwilligerswerk Het jaar 2021 is van start. Het jaar van vrijwillige inzet. Daarom organiseert ElkWelzijn twee online bijeenkomsten waarin inwoners van Culemborg

Samen Winterwandelen gaat door

Half december namen Marijke en Karin het initiatief om ‘Samen Winterwandelen’ op te zetten. Er bleek veel behoefte aan te zijn. Daarom gaat het wandelen